Żębocin woj. Małopolskie do jakiej nalezal dawniej parafii?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Żęmbocin woj. Małopolskie do jakiej nalezal parafii? Przed rokiem 1966. O dziwo na akcie zgonu mojego dziadka jest napisana z błędem ŻeMbocin.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Wujek google wie
to jedna z najstarszych małopolskich parafii. http://www.diecezja.kielce.pl/parafie/z ... islawa-b-m
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kościół ... _Żębocinie
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kościół ... _Żębocinie
Dziekuje. Ktos cos wie, czy moge znalezc jakies informacje o rodzinie w internecie? Czy tylko na miejscu w archiwum parafii?
-
Arek_Bereza

A dowiemy się czego konkretnie szukasz ? Jakieś daty, jacyś ludzie ? Czy to tajemnica ?
Jak masz akt zgonu dziadka to zgaduję, że jest tam jakaś data urodzenia i Żębocin. I jak data urodzenia jest po 1914 to szukasz w urzędzie stanu cywilnego w Proszowicach (tak obstawiam jako miłośnik nocnego hazardu
) chyba, że chodzi o pradziadka ?
A jak przed to w archiwum w Krakowie http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... iejscowosc
Fajnie byłoby gdybyś podpisał się choćby imieniem. No chyba, że jesteś Jazonem.
Pozdrawiam
Arek
Jak masz akt zgonu dziadka to zgaduję, że jest tam jakaś data urodzenia i Żębocin. I jak data urodzenia jest po 1914 to szukasz w urzędzie stanu cywilnego w Proszowicach (tak obstawiam jako miłośnik nocnego hazardu
A jak przed to w archiwum w Krakowie http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... iejscowosc
Fajnie byłoby gdybyś podpisał się choćby imieniem. No chyba, że jesteś Jazonem.
Pozdrawiam
Arek
Oh wybczacie. Chodzi o osobę Jan Grela urodzonego w Żębocinie w 1904 zm w 1966. Konkretnie to mój pradziadek. Ożenił się z Marią Bryła(1909-1967), która mieszkała w sąsiedniej miejscowości Kowala. Zależy mi najbardziej na rodzicach wyżej wymienionych osób, bo nie znam nawet ich imion, a jakby nie patrzeć jest to moja główna linia rodowa.
Pozdrawiam Olek
Pozdrawiam Olek
-
Arek_Bereza

Olku,
Odpisy aktów zgonu dostaniesz w urzędzie stanu cywilnego zapewne w Proszowicach. Zadzwoń tam najpierw i się upewnij. Może nawet podadzą Ci imiona rodziców przez telefon. Jeśli nie wniosek o odpisy aktów zgonu możesz złożyć w dowolnym usc w Polsce zaznaczając że ma trafić do Proszowic (wcześniej się upewnij, że to tam). Z aktów zgonu poznasz imiona rodziców, może nazwisko panieńskie matek oraz daty i miejsce urodzenia. Jeśli to okaże się parafia Żębocin, napisz maila o skany aktów urodzenia (koszt Ci podadzą w mailu, pewnie około 6 zł za skan). Potem czeka Cię poszukiwanie aktów ślubu ale to już inna bajka. W Proszowicach w usc możesz zapytać o akt ślubu pradziadków, pewnie około 1930.
Odpisy aktów zgonu dostaniesz w urzędzie stanu cywilnego zapewne w Proszowicach. Zadzwoń tam najpierw i się upewnij. Może nawet podadzą Ci imiona rodziców przez telefon. Jeśli nie wniosek o odpisy aktów zgonu możesz złożyć w dowolnym usc w Polsce zaznaczając że ma trafić do Proszowic (wcześniej się upewnij, że to tam). Z aktów zgonu poznasz imiona rodziców, może nazwisko panieńskie matek oraz daty i miejsce urodzenia. Jeśli to okaże się parafia Żębocin, napisz maila o skany aktów urodzenia (koszt Ci podadzą w mailu, pewnie około 6 zł za skan). Potem czeka Cię poszukiwanie aktów ślubu ale to już inna bajka. W Proszowicach w usc możesz zapytać o akt ślubu pradziadków, pewnie około 1930.
Dzieki wielkie za pomoc, będę próbował. Na tej wcześniejszej stronce co wrzucałeś udało mi się już co nie co znaleźć.
Inwentarz: 21/178/0/256
tytuł i daty: Jan Grela o podział spadku po Mariannie Grela; 1922-1922
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Grela Marianna; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; 458/22;
Inwentarz: 21/178/0/330
tytuł i daty: Jan Grela o podział spadku po Józefie Grela; 1923-1923
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Grela Józef; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; C.282/23;
Tylko pojawiają się wątpliwości, bo było też takie coś:
Inwentarz: 21/178/0/502
tytuł i daty: Józef i Marianna Maj o podział spadku po Janie Greli; 1927-1927
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Maj Józef; Maj Marianna; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; C.287/27;
A dziadek umarł dopiero w 66. Zbieżność nazwisk i imion, albo to nie to czego szukam.
Inwentarz: 21/178/0/256
tytuł i daty: Jan Grela o podział spadku po Mariannie Grela; 1922-1922
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Grela Marianna; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; 458/22;
Inwentarz: 21/178/0/330
tytuł i daty: Jan Grela o podział spadku po Józefie Grela; 1923-1923
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Grela Józef; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; C.282/23;
Tylko pojawiają się wątpliwości, bo było też takie coś:
Inwentarz: 21/178/0/502
tytuł i daty: Józef i Marianna Maj o podział spadku po Janie Greli; 1927-1927
hasła indeksu: dział spadku; Grela Jan; Maj Józef; Maj Marianna; Proszowice
opis: poszyt; stan dobry; mieszana; ; polski; nlb; A3; ; C.287/27;
A dziadek umarł dopiero w 66. Zbieżność nazwisk i imion, albo to nie to czego szukam.
