Młynarze XIX wieku
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
cyganmokotow

Młynarze XIX wieku
Witam forumowicze
Mam nadzieję że pomożecie mi w pewnej kwesti .W akcie chrztu z 1809 roku parafia Srock jest napisane iż mój 5l pradziadka Jan Emkie vel Empkoski posiadał własny młyn. Chrzestymi dziecka byli szlachcicie i mało tego widnieje podpis mojego dziadka. W 1821 roku rodzi się mój 4x pradziadek Jan Emkie vel Hemka syn Jana Emkie w młynie w Kawę czynię zamieszkałego. Tutaj wszelkie moje ślady się urywaja w poszukiwaniu dalszych przodkow.
Czy istnieją zapisy własności młynów lub spisy majstrow kunsztu mlynarskiego?
Skad w nazwisku może nastąpić zmiana tzn odjecie końcówki ski i następnie przejście z Emkie na Hemka?
Proszę o jakieś podpowiedzi i nowe tropy
Pozdrawiam Michał
Mam nadzieję że pomożecie mi w pewnej kwesti .W akcie chrztu z 1809 roku parafia Srock jest napisane iż mój 5l pradziadka Jan Emkie vel Empkoski posiadał własny młyn. Chrzestymi dziecka byli szlachcicie i mało tego widnieje podpis mojego dziadka. W 1821 roku rodzi się mój 4x pradziadek Jan Emkie vel Hemka syn Jana Emkie w młynie w Kawę czynię zamieszkałego. Tutaj wszelkie moje ślady się urywaja w poszukiwaniu dalszych przodkow.
Skad w nazwisku może nastąpić zmiana tzn odjecie końcówki ski i następnie przejście z Emkie na Hemka?
Pozdrawiam Michał
-
Janina_Tomczyk

Re: Młynarze XIX wieku
Witaj Michalecyganmokotow pisze:Witam forumowicze
Pozdrawiam Michał
Napisałeś bardzo chaotyczny post pełen błędów w nazwach ( w młynie w Kawę czynię zamieszkałego ??????) i oczekujesz analizy i pomocy.
Zastanów się spokojnie , podaj linki do konkretnych metryk jakie forumowicze mieliby analizować i uporządkuj to jakoś rozsądnie.
Skąd masz wiedzę, że to byli właściciele młynów? Młynarze ( majstrowie kunsztu młynarskiego) byli zwykle najemcami młynów i wiatraków u właścicieli ziemskich i dlatego często zmieniali miejsce swego pobytu i pracy.
Pan Lech Dziedzic zbierał informacje o młynach i młynarzach polskich w celu utworzenia takiej bazy, ale nie wiem czy istnieje bo na tym forum spotykał się z niechętnymi komentarzami. Z całą pewnością napisał ciekawy artykuł o młynarstwie w dawnych wiekach i był to dodatek do miesięcznika More Majorum wydawanego przez Alana Jakmana ( szukaj tego tematu na tym forum).
Zmiany nazwiska mogą wynikać z nie polskiego pochodzenia tego młynarza. Nie wiem o jaki okres czasu Ci chodzi, ale było w Polsce sporo młynarzy niemieckiego pochodzenia. W mojej rodzinie był młynarz w radomskim o nazwisku Nagiel vel Nagel i jego rodzina dotarła do Polski w XVIII wieku z Prus. Może Twój przodek chciał spolszczyć nazwisko?
Na gdybaniu nic nie ustalisz i trzymaj się konkretów poddając dyskusji i analizie konkretne dokumenty.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
cyganmokotow

