Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Dzień dobry
Kilka lat temu zaczełam tworzyć drzewo mojej rodziny w porogramie Ahnenblatt 2.74. po otworzeniu programu wszyscy krewni byli zapisywani w pliku 1. W pewnym momencie sama nie wiem kiedy zaczeło się zapisywać w pliku nr 2. Być może ja coś nacisnełam i stworzył się nowy plik. Na początku myślałam, że to z powodu zbyt wielu nazwisk było ich ponad 80, ale w 2 mam już ponad 120 i nie utworzył sie kolejny.... zapewne to ja coś namieszałam. i teraz moje pytanie czy jestem w stanie połączyć oba drzewa do jednego pliku? i czy później tworząc grafikę mogę ręcznie zaznaczyć kto ma być na rysunku?

Pozdrawiam
Asia Grzybowska
Asia Grzybowska
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Problem z zapisem zdjęć

Post autor: eljotnes »

Witam
mam czasami problem w programie, gdy zapisuję dane z nową nazwą pliku np na pendrive, gdyż program zapisuje mi plik z osobami, ale nie tworzy nowego katalogu multimediów o nazwie zgodnej z nazwą zapisywanego pliku
pozdrawiam
pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Problem z zapisem zdjęć

Post autor: eljotnes »

witam
niestety pomimo przywiązania i wielu zalet programu zmuszony jestem do przejścia na inny, okazała się że po przekroczeniu 2,5 tys. osób w drzewie a przynajmniej w tym momencie sie ujawniło program gubi powiązania pomiędzy osobami, osoby fizycznie występują w programie ale jako niepowiązane albo cała gałąż ucieka z drzewa, np zmienia się ilość dzieci, brakuje rodziców. Tylko dzięki kopiom zapasowym :) mogę to odtworzyć,ale rozczarowanie pozostało, fakt że gdyby w MyHeritage generowały się takie tablice/wykresy to pewnie tylko tam bym trzymał dane, a tak chyba czas powrotu do PAF
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Czy w tym programie jest funkcja umożliwiająca pokazanie, jak dwie NIESPOKREWNIONE osoby są ze sobą powiązane? Znaczy nie mają wspólnego przodka (tę funkcję znalazłam), lecz są powinowate.
Pozdrawiam
Joanna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Problem z zapisem zdjęć

Post autor: elgra »

eljotnes pisze: okazała się że po przekroczeniu 2,5 tys. osób w drzewie a przynajmniej w tym momencie sie ujawniło program gubi powiązania pomiędzy osobami,
Mam wiecej i nic mi nie gubi.
Nie należy zapominać o aktualizacji i pracować na ostatniej wersji.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Maślanek_Joanna pisze:Czy w tym programie jest funkcja umożliwiająca pokazanie, jak dwie NIESPOKREWNIONE osoby są ze sobą powiązane? Znaczy nie mają wspólnego przodka (tę funkcję znalazłam), lecz są powinowate.
Pozdrawiam
Joanna
Nie nie ma takiej funkcji. Chyba żaden program nie ma takiej funkcji.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Dziękuję za odpowiedź - szkoda, że negatywną.
Dodam tylko, że program Gramps taką funkcję posiada.
Pozdrawiam
Joanna
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SylwiaJ »

(Znalazlam ten watek, a że sie tu wypowiadalam to dokończę moją historię)
Z ahnenblattem wygrałam; sposobem wyeliminowania problemów z niewyswietlaniem propozycji osób jest niestety zabawa w kotka i myszkę z programem: nadanie na czas łączenia takiej osobie jakiegoś dziwacznego imienia zaczynajacego sie na aaa (jak w ogloszeniach, żeby za dużo nie szukać) i próbujemy łączyć, a jeśli program nie podpowiada to wybieramy z drugiej zakładki 'Wszystkie osoby' i szukamy naszego AAAdziwaczny. Bo wyraźnie jest dziura w programie, skoro wyświetla się okno podpowiedzi to znaczy, że coś znajduje, ale nie wyświetla.
Po połączeniu edytujemy nazwę AAAdziwaczny na prawdziwą. I mamy gada, czyli przechytrzamy program!

