Klasztor oo Karmelitów w Oborach - akta parafialne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Koskowski_Filip

Witam Państwa,
sprawa jest prosta - moi przodkowie zostali pochowani na cmentarzu Obory Kalwaria, a jedna osoba w Sanktuarium.
W związku z tym przypuszczam, że ich akta zgonów powinny były być spisane właśnie w tej parafii. Gdzie zostały one zdeponowane?
Kazimierz Koskowski zm. 28 lipca 1865 r.
Karolina Koskowska (Grzybowska) zm. 5 maja 1854 r.
Florian Koskowski zm. 9 października 1878 r.
Florian Koskowski zm. 8 września 1862 r - dwójka i szóstka wyglądają podejrzanie, najbardziej 2 bo jest przekręcona do góry nogami ale raczej to nie 7.
Na stronie szukajwarchiwach niczego nie znalazłem.
Z pozdrowieniami,
Filip Koskowski
sprawa jest prosta - moi przodkowie zostali pochowani na cmentarzu Obory Kalwaria, a jedna osoba w Sanktuarium.
W związku z tym przypuszczam, że ich akta zgonów powinny były być spisane właśnie w tej parafii. Gdzie zostały one zdeponowane?
Kazimierz Koskowski zm. 28 lipca 1865 r.
Karolina Koskowska (Grzybowska) zm. 5 maja 1854 r.
Florian Koskowski zm. 9 października 1878 r.
Florian Koskowski zm. 8 września 1862 r - dwójka i szóstka wyglądają podejrzanie, najbardziej 2 bo jest przekręcona do góry nogami ale raczej to nie 7.
Na stronie szukajwarchiwach niczego nie znalazłem.
Z pozdrowieniami,
Filip Koskowski
Filipie,
Obory - to parafia Ruże i tam szukaj.
Skany są tu:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Indeksy częściowe są tu:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Księgi sprzed 1808 dostępne są w AD Płock i mikrofilmy u Mormonów https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozdrawiam
Janek
Ps: Mimo, że Obory podlegały do parafii Ruże, to fakt pochówku na cmentarzu przyklasztornym nie jest dowodem, iż mieszkali w Oborach. Sprawdź prócz parafii Ruże pobliskie dwie parafie Trąbin i Żałe. Np. Akt zgonu Karoliny K. z 1854 na pewno jest w Trąbinie - sprawdzone
Obory - to parafia Ruże i tam szukaj.
Skany są tu:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Indeksy częściowe są tu:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Księgi sprzed 1808 dostępne są w AD Płock i mikrofilmy u Mormonów https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozdrawiam
Janek
Ps: Mimo, że Obory podlegały do parafii Ruże, to fakt pochówku na cmentarzu przyklasztornym nie jest dowodem, iż mieszkali w Oborach. Sprawdź prócz parafii Ruże pobliskie dwie parafie Trąbin i Żałe. Np. Akt zgonu Karoliny K. z 1854 na pewno jest w Trąbinie - sprawdzone
-
Koskowski_Filip

Witam,Koskowski_Filip pisze:Panie Janie,
w Oborach nie mieszkali z uwagi na to, że mieli majątek Ruszkowo.
Jeśli chodzi o Trąbin to faktycznie, ale widziałem tylko indeks, chyba nie ma skanów, czyli czeka mnie podróż do Archiwum po skan :/.
Pozdrawiam i dziękuję za informację związaną z Parafią!
proszę mieć również na uwadze fakt, że na cmentarzu w Oborach spoczywają przedstawiciele znacznych rodów ziemi dobrzyńskiej, którzy zmarli na terenie całej Polski, więc w tych przypadkach metryki zejścia sporządzano w miejscu zgonu, a nie pochówku oraz dodatkowo - miejsce zgonu nie musiało być równoznaczne z miejscem zamieszkania!
Przykład tego rodzaju sytuacji opisano
http://www.szpejankowski.eu/index.php/h ... ich-i.html
pozdrowienia z ziemi dobrzyńskiej śle
Darek
Filipie,
Podałem Tobie link do portalu genealogiawarchiwach.pl , tam znajdziesz skany z w/w parafii Trąbin i innych okolicznych. W indeksie zgonów natomiast jest błąd. W akcie 18/1854 podano Karolina Krzakowska, a jest to de facto Kuskowska (choć też błędnie) i była żoną Kazimierza, zamieszkała w miejscowości Dobre. Poza tym zmarła w kwietniu a nie w maju. Dodatkowo w tej parafii jest też akt zgonu Floriana, o którym piszesz, z roku 1878.
Pozdrawiam
Janek
Podałem Tobie link do portalu genealogiawarchiwach.pl , tam znajdziesz skany z w/w parafii Trąbin i innych okolicznych. W indeksie zgonów natomiast jest błąd. W akcie 18/1854 podano Karolina Krzakowska, a jest to de facto Kuskowska (choć też błędnie) i była żoną Kazimierza, zamieszkała w miejscowości Dobre. Poza tym zmarła w kwietniu a nie w maju. Dodatkowo w tej parafii jest też akt zgonu Floriana, o którym piszesz, z roku 1878.
Pozdrawiam
Janek
-
Koskowski_Filip

Panie Janie,
zrobiłem mały research i niestety nie odnalazłem aktu zgonu z 1865 roku Kazimierza
. Nie wiem gdzie mógł umrzeć...Skoro Florian zakupił od Siemiątkowskiego majątek Ruszkowo, przekazał go później swojemu bratu stryjecznemu (testament) to myślałem, że może w Ruszkowie mieszkali, lecz wg. aktu zgonu Karoliny - "dnia wczorajszego o godzinie szóstej popołudniu, umarła Karolina Koskowska z Mężem z własnych funduszów (tak to odczytuję) utrzymująca się w Dobrem zamieszkała, lat pięćdziesiąt mająca, córka Macieja i Marianny Grzybowskich Małżonków już nieżyjących, zostawiwszy po sobie owdowiałego Męża Kazimierza Koskowskiego".
Z tego wynika, że mieszkali w Dobrem, tylko co Kazimierz poczynał przez te kilka lat, dokładniej 11 lat.
Pozwolę sobie zamieścić link do zdjęcia, to może ktoś rozszyfruje trapiącą mnie zagwozdkę - data śmierci Kazimiery - wg. Pana Jana jest to kwiecień, nie maj, lecz te daty są podkreślone a pod spodem znajduje się informacja, którą można rozszyfrować jako "szóstego" a później "maj".
https://images81.fotosik.pl/401/e5e44c29dfd89ad1.png
Pozdrawiam serdecznie,
Filip Koskowski
zrobiłem mały research i niestety nie odnalazłem aktu zgonu z 1865 roku Kazimierza
Z tego wynika, że mieszkali w Dobrem, tylko co Kazimierz poczynał przez te kilka lat, dokładniej 11 lat.
Pozwolę sobie zamieścić link do zdjęcia, to może ktoś rozszyfruje trapiącą mnie zagwozdkę - data śmierci Kazimiery - wg. Pana Jana jest to kwiecień, nie maj, lecz te daty są podkreślone a pod spodem znajduje się informacja, którą można rozszyfrować jako "szóstego" a później "maj".
https://images81.fotosik.pl/401/e5e44c29dfd89ad1.png
Pozdrawiam serdecznie,
Filip Koskowski
Filipie,
Wg kalendarza juliańskiego Karolina zmarła w kwietniu, wg kalendarza gregoriańskiego (obowiązującego) zmarła w maju. W XIX wieku między kalendarzami jest 12 dni różnicy. Podana przez Ciebie pierwotna data zgonu jest poprawna (podwójne datowanie było charakterystyczne w zaborze rosyjskim).
Pozdrawiam
Janek
Ps: Czy przeszukałeś wszystkie roczniki zgonów z 1865 roku okolicznych parafii?