Witam takie uroki słowników telefonicznych. Przepraszam za literówki. Chodzi o młyn w Kawęczynie parafia Zelachlinek.
Najstarszy akt to akt chrztu Karoliny Emka z 1809 roku z Srocka .Tam mowa o własnym młynie i najstarsza forma nazwisa Empkoski, które na przestrzeni 30 lat kolejno zmienia się na Emka Emkie Hemka. Co do strony o mlynarzach to znam ją i zglaszalem tam swojego przodka
Pozdrawiam Michał
Najstarszy akt to akt chrztu Karoliny Emka z 1809 roku z Srocka .Tam mowa o własnym młynie i najstarsza forma nazwisa Empkoski, które na przestrzeni 30 lat kolejno zmienia się na Emka Emkie Hemka. Co do strony o mlynarzach to znam ją i zglaszalem tam swojego przodka
Pozdrawiam Michał
-
przemko20161

-
AdamKrawczyk

-
cyganmokotow

-
Janina_Tomczyk

Jeśli chcesz szukać własności to trzeba dotrzeć do ksiąg hipotecznych ( o ile takie były) dla tej nieruchomości.cyganmokotow pisze:Zgadza się i czy można zdobyć jakieś dokumenty własności czy coś takiego co by mogło mnie naorowadzic na dalszy trop
Pozdrawiam Michał
Tu należy szukać nie tylko tego nazwiska, ale także nazwiska żony bo mogła jej rodzina być właścicielem tego młyna.
Sprawdź też dokładnie w jakim zaborze ( w całym okresie 3 zaborów) znajdował się ten Podolin w parafii Srock, bo mogła być taka sytuacja jaka wystąpiła w mojej rodzinie.
Moja rodzina Galskich miała wójtostwo z młynami w Mokrej koło Skierniewic na terenach własności arcybiskupów gnieźnieńskich.W okresie zaborów te tereny znalazły się okresowo pod panowaniem pruskim i zaborcy dokonali całkowitej konfiskaty mienia kościelnego. Oczywiście także moja rodzina straciła tam miejsce pobytu i utrzymania oraz zmuszona była wyprowadzić się do Książenic pod Brwinowem, które były własnością rodziny byłego prymasa Prażmowskiego i tam wydzierżawili wiatrak, a potem młyn w Brwinowie. Na ich miejsce w tej Mokrej , Prusacy osadzili swoich osadników i tu widzę taką możliwość w przypadku Twojej rodziny w tym Podolinie jeśli ten młyn znalazł się pod zaborem pruskim.
Za taką możliwością przemawia bardzo rychła utrata nazwiska i własności tego młyna w Podolinie, bo już w 1815 roku ten przodek staje się wyrobnikiem w hucie szkła i powraca do pierwotnego zapewne nazwiska Emkie. Na tereny po Prusakach weszli Rosjanie i to oni mogli przyznawać szlachectwo więc mogli zweryfikować podawane dane i skonfiskować nadaną wcześniej własność młyna.
To wymaga dokładnego sprawdzenia i podaję to co wyżej jako przykład zmieniającej się sytuacji własnościowej w Polsce w okresie zaborów.
-
AdamKrawczyk

-
cyganmokotow

-
Janina_Tomczyk

Szukaj w archiwum w Piotrkowie, Tomaszowie i Łodzi, bo nie wiadomo gdzie takie akta mogły być przekazane.cyganmokotow pisze:Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Co do żony Jana to nazywała się Rozalia Anna Greantz
Gdzie mogę szukać takich informacji w Archiwum w Piotrkowie,?
Pozdrawiam Michal
Sugestia szukania w Stawiszynie w dobrach Józefa Golcza jest dobra tylko trudna do weryfikacji. Sądzę, że chodzi tu o Stawiszyn wielkopolski, bo syn Józefa Golcza biorąc ślub w Chorzęcinie podaje, że jest właścicielem dóbr Zborowa, a to blisko Stawiszyna. Jak wiadomo na terenie Wielkopolski osiadło wielu osadników niemieckich i ten trop poszukiwań może być dobry.
Przeszukałam bazę BASIA i Projekt Poznań i niestety na trop Empkowskich, Emków, Hemków lub Greatzów nie trafiłam , ale tam jest generalnie baza danych od 1808 roku, a tu szukamy danych wcześniejszych. Baza wielkopolskich indeksów mnie bardzo pomogła bo rodzina mojej mamy wywodziła się z tych terenów, miedzy innymi z okolic Stawiszyna, ale chodziło o dane z XIX wieku.
Życzę powodzenia
Witam,
W Hucie Szklanej zwanej Teodozjowem w parafii Czerniewickiej w 1815 urodziła się Karolina Emkie, lecz zapis i chrzest w parafii Krzemienica - tam Jan Emkie l35 jest wyrobnikiem, jego żona Rozalia z Grantzów (tak zapisano) również 35letnia
W Hucie Szklanej zwanej Teodozjowem w parafii Czerniewickiej w 1815 urodziła się Karolina Emkie, lecz zapis i chrzest w parafii Krzemienica - tam Jan Emkie l35 jest wyrobnikiem, jego żona Rozalia z Grantzów (tak zapisano) również 35letnia
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
-
Janina_Tomczyk