Wydruki, tablice i otoczka wizualna mnie zupełnie nie interesują, więc kwestii wyswietlania nie rozpracowałam, nie pomogę z tym.
Programowi bardzo brakuje biblioteki multimediów (zdjęcia, inne pliki) , bo dodawanie linków do plików o konkretnych nazwach i lokalizacji nie nie zadziała przy jakiejkowliek zmianie.
Póki co jednak nic lepszego nie znalazłam.
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
krycla

Sympatyk

Post autor: krycla »

Dzień dobry!

A czy orientujecie się może jak uzupełnić w programie rodziców adopcyjnych i prawdziwych? Albo w jaki sposób można to obejść?

Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam,
Krzysztof Feluś
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
krycla pisze:Dzień dobry!

A czy orientujecie się może jak uzupełnić w programie rodziców adopcyjnych i prawdziwych? Albo w jaki sposób można to obejść?

Pozdrawiam,
Krzysiek
narazie program uwględnia tylko jedną parę rodziców. Wiadomości o rodzicach
adopcyjnych można zapisać w "Uwagi". Tekst wpisany w zakładkach
Uwagi i Źródła poprzedzony podwójnym ukośnikiem //
może być widoczny lub ukryty w raportach.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt?

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witam serdecznie. Wczoraj, wprowadzając informacje do drzewka, nie zauważyłem jak laptop mi się rozładował i wyłączył się. Po włączeniu laptopa zauważyłem, że plik Ahnenblatt został uszkodony i nie otwiera się. Czy istnieje możliwość naprawy uszkodzonego pliku?

Pozdrawiam,
Sergij Batogowski[/list]
Slawek_Wojsa

Sympatyk
Nowicjusz

Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt?

Post autor: Slawek_Wojsa »

Witam
Jaki system operacyjny jest w laptopie?

Proszę kliknąć na plik prawym przyciskiem myszki wybrać "Właściwości" i sprawdzić czy pokazuje się zakładka "poprzednie wersje".
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Re: Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt

Post autor: Batogowski_Sergij »

Slawek_Wojsa pisze:Witam
Jaki system operacyjny jest w laptopie?

Proszę kliknąć na plik prawym przyciskiem myszki wybrać "Właściwości" i sprawdzić czy pokazuje się zakładka "poprzednie wersje".
Windows 10. Ale zapomniałem powiedzieć, że plik został uszkodzony, będąc na karteczce microsd a nie na dysku twardym.

Uff... UDAŁO SIĘ!!! :) Okazuje się, że program Ahnenblatt tworzy kopie rezerwowe w postaci plików *******.bak
Zatem, dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam,
Sergij
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Re: Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt

Mam problem następujący:
chciałam dzieciom pokazać kuzynów kolejnych "stopni" - sądziłam, że taki schemat będzie bardzo prosty do wygenerowania, ale niestety tak nie jest - albo ja coś źle ustawiam. Próbowałam już różnych kombinacji i nie idzie.

Ustawiam tablicę przodków, opcje, ustawienia użytkownika, odpowiednią liczbę pokoleń, zaznaczam "rodzeństwo" i potomkowie rodzeństwa", tudzież "wszyscy potomkowie jeśli są podani" i... guzik!

Na wykresie widzę tylko niektóre linie "dociągnięte" do pokolenia moich dzieci, a niektóre system uparcie kończy tylko na dzieciach rodzeństwa (a wnuki i prawnuki są w bazie i normalnie system je "widzi").

Poradźcie, czy coś robię źle?....
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Chodzi o polecenie tablica?
tablica potomków - bardzo duża tablica krewnych
tablica przodków - pozycja wybranej osoby na dole
generuję - wszystkie osoby - wybierz najmłodszą - OK
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”