Suwałki 1874 ślub - gdzie metryka?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Widzę, że został zindeksowany ślub Stefana Dackiewicza syna Franciszka i Racheli Kraszewskiej z Izabellą Żukowską córką Karola i Izabeli z Kulwieców - rok 1874 Suwałki.

Chciałabym zdobyć ten akt ślubu, ale nie wiem gdzie go szukać. W Genetece podane jest, że akt ten jest w AP w Suwałkach, ale w szwa nie widzę tego rocznika (nawet bez skanów), są jedynie aneksy, ale akurat jest tam jedynie pozwolenie dla młodego na małżeństwo, a mnie zależy na metryce Izabelli. Czy jeśli szwa nie pokazuje tego rocznika, to nie oznacza, że go w ogóle nie ma?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Oryginał księgi jest w w parafii św. Aleksandra, a kopia ksero - w AP Suwałki. Oficjalnie nie należy ona do zasobów archiwum. Mam fotografię indeksu i ww. ślubu tam nie ma - zapewne został przeoczony przez sporządzającego indeks (brak w ogóle aktu nr 23).
Marek
Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

Post autor: cezar »

A czy w tymże 1874 r. jest ślub Józefa Czyżewskiego? Pozdrawiam. Czarek
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Czarku,

Akt, o który pytasz jest najpewniej zindeksowany w genetece, tylko nazwisko brzmi Ciszewski: akt nr 18 ślub Józefa Ciszewskiego s. Marcina i Katarzyny z Wiszniewskich z Taciewa (parafia Jeleniewo w owym czasie) z Franciszką Chmielewską c. Józefa i Antoniny z Siedleckich (z Osowej). Czyżewski to nie jest suwalskie nazwisko - z Ciszewskiego zrobił się - jeśli faktycznie moje przypuszczenie okazłoby się prawdą - pewnie przez zapis cyrylicą; zresztą po polsku wcześniej bywało zapisywane jako "Czyszewski". Nazwisko Ciszewski jest dość popularne na Suwalszczyźnie, m.in. w parafiach Jeleniewo i Filipów (sam wśród swoich przodków mam Ciszewskich z Olszanki parafii Filipów - 18 i początek 19 wieku).

Co ciekawe w indeksie w księdze też brak tego aktu. Sprawdziłem inne litery i okazuje się, że z nazwisk na literę A w indeksie są tylko 2 akty (Ambroziewicz i Abramowicz, a pozostałych dwóch nie ma), na B są 4 (czyli brak jednego - Bierdzio) itd. Ogółem w indeksie z księgi naliczyłem 84 pozycji, tymczasem wg geneteki w 1874 było 117 ślubów (i ten 117. akt w indeksie w księdze też jest).

Pozdrawiam,
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”