Cmentarz Rakowicki w Krakowie - potrzebuję pomocy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Musial_Michalina

Re: Zdjęcie grobu w Krakowie - Rakowicach
Wg kilku map z książki p. Karoliny Ożóg dawna kwatera H została w późniejszym okresie podzielona na mniejsze kwatery Ha-Hf.
Na zdjęciach plany z 1879 i 1982 r.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/7e1350c103e88aed
http://www.fotosik.pl/zdjecie/06b25cea270b7fac
Pozdrawiam,
Michalina
Na zdjęciach plany z 1879 i 1982 r.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/7e1350c103e88aed
http://www.fotosik.pl/zdjecie/06b25cea270b7fac
Pozdrawiam,
Michalina
-
Smoktadeusz

W moim przypadku był to pierwszy z listy http://genealogia.okiem.pl/powstanies/i ... sko=Marzec. Ponieważ po latach poszukiwań udało się ustalić datę śmierci, Zarząd Cmentarza mógł znaleźć tego zmarłego na podstawie zapisu w dzienniku zmarłych (mimo braku u nich karty zgonu).
Michalina: Dzięki za mapę z 1879 r.!
Michalina: Dzięki za mapę z 1879 r.!
-
Smoktadeusz

Ignacy Marzec pochowany był w kwaterze H rząd 2 miejsce 37. Grób przekopano. Szczątki w nieokreślonej mogile zbiorowej. Pani w BOK nie potrafi udzielić precyzyjnej informacji .
Agnieszka Odrobina - nie znalazłem. Jak bede następnym razem to zapytam kto jest z nią w grobie.
Mam zdjęcia grobów:
Marek Fedorcio
Maksymilian Urbański
Bolesław i Kazimierz Marczewski
Janina Buszczyńska
Grobowiec z kwateryXIB
Zainteresowanych proszę o maila na pw.
Agnieszka Odrobina - nie znalazłem. Jak bede następnym razem to zapytam kto jest z nią w grobie.
Mam zdjęcia grobów:
Marek Fedorcio
Maksymilian Urbański
Bolesław i Kazimierz Marczewski
Janina Buszczyńska
Grobowiec z kwateryXIB
Zainteresowanych proszę o maila na pw.
Smoktadeusz: Jeszcze raz dzięki! Dzięki Twoim informacjom i zdjęciom udało się otworzyć kilka "nowych frontów":)...
Jeśli ktoś byłby jeszcze na Rakowicach i był tak miły, to byłbym wdzięczny za:
1. Kwatera X, rząd 2, miejsce 16 (Mikołaj Chyla),
2. Kwatera XLIX, rząd zach, miejsce 11 (Zbigniew Szedenik i in.),
3. Kwatera FA, rząd płd, miejce po lewej Jakubowskich (Jadwiga Majcherek i in.).
Jeśli ktoś byłby jeszcze na Rakowicach i był tak miły, to byłbym wdzięczny za:
1. Kwatera X, rząd 2, miejsce 16 (Mikołaj Chyla),
2. Kwatera XLIX, rząd zach, miejsce 11 (Zbigniew Szedenik i in.),
3. Kwatera FA, rząd płd, miejce po lewej Jakubowskich (Jadwiga Majcherek i in.).
-
mazurowska

