Dwa śluby Lutomskich - jak to wytłumaczyć?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
trafiłam na ciekawą zagadkę:
Marcjanna Malczewska w 1746 roku w parafii Łubowo (w kościele katolickim) wyszła za Kazimierza Lutomskiego:
trzeci (blady) akt po prawej stronie:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... XNN?mode=g

i potem w 1747 urodziło się pierwsze dziecko, w 1749 - drugie itd, tylko, że...

w 1749 roku ten sam ślub, w tej samej parafii jest zawarty ponownie! (ostatni po prawej na dole) :
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... 7XTN?i=642

Jak to można wytłumaczyć?! Przepisywali księgę i ktoś się pomylił w dacie? Już różne dziwne, mocno abstrakcyjne pomysły przychodzą mi d głowy...

Pozdrawiam
Joanna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Joanno

Zastanowiłam się nad filmem o tym samym numerze i innych numerach zdjęć. Ciekawe jest to, że ślub z 1746 roku ma numer 741, a ślub późniejszy ma numer 643. Nie wnikałam z jakich ksiąg robiono ten film, ale wygląda na to iż zupełnie różnych.
Faktycznie zapisano śluby Kazimierza Lutomskiego i Marcjanny Malczewskiej, ale różni są świadkowie tego ślubu ( chyba) bo w tym z 1749 roku widać imiona, ale nazwiska zamazane, a w tym z 1746 roku nie widać imion świadków.
W księdze z 1749 jest znacznie mniej zapisanych aktów niż w tej z zapisem kontrolnym w 1746 roku i wg mnie ta jest wiarygodna.
Nie wiem po co były robione te zapisy w kolejnej księdze, ale tam zapisano niewiele aktów w dziwnej kolejności od 1766 do 1749 na widocznych stronach!!! W dodatku cały czas zapisy dokonuje ten sam ksiądz proboszcz tej parafii - Wawrzyniec Boiński więc chyba tajemnicę dziwnej sytuacji zabrał go grobu.

Ps. U Minakowskiego ślub Kazimierza Józefa Antoniego Lutomskiego podstolego, a następnie stolnika rzeczyckiego z Lutomia h własnego i Marcjanny Malczewskiej z Malczewa h Adwaniec miał miejsce w 1746 roku. Drugą żoną była Anna Głowacka ( ślub w 1755 r), a trzecią Ewa Szeliska z Szelig (ślub w 1760 r). Masz tam bardzo obszerne wywody tej rodziny robione na podstawie Bonieckiego, Dworzaczka i Elżbiety Sęczys.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witaj Janino,
bardzo dziękuję za Twoje uwagi i sugestie - myślę, że masz rację co do bałaganu w księdze, bo jak ją dokładnie postudiowałam, to faktycznie ona jest jakoś dziwnie składana, nie po kolei itp., więc chyba to jest po prostu bałaganiarskie przepisanie. A po co była przepisywana, to już nie dojdziemy...
Co do wywodów to wiem - aktualnie pełnymi garściami korzystam z Dworzaczka ( inie tylko).
Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”