Kampania Napoleońska, Żołnierze napoleońscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Castiglione
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Witam serdecznie Castiglione na naszym forum.
Skoro Castiglione twierdzi, że w dokumentach armii napoleońskiej nic nie ma, to na pewno nie ma. Kto jak kto, ale on to wie.
Poszukiwania trzeba zrobić naszymi - genealogicznymi metodami. Metryki, akty notarialne.
Ja niestety nie znam się co jest w AP w Lublinie.
Ktoś coś?
Skoro Castiglione twierdzi, że w dokumentach armii napoleońskiej nic nie ma, to na pewno nie ma. Kto jak kto, ale on to wie.
Poszukiwania trzeba zrobić naszymi - genealogicznymi metodami. Metryki, akty notarialne.
Ja niestety nie znam się co jest w AP w Lublinie.
Ktoś coś?
-
kulik_agnieszka

A coś o prywatnej stronie życia poszukiwanego?
Jeśli nie wiadomo nawet gdzie się urodził to trzeba sprawdzić wszystko jak sądzę albo liczyć na łut szczęścia.
To najpewniej nie będzie to czego szukasz ale moim zdaniem nie zawadzi do tego zajrzeć chyba, że wiesz o poszukiwanym nieco więcej niż to co napisałeś.
Jeśli zmarł w Kazimierzu to sprawdziłabym na początek
AO. Jakuba Kossobudzkiego podleśnego straży Łuchów.Zespół: 35/115/0 Komisja Województwa Lubelskiego i Rząd Gubernialny Lubelski » Seria: 1.6 Akta osobowe » Jednostka: 1181
Jeśli to akta osobowe akurat tego Jakuba Kossobudzkiego to cokolwiek o służbie może być.
Niie każdy z LH wielką karierę robił.
Zresztą podleśny musiał mieć całkiem niezłe przygotowanie zawodowe a leśnictwo to niezłe zajęcie dla wojaka- strzelać umie, bandytów się nie boi. Wielu niemajętnych się załapało.
Agnieszka
Jeśli nie wiadomo nawet gdzie się urodził to trzeba sprawdzić wszystko jak sądzę albo liczyć na łut szczęścia.
To najpewniej nie będzie to czego szukasz ale moim zdaniem nie zawadzi do tego zajrzeć chyba, że wiesz o poszukiwanym nieco więcej niż to co napisałeś.
Jeśli zmarł w Kazimierzu to sprawdziłabym na początek
AO. Jakuba Kossobudzkiego podleśnego straży Łuchów.Zespół: 35/115/0 Komisja Województwa Lubelskiego i Rząd Gubernialny Lubelski » Seria: 1.6 Akta osobowe » Jednostka: 1181
Jeśli to akta osobowe akurat tego Jakuba Kossobudzkiego to cokolwiek o służbie może być.
Niie każdy z LH wielką karierę robił.
Agnieszka
-
Castiglione
Bardzo dziękuję za miłe powitanieMarkowski_Maciej pisze:Witam serdecznie Castiglione na naszym forum
Nie mam pewności, czy to ten sam... ale o takie tropy właśnie mi chodziło. Pięknie dziękuję.kulik_agnieszka pisze:Jakuba Kossobudzkiego podleśnego straży Łuchów.Zespół: 35/115/0 Komisja Województwa Lubelskiego i Rząd Gubernialny Lubelski » Seria: 1.6 Akta osobowe » Jednostka: 1181
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Bardzo często byli wojskowi z czasów Xsięstwa Warszawskiego dostawali posadę (pod)leśnego. Widziałem takie przypadki wiele razy. Ale najciekawsze jest to, że w takich teczkach osobowych leśników jest opis całej służby wojskowej, odpisy metryk, informacje o rodzinie etc. Genealogiczna perełka.
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
-
kulik_agnieszka

- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
-
Monika_Gierczak

-
Koskowski_Filip

Poszukuję informacji o oficerze Xsięstwa Warszawskiego - Kazimierz Koskowski:
Officer wojsk B: Xięstwa Warszawskiego,
Referent W B: Komisji Wojewódzkiej Płockiej,
Kawaler Orderu Sgo Stanislawa,
I Krzyża Wojskowego Polskiego,
Medalem Francuzkim Stej Heleny Ozdobiony
Umarł D: 28 lipca 1865 r.
W internecie nic do tej pory nie znalazłem, prócz informacji, że:
Franciszek Nakwaski Kasztelan Senator Królestwa Polskiego, orderu Świętego Stanisława Kawalera był świadkiem na ślubie Franciszka Koskowskiego (Sekretarz Generalny Komisji Województwa Płockiego), gdzie Franciszek był synem Jana Koskowskiego i Antoniny z Trzcińskich, także rodziców Kazimierza Koskowskiego.
Dlatego ciekawe, że nie ma żadnych informacji o Kazimierzu, mimo, że taka "persona" się zjawiła na ślubie Franciszka. Najprawdopodobniej z namowy Kazimierza.
Officer wojsk B: Xięstwa Warszawskiego,
Referent W B: Komisji Wojewódzkiej Płockiej,
Kawaler Orderu Sgo Stanislawa,
I Krzyża Wojskowego Polskiego,
Medalem Francuzkim Stej Heleny Ozdobiony
Umarł D: 28 lipca 1865 r.
W internecie nic do tej pory nie znalazłem, prócz informacji, że:
Franciszek Nakwaski Kasztelan Senator Królestwa Polskiego, orderu Świętego Stanisława Kawalera był świadkiem na ślubie Franciszka Koskowskiego (Sekretarz Generalny Komisji Województwa Płockiego), gdzie Franciszek był synem Jana Koskowskiego i Antoniny z Trzcińskich, także rodziców Kazimierza Koskowskiego.
Dlatego ciekawe, że nie ma żadnych informacji o Kazimierzu, mimo, że taka "persona" się zjawiła na ślubie Franciszka. Najprawdopodobniej z namowy Kazimierza.
Z pozdrowieniami!
-
kulik_agnieszka

Najpewniej to nie ten Jakub. Przejrzałam 14 tom Sylwana, wydaje się, że dość solidnie wymieniano odznaczenia pracowników a przy Jakubie Kossobudzkim, podleśnym z Luchowa brak takiej informacji.kulik_agnieszka pisze:Jakuba Kossobudzkiego podleśnego straży Łuchów.Zespół: 35/115/0 Komisja Województwa Lubelskiego i Rząd Gubernialny Lubelski » Seria: 1.6 Akta osobowe » Jednostka: 1181
Ja i tak nie darowałabym sobie zajrzenia do tej teczki ale już z mniejszą nadzieją i raczej przy okazji.
Agnieszka
-
Castiglione
Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że chodzi właśnie o tego Kossobudzkiego. Akt zgonu podaje: "były urzędnik leśnictwa", więc to prawdopodobnie ten sam. Sylwana przeglądałem. Nic ponadto, że był podleśnym tam nie ma... niestety. Ale... żywi nie tracą nadziei!kulik_agnieszka pisze:Najpewniej to nie ten Jakub. Przejrzałam 14 tom Sylwana, wydaje się, że dość solidnie wymieniano odznaczenia pracowników a przy Jakubie Kossobudzkim, podleśnym z Luchowa brak takiej informacji.kulik_agnieszka pisze:Jakuba Kossobudzkiego podleśnego straży Łuchów.Zespół: 35/115/0 Komisja Województwa Lubelskiego i Rząd Gubernialny Lubelski » Seria: 1.6 Akta osobowe » Jednostka: 1181
Ja i tak nie darowałabym sobie zajrzenia do tej teczki ale już z mniejszą nadzieją i raczej przy okazji.
Agnieszka
-
kulik_agnieszka

-
Castiglione
Tenkulik_agnieszka pisze:
Dasz znać czy to ten? Każdy odnaleziony to skarb.
Agnieszka
Od stycznia 1813: sous lieutenant 4 regiment des lannciers Polonais
Legię honorową dostał 28 października 1813.
Uwolniony od służby w grudniu 1815 r.
Potem zapewne trafił do lasu
-
kulik_agnieszka