Szukam metryki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poszukuje metryk slubow Sulejow k. Tluszcza

Post autor: Arek_Bereza »

W sieci nie widzę. Wg pradziada http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Sulej%F3w są w Ap Siedlce w szwa na razie brak.
Pozdrawiam
Arek
Samuraj

Post autor: Samuraj »

Witam
Moi pradziadkowie (Jan Szewczyk i Franciszka z d. Kuroska) pochodzą właśnie z parafii Sulejów. W różnych aktach są szczątkowe informacje o nich, jak choćby to, że ich córka (moja babka) urodziła się we wsi Równe; czy też matka Jana Szewczyka była z domu But (wieś Postoliska?). Niektórzy z tych rodzin (Szewczyków i Kuroskich) wyjechali pod koniec XIX w., ale chyba na krótko (20 - 30 lat), w okolice parafii Kamionna koło Łochowa (np. wieś Laski).
Pradziadek Jan, chyba po śmierci żony Franciszki, zabrał swoją najmłodszą córkę Magdalenę (moją babkę) i wyjechał do Zakroczymia, gdzie zmarł w 1929 roku.
Rzeczywiście dostęp do tych archiwów on-line jest bardzo ograniczony np. w porównaniu z archiwami Grodziska Maz., czy też okolic Grodna.
Pani Agnieszko, gdyby któreś z powyższych nazwisk leżało w kręgu Pani zainteresowań, bardzo proszę o informację.
Pozdrawiam
Grzegorz Panasiuk
agnieszka_margas

Sympatyk

Post autor: agnieszka_margas »

Witam,
powiem szczerze, ze glownie poszukuje aktu urodzenia Marcjanny Kur i aktu slubu Marcjanny z Felicjanem Oryga. Urodzila sie ok roku 1877 a slub podejrzewam ze odbyl sie 1898-1900. Napisal Pan o nazwisku Kuroska, moze to to samo co Kur (wiadomo ze kiedys byly blednie zmieniane nazwiska podczas zapisow, mam tak w przypadku mojej babci Kassa, zmienione na Kasza). Czy posiada Pan jakies informacje?
Pozdrawiam,
Agnieszka M
Mariok

Sympatyk

alegata do ślubu w Wolborzu w 1818

Post autor: Mariok »

Witam,

gdzie urodził się Wojciech Łączkowski, jaka parafia?

https://goo.gl/photos/9kiTunCNqQFWEp1o8

Proszę o pomoc
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

W Niewierszynie, par. Dąbrowa (nad Czarną), obecnie gm. Aleksandrów.

― Grzegorz
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Dziękuję za odszyfrowanie Grzegorzu.

Mam jeszcze pytanie - czy zachowały się księgi z XVIII wieku z tej parafii?
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Paź_Jacenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Paź_Jacenty »

Witam
Czy ktoś może wie, czy i gdzie zachowały się akty z parafii Sulejów z lat wcześniejszych niż te w AP Siedlce? Tam widzę najstarsze akty z 1889 roku.
Szczególnie poszukuję:
akt ur Kazimierz Radzio ok 1766 r oraz
akt ślubu sprzed 1804r Kazimierz Radzio i Magdalena Ołdak
Pozdrawiam
Jacek Paź
agnieszka_margas

Sympatyk

Post autor: agnieszka_margas »

Witam
chyba bede mogla Panu pomoc :-) Zapytam Pana, ktory cos moze wiedziec. ale prosze sobie jeszcze sprawdzic strone kielakowie.pl

Czy chodzi o Parafie Sulejow?

Poda mi Pan swojego maila?
Pozdrawiam,
Aga
taraxacum

Sympatyk

Re: Zakrzewo powiat płocki

Post autor: taraxacum »

Witam,

czy wiecie gdzie w necie mogę szukać zgonów parafii Zakrzewo lata 1876, 1880 - 1887 na szukaj w archiwach brak tych roczników

Marcin
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Re: Zakrzewo powiat płocki

Post autor: Zofia_Brzeska »

taraxacum pisze:Witam,
czy wiecie gdzie w necie mogę szukać zgonów parafii Zakrzewo lata 1876, 1880 - 1887 na szukaj w archiwach brak tych roczników
Marcin
Metryki z Zakrzewa są w Archiwum Państwowym w Płocku. Skany z tego archiwum dostępne są tylko w "szukajwarchiwach". Jeżeli tam czegoś nie ma, pozostaje tylko bezpośredni kontakt z tym archiwum.

