Młynarze XIX wieku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

cyganmokotow

Sympatyk

Młynarze XIX wieku

Post autor: cyganmokotow »

Witam forumowicze
Mam nadzieję że pomożecie mi w pewnej kwesti .W akcie chrztu z 1809 roku parafia Srock jest napisane iż mój 5l pradziadka Jan Emkie vel Empkoski posiadał własny młyn. Chrzestymi dziecka byli szlachcicie i mało tego widnieje podpis mojego dziadka. W 1821 roku rodzi się mój 4x pradziadek Jan Emkie vel Hemka syn Jana Emkie w młynie w Kawę czynię zamieszkałego. Tutaj wszelkie moje ślady się urywaja w poszukiwaniu dalszych przodkow.
Czy istnieją zapisy własności młynów lub spisy majstrow kunsztu mlynarskiego?
Skad w nazwisku może nastąpić zmiana tzn odjecie końcówki ski i następnie przejście z Emkie na Hemka?
Proszę o jakieś podpowiedzi i nowe tropy
Pozdrawiam Michał
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Młynarze XIX wieku

Post autor: Janina_Tomczyk »

cyganmokotow pisze:Witam forumowicze
Mam nadzieję że pomożecie mi w pewnej kwesti .W akcie chrztu z 1809 roku parafia Srock jest napisane iż mój 5l pradziadka Jan Emkie vel Empkoski posiadał własny młyn. Chrzestymi dziecka byli szlachcicie i mało tego widnieje podpis mojego dziadka. W 1821 roku rodzi się mój 4x pradziadek Jan Emkie vel Hemka syn Jana Emkie w młynie w Kawę czynię zamieszkałego. Tutaj wszelkie moje ślady się urywaja w poszukiwaniu dalszych przodkow.
Czy istnieją zapisy własności młynów lub spisy majstrow kunsztu mlynarskiego?
Skad w nazwisku może nastąpić zmiana tzn odjecie końcówki ski i następnie przejście z Emkie na Hemka?
Proszę o jakieś podpowiedzi i nowe tropy
Pozdrawiam Michał
Witaj Michale

Napisałeś bardzo chaotyczny post pełen błędów w nazwach ( w młynie w Kawę czynię zamieszkałego ??????) i oczekujesz analizy i pomocy.
Zastanów się spokojnie , podaj linki do konkretnych metryk jakie forumowicze mieliby analizować i uporządkuj to jakoś rozsądnie.
Skąd masz wiedzę, że to byli właściciele młynów? Młynarze ( majstrowie kunsztu młynarskiego) byli zwykle najemcami młynów i wiatraków u właścicieli ziemskich i dlatego często zmieniali miejsce swego pobytu i pracy.
Pan Lech Dziedzic zbierał informacje o młynach i młynarzach polskich w celu utworzenia takiej bazy, ale nie wiem czy istnieje bo na tym forum spotykał się z niechętnymi komentarzami. Z całą pewnością napisał ciekawy artykuł o młynarstwie w dawnych wiekach i był to dodatek do miesięcznika More Majorum wydawanego przez Alana Jakmana ( szukaj tego tematu na tym forum).
Zmiany nazwiska mogą wynikać z nie polskiego pochodzenia tego młynarza. Nie wiem o jaki okres czasu Ci chodzi, ale było w Polsce sporo młynarzy niemieckiego pochodzenia. W mojej rodzinie był młynarz w radomskim o nazwisku Nagiel vel Nagel i jego rodzina dotarła do Polski w XVIII wieku z Prus. Może Twój przodek chciał spolszczyć nazwisko?
Na gdybaniu nic nie ustalisz i trzymaj się konkretów poddając dyskusji i analizie konkretne dokumenty.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

cyganmokotow

Sympatyk

Witam takie uroki słowników telefonicznych. Przepraszam za literówki. Chodzi o młyn w Kawęczynie parafia Zelachlinek.
Najstarszy akt to akt chrztu Karoliny Emka z 1809 roku z Srocka .Tam mowa o własnym młynie i najstarsza forma nazwisa Empkoski, które na przestrzeni 30 lat kolejno zmienia się na Emka Emkie Hemka. Co do strony o mlynarzach to znam ją i zglaszalem tam swojego przodka
Pozdrawiam Michał
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Do listy młynarzy można zaliczyć moich przodków Peruckich Pawła i jego synów Kajetana i Mikołaja byli młynarzami w parafii Pilczyca