Wg kalendarza juliańskiego Karolina zmarła w kwietniu, wg kalendarza gregoriańskiego (obowiązującego) zmarła w maju. W XIX wieku między kalendarzami jest 12 dni różnicy. Podana przez Ciebie pierwotna data zgonu jest poprawna (podwójne datowanie było charakterystyczne w zaborze rosyjskim).
Pozdrawiam
Janek
Ps: Czy przeszukałeś wszystkie roczniki zgonów z 1865 roku okolicznych parafii?
Nie doczytałem, na jakiej podstawie przyjąłeś to błędne założenie.Koskowski_Filip pisze:Panie Janie,
zrobiłem mały research i niestety nie odnalazłem aktu zgonu z 1865 roku Kazimierza. Nie wiem gdzie mógł umrzeć...Skoro Florian zakupił od Siemiątkowskiego majątek Ruszkowo, przekazał go później swojemu bratu stryjecznemu (testament) to myślałem, że może w Ruszkowie mieszkali,
Florian Koskowski s.Kazimierza nabył dobra Ruszkowo od Walentego Siemiątkowskiego w 1866 r.!
Tak, dobrze wykombinowaleś, do śmierci Karoliny mieszkali w Dobrem.Koskowski_Filip pisze: Z tego wynika, że mieszkali w Dobrem, tylko co Kazimierz poczynał przez te kilka lat, dokładniej 11 lat.
Później Kazimierz wyprowadził się i zamieszkał w innej miejscowości, gdzie zmarł 28 lipca 1865 r.
Akurat w tym przypadku nie stosuj zasady genealogicznej podpowiedzianej przez Janka "od szczegółu do ogółu", gdyż miejsce śmierci Kazimierza jest odległe ponad 80 km od Ruszkowa!
Gotowej ryby nie zaserwuję, ale wędkę i owszem:)
Przeanalizuj XIX - wieczną historię rodu Koskowskich h.Dołęga i wytypuj możliwe miejscowości, będzie ich zaledwie kilka, a jedna z nich to ostatnie miejsce zamieszkania oraz śmierci Kazimierza.
Jak już odnajdziesz ten poszukiwany akt, to zapewne pojawią się kolejne wątpliwości i pytania ...
Chodzi o to, że był to jeden z rzadko występujących przypadków, gdzie akt zgonu sporządzono z ponad 20-dniowym opóźnieniem. Czyli, pochowano zmarłego u Karmelitów w Oborach, na terenie parafii Ruże, a dopiero po pogrzebie poczyniono stosowne zgłoszenie do ksiąg USC w miejscu zamieszkania-śmierci!
Ps. bez poznania historii regionu oraz zawiłości właścicielskich danych dóbr ziemskich trudniej prowadzi się poszukiwania genealogiczne, więc daję pod rozwagę ewentualne nadrobienie zaległości.
pozdrowienia z ziemi dobrzyńskiej śle
Darek
Filipie,
Przedmówca Darek nie zrozumiał mojego podtekstu w skierowanym do Ciebie zapytaniu. Ponieważ lubię ryby nie omieszkam podać Tobie informacji, że bez poznania dogłębnie regionu prostą metodą dedukcji można znaleźć akt zgonu 73-letniego Kazimierza w Płocku - akt nr 178/1865 - skan dostępny na portalu szukajwarchiwach.pl a indeksy z tej parafii na portalu AP Płock.
Pozdrawiam
Janek
Przedmówca Darek nie zrozumiał mojego podtekstu w skierowanym do Ciebie zapytaniu. Ponieważ lubię ryby nie omieszkam podać Tobie informacji, że bez poznania dogłębnie regionu prostą metodą dedukcji można znaleźć akt zgonu 73-letniego Kazimierza w Płocku - akt nr 178/1865 - skan dostępny na portalu szukajwarchiwach.pl a indeksy z tej parafii na portalu AP Płock.
Pozdrawiam
Janek
Janku,zelezny pisze:Filipie,
Pozdrawiam
Janek
życzę Filipowi smacznego w toku konsumpcji tego wspaniałego okazu - podarowanej ryby, ale co dalej, czyżby tylko ości ... ?
pozdrawiam
Darek