No tak Mariuszu, Michał to zna oraz dalsze dzieje rodziny więc dziwi go tak szybka zmiana statusu społecznego Jana Empkowskiego - właściciela młyna na Emkie, później Hemke - wyrobnika.MARIOK pisze:Witam,
Pozostaje pytanie kim był i skąd przybył do Podolina w parafii Srock.
Mogło tak być, że to rodzina Grantzów była właścicielami młyna. Tak było w mojej rodzinie, że po małżeństwie z właścicielką części wsi jej mąż był nazywany posesorem tej części wsi.
Dobrze byłoby gdyby Michał zainteresował się dziejami wsi Podolin ( może są jakieś zeszyty historyczne o tym regionie), bo trzeba ustalić co działo się na tym terenie, kto był właścicielem tych dóbr i dlaczego tylko młyn był własnością Empkowskiego.
Michale, przeglądałeś może Żychlin? tam jest sporo osób nazwiskiem Homka, troche podobne?
Janino,
Twoja teoria tu może być to..
znalazłem innego młynarza o nazwisku Grantz:
jego dzieci:
U 1826 162 Bogumił Grantz Gabryel Elżbieta Sommer Grabów [Uwagi: młynarz miejscowość Bowentów] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Łodzi 91-415 Łódź, pl. Wolności 1] [Indeks dodał: eliza1952]
Z 1825 72 Fryderyk Wilhelm Grantz Gabriel Elżbieta Zomerfelt Grabów Grabów Wieś
Z 1826 92 Bogumił Grantz Gabryjel Elżbieta Grabów
M 1825 4 Gabriel Grantz Anna Elżbieta Zommerfeltowska Krzysztof, Dorota Rącówna Grabów [Uwagi: wdowiec Miejscowość: Jastrzębia Data ślubu: 16.01.1825 r.] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łowiczu 99-400 Łowicz, ul. Stary Rynek 19 A] [Indeks dodał: Czarkowski_Jarosław]
Janino,
Twoja teoria tu może być to..
znalazłem innego młynarza o nazwisku Grantz:
jego dzieci:
U 1826 162 Bogumił Grantz Gabryel Elżbieta Sommer Grabów [Uwagi: młynarz miejscowość Bowentów] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Łodzi 91-415 Łódź, pl. Wolności 1] [Indeks dodał: eliza1952]
Z 1825 72 Fryderyk Wilhelm Grantz Gabriel Elżbieta Zomerfelt Grabów Grabów Wieś
Z 1826 92 Bogumił Grantz Gabryjel Elżbieta Grabów
M 1825 4 Gabriel Grantz Anna Elżbieta Zommerfeltowska Krzysztof, Dorota Rącówna Grabów [Uwagi: wdowiec Miejscowość: Jastrzębia Data ślubu: 16.01.1825 r.] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łowiczu 99-400 Łowicz, ul. Stary Rynek 19 A] [Indeks dodał: Czarkowski_Jarosław]
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin