Karaczewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kamila_Kamila

Sympatyk

Re: Karaczewski

Post autor: Kamila_Kamila »

Grazyna_Gabi,
Mam date i miesce urodzenia wlasnie...mimo to wciaz stoje w miejscu...
Akt malzenstwa ? Hmmm...moze kiedys jak bede zaawansowana poszukiwaczka to odwaze siesię ma poszukiwania w Niemczech. Na ten moment chcialabym załatwić co sie da w Pl...nawet tu jest ciezko ! ;) dzieki za odpowiedz !
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

A ja bym poszedł za radą Grażyny. Znasz miejscowość gdzie zawarto ślub. Napisz na forum w dziale tłumaczenia prośbę o przetłumaczenie prostego wniosku do niemieckiego urzędu, że zwracasz się z prośbą o wydanie odpisu (kopii) aktu małżeństwa pradziadka, podaj daty i numery z ksiąg, zapytaj czy nie dysponują jeszcze innymi informacjami o nim. Podaj adres mail do korespondencji. Zaadresuj na urząd miasta (nawet jak nie są właściwi to mają obowiązek przekazać właściwej jednostce). Pewnie można to wysłać mailem.
Kamila_Kamila

Sympatyk

Wspaniale ! Serdecznie dziekuje ! ;)
Wlasnie o to prosze w tym moim watku ! O pokierowanie mnie na walsciwa droge - poza internetem (bo z niego juz chyba wszystko wycisnelam ;) )
Kamila_Kamila

Sympatyk

Dzien dobry,
Dzieki Waszym radom i namowom napisalam do Niemiec i w odpowiedzi dostalam rejestr malzenstwa mojego Mikolaja !!! :) :) :)
Takze AP w Bydgoszczy mi odpowiedzialo. Mikolaj nigdy w Bydgoszczy nie mieszkal i nie zmarl tam. Jedynie dwoje jego dzieci przybylo do Bydgoszczy po latach...
Wiem juz troche wiecej ale oczywiscie chce wiecej :)
Wciaz nie znam daty smierci Mikolaja choc teraz jestem pewna ze zmarl jednak w Niemczech.
Kontaktowalam sie z parafiami we Wlodawie, jedyna opcja to archiwum parafialne (?) u ojcow paulinow. Rozmawialm przez telefon z kims z ich kancelarii i musze napisac do nich list z obszernymi wyjasnieniami to byc moze sprawdza w swoich archiwach czy taka osoba instnieje.
Myslicie ze jest mozliwe, ze w latach 1913 i dalej, w Niemczech ludzie mieli dowody osobiste ze zdjeciem albo co kolwiek ze zdjeciem ? i ze jest to archiwizowane ?
Chcialabym jeszcze raz napisac do urzedu ktory wydal mi rejest slubu Mikolaja o wiecej informacji.....i bardzo interesuje mnie wasze zdanie co do tego dokumentu ze zdjeciem czy jest taka opcja, ze taki dokument istnial i zostal zarchiwizowany i czy mozna go uzyskac .....
jesli to pytanie jest smieszne to przepraszam ale bije sie z myslami a nie mam kogo zapytac.
Pozdrawiam
Kamila Karaczewska
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

I co było w tym akcie ślubu ? Jakieś daty, nazwiska ?
Kamila_Kamila

Sympatyk

Tak, tak :)
Imiona i nazwiska rodzicow, miejscowosci zamieszkania.....ciekawe rzeczy.
Nie moge wszystkiego przeczytac, dlatego zwrocilam sie tez o pomoc w rozszyfrowaniu na forum.
Narazie czekam.
Czekam i mysle o nastepnym kroku, zastanawiam sie, tak jak wyzej pisalam -czy moglabym spojrzec kiedys Mikolajowi w oczy ....

Kamila Karaczewska
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Niemieckiego nie znam ale odczytuję, że był grekokatolikiem. Od 1875 wcielono diecezję grekokatolicka do prawosławnej a te księgi prawosławne są w Ap Lublin, niestety rocznika 1890 brak
Kamila_Kamila

Sympatyk

Tak, niestety, wiem o tym bo do AP w Lublinie juz tez pisalam.
Kamila_Kamila

Sympatyk

Dzien dobry.

Bardzo interesuje mnie Wasze zdanie, w sprawie tego zdjecia (pytanie powyzej)
Ale zastanawiam sie nad kwestia emigracji Mikolaja, urodzonego w 1890 r we Wlodawie - wschod polski - do niemiec (zachod zachod zachod) w latach poprzedzajacych date zawarcia przez niego mamałżeństwa juz w Niemczech czyli 1913. Czyli musial wyemigrowac jakis czas ....kilka lat przed rozpoczeciem 1 wojny światowej....choc raczej to nie to mialo wplyw na ta migracje ......i prawdopodobnie wyemigrowal bez rodzicow, raczej na pewno poniewaz a jego akcje malzenstwa wskazane jest ze rodzine mieszkali w Polsce - Rosji wtedy ) , wyemigrowal majac okolo 20 lat ( w chwili slubu 23).

Zastanawia mnie to, poniewaz w tamtych czasach, wiadomo jak z transportem, droga tysiac kilometrow, mlodzieniec bez rodzicow....do Niemiec...tam nie bylo zadnej rodziny.

Pewnie nigdy sie nie dowiem jak bylo naprawde ale nawet nie moge podejrzewac...... ze z takiej, a takiej przyczyny on sie przeniosl ...bo nic mi nie przychodzi do glowy.

Kamila
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Zapewne Mikolaj emigrowal za praca jak wielu w owych czasach.

Mikolaj urodzil sie 17 pazdziernika 1890 r. we Wlodawie, zamieszkaly w Vietlübbe,
religii grekokatolickiej, syn Jozefata Olimpiewicza* (Olimpiusz?)
Karaczewskiego i Barbary Filipowej (Filip) z domu Serkas?, zamieszkalych w Kurpie Rosja.
&
Boleslawa Wesniewska (Wisniewska) ur. kwiecien 1895 w Korzensk? Rosja, zamieszkala w Vietlübbe,
religii katolickiej, corka Piotra Wisniewskiego zmarlego Korzensk i Rozalli z domu Trzcinska zamieszkalej Korzensk?

* Jozefat syn Olimpiusza
* Barbara corka Filipa

Pozdrawiam
Grazyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Przeczytaj artykuł i obejrzyj mapę polączeń kolejowych. http://grial4.usal.es/MIH/polishTowns/resource3.html na czerwono linie sprzed 1875 r. W tamtych czasach podróż z Wlodawy do Meklemburgii nie była może łatwa ale też nie było to nic nadzwyczajnego. Na tym forum były już wpisy na temat osadników niemieckich z początku XIX wieku, kiedy kolei nie było a oni przemierzali setki kilometrów.
Kamila_Kamila

Sympatyk

Grazyna
Arek
Dziekuje za odpowiedzi i pomysly ;)

Kamila
Kamila_Kamila

Sympatyk

W jaki sposob mozna sie dowiedziec/ ustalic czy ktos mial rodzenstwo ? Mowie tu o rodzenstwie mojego Mikolaja. Lata +-1890
Kamila
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Napisałabym prośbę do archiwum o przysłanie skanów urodzeń wszystkich Karaczewskich 1888-1895 z tej parafii prawosławnej, skoro ktoś tu już pisał, że do tej parafii należeli również grekokatolicy. Koszt pewnie będzie za pół godziny kwerendy, a będziesz miała dane o rodzicach.

M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”