-
mazurowska

-
Smoktadeusz

-
Smoktadeusz

-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Kraków - Cmentarz Rakowicki - pomocy
Szanowni Genealodzy, pomóżcie mi. Czy ktoś mieszkający w Krakowie mógłby wykonać dla mnie zdjęcie/zdjęcia grobowca rodziny Dobrzańskich na cmentarzu Rakowickim?
Wiem jedynie, na podstawie przewodnika po cmentarzach krakowskich z roku 1908, że znajduje się on w kwaterze „Q”. Oznaczony jest „kwadratem” jako grobowiec murowany.
Spoczęły w nim wiecznym snem:
Dobrzańska Leona *1845, + 1887, kw. Q, „kółko z kropką - nagrobek”
Dobrzański Leliwa Henryk * 1831, + 1880, kw. Q (bez określenia formy mogiły)
Potocka hr. A.(Anna) z Młokosiewiczów *1818, + 1888, kw. Q oznaczona „kwadratem” jako grobowiec murowany.
Nie mam najmniejszego pojęcia, czy spoczęli w tym samym grobowcu, czy osobno. Nie wiem również , czy ten grobowiec zachował się do dnia dzisiejszego. Mam nadzieję, że tak i że te nikłe wskazówki pomogą w odszukaniu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję życząc wesołych, spokojnych i rodzinnych świąt Wielkanocnych
Jacek L
Wiem jedynie, na podstawie przewodnika po cmentarzach krakowskich z roku 1908, że znajduje się on w kwaterze „Q”. Oznaczony jest „kwadratem” jako grobowiec murowany.
Spoczęły w nim wiecznym snem:
Dobrzańska Leona *1845, + 1887, kw. Q, „kółko z kropką - nagrobek”
Dobrzański Leliwa Henryk * 1831, + 1880, kw. Q (bez określenia formy mogiły)
Potocka hr. A.(Anna) z Młokosiewiczów *1818, + 1888, kw. Q oznaczona „kwadratem” jako grobowiec murowany.
Nie mam najmniejszego pojęcia, czy spoczęli w tym samym grobowcu, czy osobno. Nie wiem również , czy ten grobowiec zachował się do dnia dzisiejszego. Mam nadzieję, że tak i że te nikłe wskazówki pomogą w odszukaniu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję życząc wesołych, spokojnych i rodzinnych świąt Wielkanocnych
Jacek L
-
Smoktadeusz

Sprawdzę Ci po świętach. Cierpliwości. Chyba że ktoś zrobi to szybciej to niech napisze.
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
O! Cierpliwości to ja mam wiele. Ważne, że jest szansa. To prawie jak sukces. Myślę, że najlepiej i najpewniej będzie zacząć od kancelarii. Jeżeli grobowiec już nie istnieje, to szkoda szukać na chybił trafił.
Pozdrawiam i czekam.
Jacek L
PS: przy okazji. Również na cmentarzu Rakowickim jest mogiła Marii z Lubienieckich Dobrzańskiej - matki majora Hubala. Na jej mogile umieszczono tablicę poświęconą Hubalowi. Gdyby przypadkiem udało się zrobić zdjęcia i tego grobowca, byłbym podwójnie wdzięczny.
Pozdrawiam i czekam.
Jacek L
PS: przy okazji. Również na cmentarzu Rakowickim jest mogiła Marii z Lubienieckich Dobrzańskiej - matki majora Hubala. Na jej mogile umieszczono tablicę poświęconą Hubalowi. Gdyby przypadkiem udało się zrobić zdjęcia i tego grobowca, byłbym podwójnie wdzięczny.
http://www.rakowice.eu
Internetowy lokalizator grobów pozwoli zweryfikować kwaterę.
Nie wiem czy skatalogowane są wszystkie groby, ale może obejdzie się bez wycieczki do kancelarii
Pozdrawiam. Beata
Internetowy lokalizator grobów pozwoli zweryfikować kwaterę.
Nie wiem czy skatalogowane są wszystkie groby, ale może obejdzie się bez wycieczki do kancelarii
Pozdrawiam. Beata
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Szukałem na tej stronie już dawno. Niestety. Pokazuje nazwiska Dobrzańskich i Potockich, ale nie tych i nie w kwaterze Q.
Co do mogiły Marii Dobrzańskiej z inskrypcją poświęconą majorowi Hubalowi, też nie ma pewności. Wiem że zmarła ok. 1950 roku.
Katalog pokazuje 3 Marie zmarłe w okresie 1949 - 1954. Który grobowiec jest właściwy, można przekonać się jedynie naocznie. Przedzwonię po świętach do kancelarii. Może coś mi powiedzą i podam właściwy namiar.
Pozdrawiam Jacek L.
Co do mogiły Marii Dobrzańskiej z inskrypcją poświęconą majorowi Hubalowi, też nie ma pewności. Wiem że zmarła ok. 1950 roku.
Katalog pokazuje 3 Marie zmarłe w okresie 1949 - 1954. Który grobowiec jest właściwy, można przekonać się jedynie naocznie. Przedzwonię po świętach do kancelarii. Może coś mi powiedzą i podam właściwy namiar.
Pozdrawiam Jacek L.