Świadkiem na ślubie Wojciecha Pawłowskiego z Ewą Opoką 22 XI 1790 roku był Jakub Pawłowski kmieć ze Skrzętli. Początkowo uznałem ze względu na brak innych materiałów źródłowych że mógł to być ojciec Wojciecha. Postanowiłem przyjrzeć się w dostępnych materiałach z najbliższych okolic Skrzętli czy rodzice często bywali świadkami na ślubach swoich dzieci. Podstawą analizy okazała się dostępna księga małżeństw parafii Ujanowice z lat 1776-1815 w której w latach 1776 - 1786 ówczesny wikary Józef Kozielski wpisywał również imiona rodziców nowożeńców. Dzięki wpisom z lat 1776-1786 mogłem przeanalizować panujące w tym samym czasie i najbliższej okolicy zwyczaje dotyczące "świadkowania" na ślubach. Przeanalizowałem wszelkie małżeństwa w których jako świadek występuje osoba o tym samym nazwisku co któreś z nowożeńców.
Zarejestrowałem 138 przypadków z lat 1776-1786 z 10 miejscowości: Kamionka, Kobyłczyna, Krosna, Sechna, Strzeszyce, Ujanowice, Żmiąca, Jaworzna, Stańkowa, Dobrociesz, Wiśnicz
W 132 przypadkach nie ma żadnych wątpliwości, że świadkiem nie był ojciec pana lub panny młodej ( inne imoina)
Na pozostałych 6 przypadków w których pojawia się to samo imię jako ojca i świadka :
1.W jednym może chodzić o 2 Szymonów Bieńków- jednego z Sechnej drugiego z Ujanowic - w innym zarejestrowanym ślubie pojawiają się w takim właśnie zestawieniu.
2. i 3 - widać pewne rozróżnienie- przy ojcu pojawia się określenie inquilinus ( komornik) zaś przy świadku rusticus- wieśniak
4. W czwartym przypadku ojciec określany jest jako kmieć przy świadku brak tego określenia. Co w zestawieniu z jednym z bardziej popularnych nazwisk na tym terenie- Olexy może wskazywac na 2 osoby noszące to samo imię
5. W piątym przypadku również osoby są niejako rozróżniane- przy świadku pojawia się określenie rusticus, gdy ojciec jest bez żadnego określenia i w tym przypadku równiez chodzi o bardzo popularne nazwisko- Rosiek- gdzie obecność dwóch osób o tym samym imieniu jest bardzo możliwe.
6. Pozostaje jedyny przypadek i to dość szczególny z 1785 gdy Elżbieta Bajorska ze Strzeszyc zostaje wydana za kolonistę ( zapewne przybyłego w tym czasie Niemca, i nie katolika- gdy Sebastian Bajorski pojawia sie również jako trzeci, dodatkowy świadek i tutaj prawdopodobnie mamy do czynienia z sytuacją gdy ojciec jest również świadkiem.
Przeanalizowane 138 przypadków wskazuje w zasadzie jednoznacznie, że na badanym przeze mnie terenie ( północnej Sądecczyzny- rodziny chłopskie) świadkami nigdy nie byli rodzice państwa młodych , jeżeli pominąć jeden szczególny sam w sobie przypadek 3 świadków na ślubie chłopskim, w dość szczególnych i nowych okolicznościach, powstałych po zaborze i w trakcie wprowadzanej kolonizacji Józefińskiej.
Świadkowie na ślubach chłopskich w końcu XVIII pow.sądecki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Pawłowski_Henryk

-
Pawłowski_Henryk

-
Christian_Orpel

- Kontakt: