Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jorgus06

Sympatyk
Legenda

Post autor: jorgus06 »

Ćwikliński_Leszek pisze:Dodałem do GENETEKI

Byszewo śluby uzupełnienie indeksował Kazimierz Drzewuszewski

pozdrowienia

Leszek
P.Leszku
Byszewo II część S była za lata 1774-1839 ale widać tylko do 1836?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

[/quote]

P.Leszku
Byszewo II część S była za lata 1774-1839 ale widać tylko do 1836?
pozdrawiam[/quote]

Poprawiłem.
Indeksujący umieścił kilka niedozwolonych znaków.
Marta usunęła kilka wielokropków i myślników.
Pozostał jeszcze znak < w poz. 1836/19 który blokował dalsze wyświetlanie.

pozdrowienia

Leszek
peters

Sympatyk
Mistrz

Post autor: peters »

Mam propozycję, żeby w instrukcji indeksowania do geneteki umieścić prośbę (na razie nawet na czerwono) o nieużywanie tych kłopotliwych znaków (z pełnym ich wykazem), bo chyba większość dotychczas indeksujących do końca nie wie, co sprawia problem. Prawdopodobnie z tego powodu jest wiele innych rekordów niedostępnych, tylko jeszcze nie wszystkie są wychwycone..

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Indeksuję par. Górzno - śluby. Kiedy mam problem z odczytaniem nazwiska młodej, to wchodzę do geneteki i sprawdzam urodzenia wpisując nazwisko młodego w tej parafii. Kolega Wysocki , który indeksuje urodzenia z tej parafii jest tak dobry,że w uwagach wpisuje imiona rodziców . Kilka razy udało mi się uniknąć błędu.
Może warto sobie nawzajem (osobom indeksującym te same parafie) przekazywać pliki z własną pracą? Moja praca np. nie jest dostępna w genetece , bo rozpocząłem od wpisów współczesnych (ochrona danych osobowych). Sądzę jednak ,że można moje pliki przekazać ,jako pomoc, innym indeksujacym.
Pozdrowienia z
Wiktor
Szulcanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szulcanna »

Dzień dobry. Piszesz Marto o zbędnych znakach zabierających czas.Nigdzie jednak nie są one wyraznie wyszczególnione.Indeksujący nie wiedzą jakich znaków nie używać,a na pytanie jak indeksować otrzymują odpowiedz,że wszystko jest w instrukcji indeksowania.We własnym interesie wypiszcie te znaki w instrukcji.Pozdrawiam serdecznie.Anna
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj Aniu,

Na 100% Geneteka nie przyjmuje
- wielokropków ( ... )
- średników ( ; )
- dwukropków ( : )
- ukoślników ( / \ ) - dlatego odpada podawanie wieku zmarłego np. 3/4 roku. Zamiast tego proszę pisac słownie "trzy czwarte roku" bądź "9 miesięcy"

Proszę jeszcze o ograniczenie kropek i przecinków. Mimo, że baza je przyjmuje, to ich nie wyświetla. Dlatego czasem jak ktoś w "Uwagach" wypisze dużo informacji po przecinku, to po wstawieniu zlewają się one w całośc. Proszę tak konstrułowac zapisy w kolumnie "Uwagi" żeby były zrozumiałe bez niepotrzebnych znaków interpunkcyjnych.

Resztę dopisze Jacek.

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
naplopo

Sympatyk
Adept

Post autor: naplopo »

Przecinki wyświetla. Np w małżeństwach z Jekaterynburga w uwagach są przecinki. Pytanie czy wyświetlą się równierz kropki bo chcę podać w uwagach link do strony gdzie znajduje się dany akt i bez kropek będzie ciężko..

Adrian
Szulcanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szulcanna »

Witaj Marto.Serdecznie dziękuję w imieniu własnym i innych indeksujących.Obawiam się jednak,że Twoja odpowiedz zniknie w natłoku innych.Ponawiam prośbę,aby wykaz znaków interpunkcyjnych,których nie należy umieszczać w indeksach,umieścić w instrukcji indeksowania (ktoś,kiedyś już o tym pisał).Pozdrawiam.Anna
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Post autor: genealog1981 »

witam wszystkich indeksujacych,

Tak sie zastanawiam czy juz sa jakies plany aby indeksowac parafie w powiatow Inowroclawskiego, mogilenskiego,zninskiego, aleksandrowskiego lub radziejowskiego, tzn poludnie woj. kujawsko pomorskiego?

pozdrawiam,

genealog1981
Sandro Barblan
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Za plany możesz uznać "Zasoby zgłoszone do opracowania" w genetece.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php

Jeśli nie ma tam interesującej Cię parafii możesz ją samemu zindeksować lub czekać aż ktoś inny zainteresowany zabierze się za ten temat. :)
Niestety w tym drugim przypadku możliwe, że będziesz musiał jeszcze poczekać parę lat.

pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
Artur_Gorzelak

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Artur_Gorzelak »

Sebastianie, nie każdy jednak może indeksować bezpośrednio w archiwum, a uzyskanie skanów z interesującej nas parafii często również jest mało realne. Ja bardzo chętnie poindeksowałbym Parzno, myślałem swego czasu nad zapłaceniem za skany indeksów, ale cena 6 zł jaka obowiązuje w AP Łódź, przy tragicznej jakości skanu dość mocno zniechęca do tego pomysłu. Dlatego jestem zmuszony czekać albo na dobrą duszę która wykona te fotki i wrzuci do kolejki indeksacyjnej, albo na jakiś długi urlop (bez dzieci) umożliwiający wielodniowy pobyt w archiwum, albo na obniżkę cen w archiwum.
Pozdrawiam - Artur Gorzelak
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Witaj Arturze,

Masz rację, zamawianie indeksów w AP jest dość kosztowne. Sam to przechodziłem zamawiając zdjęcia z dwóch parafii.

Nawet jeśli nie ma aktualnie w planach interesującej nas parafii, indeksując inną zwiększamy szansę na pojawienie się tej która najbardziej nas interesuje.

pozdrawiam,
Sebastian
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
konradus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: konradus »

Witaj Marto!
marta1044 pisze:Łopiennik LB zg. uzupełnienie indeksował konradus
Niestety, nie widać tego w bazie. Lata 1914-1919 zgony Łopiennik LB.
Pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
konradus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: konradus »

Dziękuję, teraz widać indexy. Jeszcze tylko proszę o poprawkę w nagłówku zbioru "Lata: 0,1818-68,70-1919" - w rozwijanym menu pokazywane jest teraz "-D 0,1-1919 Łopiennik".
Pozdrawiam,
Konrad
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj Konradzie,

Już wszystko powinno być dobrze :)

Pozdrawiam,
Marta
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”