Stary dokument - gdzie naprawić?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

witam, jestem w posiadaniu ponad 80-letniego dokumentu. Stan zachowania raczej zły (dokument w częściach). Gdzie mogę zanieść ten papierek, żeby ktoś mi go profesjonalnie posklejał i zabezpieczył przed dalszym rozpadem?
Aneta
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Aneto, takimi rzeczami zajmują się pracownie wyspecjalizowane w konserwacji papieru.

Pozdrawiam

Marcin
Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Jeśli masz w miarę blisko do archiwum państwowego to zapytaj czy wykonują taką usługę. AP w Łodzi ma pracownię konserwacji i mam wrażenie, że do nich można się zgłosić, zadzwoń i dowiesz się więcej.
____
Krystyna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Dobrze poradzić się dobrego fachowca, bowiem ceny usług są zróżnicowane. Czasem wartość usługi przewyższa wartość dokumentu. Można i samemu zabezpieczyć. Na co dzie pracuję z takimi dokumentami i wiem w czym rzecz. Pozdrawiam Tomasz
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

Bardzo dziękuję za sugestie. W moim pobliskim AP jest pracownia konserwacji papieru. Skontaktuję się z pracownią i dowiem się wszystkiego. Sama tego nie zrobię, bo jeszcze zniszczę i będzie niepowetowana strata :wink:
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”