Rokotów - pow. sochaczewski

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Hej do jakiej parafii należy Rokotów – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie sochaczewskim, w gminie Nowa Sucha.

W latach 1975–1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa skierniewickiego.

Czy to parafia Kozłów Biskupi?

Gdzie mogę szukać zgonów z 1903 dla wsi Rokotów?

Marcin K.
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Witaj,
Myślę ,że Rokotów w tamtym czasie należał do parafii Sochaczew. W 1929 roku akt zgonu w Rokotowie został spisany w Sochaczewie.
Sprawdziłem przed chwilą , że parafia Sochaczew z roku 1903 jest dostępna w GenBazie.

pozdrawiam, Stanisław
taraxacum

Sympatyk

Witaj Stanisławie!

Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę mieć prośbę - sprawdź proszę czy w 1903 roku odnotowany jest zgon Juliana Ankieiwcza. Zapomniałem hasła i loginu w genbazie.

Marcin
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Sprawdziłem zgony w latach 1902-1904. Nie ma takiego nazwiska w spisach rocznych.
Ja do GenBazy wchodzę bez logowania. Otwiera się AP Warszawa, dalej AP Grodziska i tam wybieram Sochaczew.

Stanisław
taraxacum

Sympatyk

dziękuję za informację

Marcin
ROMAN_B

Sympatyk

Rokotów - powiat sochaczewski

Post autor: ROMAN_B »

Witaj Marcinie!

Przewodnik po Królestwie Polskim z 1902, tom 2 strona 126, tak opisuje położenie administracyjne wsi Rokotów:
Rokotów.
Gubernia – Warszawska
Powiat – Sochaczewski
Gmina – Kozłów Biskupi
Parafia – Kozłów Biskupi
Wynika z tego, że wieś Rokotów w roku 1902 należała do parafii Kozłów Biskupi.

Miejscowość Rokotów obecnie położona w województwie mazowieckim, w powiecie sochaczewskim, w gminie Nowa Sucha.

W Tabeli z 1827 roku nie ma wsi o nazwie Rokotów ale jest wieś o nazwie Rogotów i według tej Tabeli jej przynależność administracyjna to:
Województwo – warszawskie
Obwód – sochaczewski
Powiat – sochaczewski
Parafia – Kozłów Biskupi
W Skorowidzu z roku 1877 wieś też nie ma wsi Rokotów ale jest wieś o nazwie Rogotów. Według tego Skorowidza jej przynależność administracyjna to:
Gubernia – Warszawska
Powiat – Sochaczewski
Gmina – Kozłów Biskupi
Parafia – Kozłów Biskupi
Tak więc wieś o obecnej nazwie Rokotów nazywała się uprzednio Rogotów i po roku 1877 przyjęła nazwę Rokotów. Do roku 1902 wieś ta bez przerwy należała do parafii Kozłów Biskupi. Ze strony Diecezji Łowickiej, zakłada Parafie - parafia w Kozłowie Biskupin wynika, ze wieś Rokotów przynależy do tej parafii. Tak więc przynajmniej od 1827 roku do chwili obecnej wieś ta należy do parafii w Kozłowie Biskupim. Zatem aktu zgonu ze wsi Rokotów [ Rogotów ] powinieneś szukać w parafii Kozłów Biskupi. Ze strony tej parafii wynika, że w archiwum parafialnym są metryki Chrztów, Małżeństw, Zgonów od roku 1939.

Marcinie, nie pamiętam gdzie czytałem o metrykach z parafii w Kozłowie Biskupim. Pamiętam, że osoby wypowiadające się na temat metryk z tej parafii, twierdziły, że one zaginęły lub spłonęły podczas I wojny światowej i nigdzie ich nie ma. Baza Pradziad i Szukajwarchiwach.pl milczy na temat metryk z tej parafii, co by potwierdzało ich zaginięcie. Na stronie Archiwum Diecezji Łowickiej nie znalazłem żadnej informacji o metrykach z Parafii w Kozłowie Biskupim. Archiwum Państwowe w Łodzi, Łowiczu i w Grodzisku Mazowieckim nie wspomina o metrykach z parafii w Kozłowie Biskupim aby znajdowały się w ich zasobach.
Może ktoś na forum ma inną wiedzę i sprostuje moje informacje o zaginięciu metryk z parafii w Kozłowie Biskupim i będzie wiedział gdzie one są. Pamięć czasami może być zawodna?

Pozdrawiam – Roman.
taraxacum

Sympatyk

Rokotów - powiat sochaczewski

Romanie - Dziękuję Ci bardzo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”