P.Leszku
Byszewo II część S była za lata 1774-1839 ale widać tylko do 1836?
pozdrawiam[/quote]
Poprawiłem.
Indeksujący umieścił kilka niedozwolonych znaków.
Marta usunęła kilka wielokropków i myślników.
Pozostał jeszcze znak < w poz. 1836/19 który blokował dalsze wyświetlanie.
Mam propozycję, żeby w instrukcji indeksowania do geneteki umieścić prośbę (na razie nawet na czerwono) o nieużywanie tych kłopotliwych znaków (z pełnym ich wykazem), bo chyba większość dotychczas indeksujących do końca nie wie, co sprawia problem. Prawdopodobnie z tego powodu jest wiele innych rekordów niedostępnych, tylko jeszcze nie wszystkie są wychwycone..
Indeksuję par. Górzno - śluby. Kiedy mam problem z odczytaniem nazwiska młodej, to wchodzę do geneteki i sprawdzam urodzenia wpisując nazwisko młodego w tej parafii. Kolega Wysocki , który indeksuje urodzenia z tej parafii jest tak dobry,że w uwagach wpisuje imiona rodziców . Kilka razy udało mi się uniknąć błędu.
Może warto sobie nawzajem (osobom indeksującym te same parafie) przekazywać pliki z własną pracą? Moja praca np. nie jest dostępna w genetece , bo rozpocząłem od wpisów współczesnych (ochrona danych osobowych). Sądzę jednak ,że można moje pliki przekazać ,jako pomoc, innym indeksujacym.
Pozdrowienia z
Wiktor
Dzień dobry. Piszesz Marto o zbędnych znakach zabierających czas.Nigdzie jednak nie są one wyraznie wyszczególnione.Indeksujący nie wiedzą jakich znaków nie używać,a na pytanie jak indeksować otrzymują odpowiedz,że wszystko jest w instrukcji indeksowania.We własnym interesie wypiszcie te znaki w instrukcji.Pozdrawiam serdecznie.Anna
Na 100% Geneteka nie przyjmuje
- wielokropków ( ... )
- średników ( ; )
- dwukropków ( : )
- ukoślników ( / \ ) - dlatego odpada podawanie wieku zmarłego np. 3/4 roku. Zamiast tego proszę pisac słownie "trzy czwarte roku" bądź "9 miesięcy"
Proszę jeszcze o ograniczenie kropek i przecinków. Mimo, że baza je przyjmuje, to ich nie wyświetla. Dlatego czasem jak ktoś w "Uwagach" wypisze dużo informacji po przecinku, to po wstawieniu zlewają się one w całośc. Proszę tak konstrułowac zapisy w kolumnie "Uwagi" żeby były zrozumiałe bez niepotrzebnych znaków interpunkcyjnych.
Przecinki wyświetla. Np w małżeństwach z Jekaterynburga w uwagach są przecinki. Pytanie czy wyświetlą się równierz kropki bo chcę podać w uwagach link do strony gdzie znajduje się dany akt i bez kropek będzie ciężko..
Witaj Marto.Serdecznie dziękuję w imieniu własnym i innych indeksujących.Obawiam się jednak,że Twoja odpowiedz zniknie w natłoku innych.Ponawiam prośbę,aby wykaz znaków interpunkcyjnych,których nie należy umieszczać w indeksach,umieścić w instrukcji indeksowania (ktoś,kiedyś już o tym pisał).Pozdrawiam.Anna
Tak sie zastanawiam czy juz sa jakies plany aby indeksowac parafie w powiatow Inowroclawskiego, mogilenskiego,zninskiego, aleksandrowskiego lub radziejowskiego, tzn poludnie woj. kujawsko pomorskiego?
Jeśli nie ma tam interesującej Cię parafii możesz ją samemu zindeksować lub czekać aż ktoś inny zainteresowany zabierze się za ten temat.
Niestety w tym drugim przypadku możliwe, że będziesz musiał jeszcze poczekać parę lat.
pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastianie, nie każdy jednak może indeksować bezpośrednio w archiwum, a uzyskanie skanów z interesującej nas parafii często również jest mało realne. Ja bardzo chętnie poindeksowałbym Parzno, myślałem swego czasu nad zapłaceniem za skany indeksów, ale cena 6 zł jaka obowiązuje w AP Łódź, przy tragicznej jakości skanu dość mocno zniechęca do tego pomysłu. Dlatego jestem zmuszony czekać albo na dobrą duszę która wykona te fotki i wrzuci do kolejki indeksacyjnej, albo na jakiś długi urlop (bez dzieci) umożliwiający wielodniowy pobyt w archiwum, albo na obniżkę cen w archiwum.
Masz rację, zamawianie indeksów w AP jest dość kosztowne. Sam to przechodziłem zamawiając zdjęcia z dwóch parafii.
Nawet jeśli nie ma aktualnie w planach interesującej nas parafii, indeksując inną zwiększamy szansę na pojawienie się tej która najbardziej nas interesuje.
pozdrawiam,
Sebastian
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Dziękuję, teraz widać indexy. Jeszcze tylko proszę o poprawkę w nagłówku zbioru "Lata: 0,1818-68,70-1919" - w rozwijanym menu pokazywane jest teraz "-D 0,1-1919 Łopiennik".