Zofia Brzeska
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Wiele/Brusy parafia

Post autor: stryker »

Witam!

Gdzie obecnie znajduje się księga małżeństw parafii Wiele z lat 1850 i starszych ?
W ptg są indeksy....na podstawie czego były robione ?
W Pelplinie Pani powiedziała że jak zdjęć nie ma to oni tej księgi nie mają....dziwne...
Znalazłem tylko katalog z alfabetycznym spisem "Wiele rejestr małżeństw 1775-1935 oprac. ks. płk. Józef Narloch"

Czy w planach jest zindeksowanie brakujących akt chrztów Wiela z lat 1862-1865 ? W Pelplinie są dwa katalogi... jeden z nich "Wiele chrzty 1853-1866 odpisy" gdzie całość w miare łatwo można rozczytać....

Odnośnie parafii w Brusach
W indeksie ptg jest zamieszczona w zgonach... księga o oznaczeniu
"W1914-1918" czy dobrze widzę i są tam wpisani żołnierze którzy umarli, zostali zabici w latach 1914-1918 w różnych miejscach .... np. Radom/Krasne/Jarosław/Pyra Grodno.... ?

pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony czw 02 mar 2017, 18:55 przez stryker, łącznie zmieniany 1 raz.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Wiele/Brusy parafia

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj

Nie bardzo można zrozumieć Twoje oczekiwania i uwagi na temat indeksów z parafii Wiele i Brusy. Mogłeś łatwo zauważyć iż indeksy robiły osoby indywidualne zdobywając zdjęcia do indeksów we własnym zakresie bo nie podano ich źródła. Jeśli są indeksy to ktoś ma zdjęcia, a pytanie o indeksy z Wiela z lat 1862-1865 z uwagą iż "całość w miare łatwo można rozczytać" jest szokujące.
Jeśli jest łatwo w Twojej ocenie to bierz się do roboty i nie czekaj na gotowce jak sęp!!!
Jest baza indeksów z tych parafii od XVII/XVIII wieku aż co najmniej do 1890 roku w Pomorskim Towarzystwie Genealogicznym, dla którego robiłam wiele indeksów z ksiąg łacińskich mimo. że nie szukałam tam rodziny.
Boli mnie serce jak czytam takie bezczelne posty.
Nie pozdrawiam
Janina Tomczyk

UWAGA: regulamin PTG wymaga podpisywania się co od 3 lat powinieneś wiedzieć.
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Wiele/Brusy parafia

Przepraszam może źle Pani zrozumiała mój wpiss.....bezczelny ? :(
Nie miałem na celu nikogo obrazić , jeżeli tak to Pani wyczytała to Przepraszam !

Bardzo dziękuję wszystkim co dotychczas zrobili indeksy !

Sępem nie jestem robię inne projekty ... może nie związane z metrykami / aktami .... ale też pomagające ludziom.
Chętnie bym pomógł zrobić te brakujące lata w Wielu jeżeli bym posiadał te odpisy....
To wyżej było napisane tylko w celu ułatwienia indeksowania w przyszłości...

A z księgą małżeństw chodziło mi o podpowiedź gdzie się ona znajduje... :(
A z Brusami - ewentualne potwierdzenie że chodzi o żołnierzy....

Ehh ;/

pozdrawiam
Marcin
zelezny

Sympatyk

Wiele/Brusy parafia

Post autor: zelezny »

Marcinie,

Sprawdź dokładnie informacje o księgach z parafii Wiele na stronie PTG. Tam jest oczywista odpowiedź na Twoje pytanie. W kwestii skanów to takie mini know-how indeksującego :)

Pozdrawiam

Janek

Ps: Czy poradziłeś sobie z Wojskiem ?
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Wiele/Brusy parafia

zelezny - widziałem tamte wpisy gdzie dane księgi się znajdują tj:

2263 1775-1854 1775-1854 Księga w Parafii
1775-1854 spis dostępny (osoba prywatna) 1855-1961

Pytanie czy one nie są już "nieaktualne"
Pisałem jakiś czas temu do Parafii we Wielu dostałem taką odpowiedź "w Parafii Wiele są Księgi metrykalne od 1950r. Pozostałe /wcześniejsze/ znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie."

ps. z Wojskiem sobie poradziłem dzięki !

pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”