Przemek
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.
W akcie chrztu nr.63 z par.Srock odczytuję/młyn własny w Podolinie,w przytomności szlachcica dziedzica dóbr STAWISZYNA.
Pozdrawia Adam K.
cyganmokotow

Sympatyk

Zgadza się i czy można zdobyć jakieś dokumenty własności czy coś takiego co by mogło mnie naorowadzic na dalszy trop
Pozdrawiam Michał
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

A może ktoś by się zajął zebraniem informacji o młynarzach pracujących na pływających
młynach wodnych i właścicielach tych młynów? W metrykach parafii warszawskich z XVIII i XIX w. jest
wiele informacji o takich osobach.
Pozdrawiam
Jan
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

cyganmokotow pisze:Zgadza się i czy można zdobyć jakieś dokumenty własności czy coś takiego co by mogło mnie naorowadzic na dalszy trop
Pozdrawiam Michał
Jeśli chcesz szukać własności to trzeba dotrzeć do ksiąg hipotecznych ( o ile takie były) dla tej nieruchomości.
Tu należy szukać nie tylko tego nazwiska, ale także nazwiska żony bo mogła jej rodzina być właścicielem tego młyna.
Sprawdź też dokładnie w jakim zaborze ( w całym okresie 3 zaborów) znajdował się ten Podolin w parafii Srock, bo mogła być taka sytuacja jaka wystąpiła w mojej rodzinie.
Moja rodzina Galskich miała wójtostwo z młynami w Mokrej koło Skierniewic na terenach własności arcybiskupów gnieźnieńskich.W okresie zaborów te tereny znalazły się okresowo pod panowaniem pruskim i zaborcy dokonali całkowitej konfiskaty mienia kościelnego. Oczywiście także moja rodzina straciła tam miejsce pobytu i utrzymania oraz zmuszona była wyprowadzić się do Książenic pod Brwinowem, które były własnością rodziny byłego prymasa Prażmowskiego i tam wydzierżawili wiatrak, a potem młyn w Brwinowie. Na ich miejsce w tej Mokrej , Prusacy osadzili swoich osadników i tu widzę taką możliwość w przypadku Twojej rodziny w tym Podolinie jeśli ten młyn znalazł się pod zaborem pruskim.
Za taką możliwością przemawia bardzo rychła utrata nazwiska i własności tego młyna w Podolinie, bo już w 1815 roku ten przodek staje się wyrobnikiem w hucie szkła i powraca do pierwotnego zapewne nazwiska Emkie. Na tereny po Prusakach weszli Rosjanie i to oni mogli przyznawać szlachectwo więc mogli zweryfikować podawane dane i skonfiskować nadaną wcześniej własność młyna.
To wymaga dokładnego sprawdzenia i podaję to co wyżej jako przykład zmieniającej się sytuacji własnościowej w Polsce w okresie zaborów.
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.
Ja sugerowałem szukanie przodka/młynarza Empkoskiego/w dobrach Stawiszyna dziedzica Józefa Golcza
Pozdrawia Adam K.
Zdaje się , młynarstwo do dziś ma się tam dobrze.
cyganmokotow

Sympatyk

Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Co do żony Jana to nazywała się Rozalia Anna Greantz
Gdzie mogę szukać takich informacji w Archiwum w Piotrkowie,?
Pozdrawiam Michal
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

cyganmokotow pisze:Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Co do żony Jana to nazywała się Rozalia Anna Greantz
Gdzie mogę szukać takich informacji w Archiwum w Piotrkowie,?
Pozdrawiam Michal
Szukaj w archiwum w Piotrkowie, Tomaszowie i Łodzi, bo nie wiadomo gdzie takie akta mogły być przekazane.