Jeszcze, proszę o pomoc w związku z moim poprzednim wpisem. Pisze do Archiwum Państwowe
w Kielcach zeby mi skserowali i wysłali te dokumenty. Wypełniłem ten ich formularz. Wkleiłem w odpowiednie rubryki to co powyższe. ale napisali żebym uzupełnił o ''(cała jednostka, strony od … do…., konkretne dokumenty);'' Tylko kompletnie nie wiem, gdzie to wszystko się znajduje i jakie liczby odpowiadają za strony. Tutaj link, gdzie opisany jest jeden z powyższych dokumentów: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 1828&f=250
Pozdrawiam Olek
w Kielcach zeby mi skserowali i wysłali te dokumenty. Wypełniłem ten ich formularz. Wkleiłem w odpowiednie rubryki to co powyższe. ale napisali żebym uzupełnił o ''(cała jednostka, strony od … do…., konkretne dokumenty);'' Tylko kompletnie nie wiem, gdzie to wszystko się znajduje i jakie liczby odpowiadają za strony. Tutaj link, gdzie opisany jest jeden z powyższych dokumentów: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 1828&f=250
Pozdrawiam Olek
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Witam !
Panie Olku !
Trochę wyjaśnienia. Porusza się Pan po zespole nr 178.
W skład tego zespołu wchodzi ileś tam jednostek archiwalnych (konkretnie 678 j.a).
Pana interesują j.a nr 256, 330 i 502.
Pytanie AP dotyczy:
1. czy mają zeskanować całą j.a.,
2. czy mają zeskanować wybrane strony,
3. czy mają zeskanować wybrane dokumenty z danej j.a.
Pytanie jest jak najbardziej na miejscu:
Teraz niech Pan weźmie pod uwagę, że dana j.a. może mieć ok. 50 stron (zaznaczając, że chce Pan tylko zapisane strony). Nie wiem czemu podają tutaj format A3. Z reguły mamy A4.
Teraz niech Pan pomnoży to przez 3, następnie pomnoży przez 2 (3) zł - i dostanie Pan okrągłą sumkę.
Podałem 50 stron - może być ich 10, ale może być również więcej niż 50.
Nie znam sprawy podziału tego majątku.
Niech Pan zamówi najpierw jedna pozycję. Powiedzmy 21/178/0/256.
Zamówienie proszę złożyć mailem, zaznaczając "wykonanie skanów wszystkich zapisanych stron z jednostki archiwalnej". Niech Pan poprosi o oszacowanie zamówienia - po ok. 2 tygodniach (taka jest średnia w AP) dostanie Pan oszacowany koszt usługi wraz z nr konta. Jeśli będzie Panu odpowiadało to Pan wpłaci pieniądze i czeka kolejne ok. 2 tygodnie.
Ważne !
Niech Pan porówna ceny skanu i ksero. Nie pamiętam, ale ksero jest tańsze !
Pozdrawiam !
Tadek
Panie Olku !
Trochę wyjaśnienia. Porusza się Pan po zespole nr 178.
W skład tego zespołu wchodzi ileś tam jednostek archiwalnych (konkretnie 678 j.a).
Pana interesują j.a nr 256, 330 i 502.
Pytanie AP dotyczy:
1. czy mają zeskanować całą j.a.,
2. czy mają zeskanować wybrane strony,
3. czy mają zeskanować wybrane dokumenty z danej j.a.
Pytanie jest jak najbardziej na miejscu:
Teraz niech Pan weźmie pod uwagę, że dana j.a. może mieć ok. 50 stron (zaznaczając, że chce Pan tylko zapisane strony). Nie wiem czemu podają tutaj format A3. Z reguły mamy A4.
Teraz niech Pan pomnoży to przez 3, następnie pomnoży przez 2 (3) zł - i dostanie Pan okrągłą sumkę.
Podałem 50 stron - może być ich 10, ale może być również więcej niż 50.
Nie znam sprawy podziału tego majątku.
Niech Pan zamówi najpierw jedna pozycję. Powiedzmy 21/178/0/256.
Zamówienie proszę złożyć mailem, zaznaczając "wykonanie skanów wszystkich zapisanych stron z jednostki archiwalnej". Niech Pan poprosi o oszacowanie zamówienia - po ok. 2 tygodniach (taka jest średnia w AP) dostanie Pan oszacowany koszt usługi wraz z nr konta. Jeśli będzie Panu odpowiadało to Pan wpłaci pieniądze i czeka kolejne ok. 2 tygodnie.
Ważne !
Niech Pan porówna ceny skanu i ksero. Nie pamiętam, ale ksero jest tańsze !
Pozdrawiam !
Tadek
Dałem sobie spokój z tymi skanami, bo wyszło że ta pierwsza sprawa to 58 stron i mi to wycenili na 260 zl, ale za to w USC u siebie zdobyłem akt zgonu Jana i wyszło faktycznie że jego ojciec to Józef, ale za to jego matka to nie Marianna tylko Magdalena. Chciałbym teraz dowiedzieć sie czegoś o Józefie. Tylko jak mam to zrobić jak nie mam żadnych danych o nim? Znam tylko datę urodzin jego syna i mogę przypuszczać że mógł się w tej samej miejscowości co syn urodzić.
Pozdrawiam Olek
Pozdrawiam Olek
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times