Sugestia szukania w Stawiszynie w dobrach Józefa Golcza jest dobra tylko trudna do weryfikacji. Sądzę, że chodzi tu o Stawiszyn wielkopolski, bo syn Józefa Golcza biorąc ślub w Chorzęcinie podaje, że jest właścicielem dóbr Zborowa, a to blisko Stawiszyna. Jak wiadomo na terenie Wielkopolski osiadło wielu osadników niemieckich i ten trop poszukiwań może być dobry.
Przeszukałam bazę BASIA i Projekt Poznań i niestety na trop Empkowskich, Emków, Hemków lub Greatzów nie trafiłam , ale tam jest generalnie baza danych od 1808 roku, a tu szukamy danych wcześniejszych. Baza wielkopolskich indeksów mnie bardzo pomogła bo rodzina mojej mamy wywodziła się z tych terenów, miedzy innymi z okolic Stawiszyna, ale chodziło o dane z XIX wieku.

Życzę powodzenia
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam,

W Hucie Szklanej zwanej Teodozjowem w parafii Czerniewickiej w 1815 urodziła się Karolina Emkie, lecz zapis i chrzest w parafii Krzemienica - tam Jan Emkie l35 jest wyrobnikiem, jego żona Rozalia z Grantzów (tak zapisano) również 35letnia
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

MARIOK pisze:Witam,

W Hucie Szklanej zwanej Teodozjowem w parafii Czerniewickiej w 1815 urodziła się Karolina Emkie, lecz zapis i chrzest w parafii Krzemienica - tam Jan Emkie l35 jest wyrobnikiem, jego żona Rozalia z Grantzów (tak zapisano) również 35letnia
No tak Mariuszu, Michał to zna oraz dalsze dzieje rodziny więc dziwi go tak szybka zmiana statusu społecznego Jana Empkowskiego - właściciela młyna na Emkie, później Hemke - wyrobnika.
Pozostaje pytanie kim był i skąd przybył do Podolina w parafii Srock.
Mogło tak być, że to rodzina Grantzów była właścicielami młyna. Tak było w mojej rodzinie, że po małżeństwie z właścicielką części wsi jej mąż był nazywany posesorem tej części wsi.
Dobrze byłoby gdyby Michał zainteresował się dziejami wsi Podolin ( może są jakieś zeszyty historyczne o tym regionie), bo trzeba ustalić co działo się na tym terenie, kto był właścicielem tych dóbr i dlaczego tylko młyn był własnością Empkowskiego.
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Michale, przeglądałeś może Żychlin? tam jest sporo osób nazwiskiem Homka, troche podobne?

Janino,
Twoja teoria tu może być to..

znalazłem innego młynarza o nazwisku Grantz:
jego dzieci:
U 1826 162 Bogumił Grantz Gabryel Elżbieta Sommer Grabów [Uwagi: młynarz miejscowość Bowentów] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Łodzi 91-415 Łódź, pl. Wolności 1] [Indeks dodał: eliza1952]
Z 1825 72 Fryderyk Wilhelm Grantz Gabriel Elżbieta Zomerfelt Grabów Grabów Wieś
Z 1826 92 Bogumił Grantz Gabryjel Elżbieta Grabów

M 1825 4 Gabriel Grantz Anna Elżbieta Zommerfeltowska Krzysztof, Dorota Rącówna Grabów [Uwagi: wdowiec Miejscowość: Jastrzębia Data ślubu: 16.01.1825 r.] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łowiczu 99-400 Łowicz, ul. Stary Rynek 19 A] [Indeks dodał: Czarkowski_Jarosław]
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”