Piotr Przeźmiński - szlachcic czy sprytny karierowicz:)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slawek_krakow

Sympatyk

Piotr Przeźmiński - szlachcic czy sprytny karierowicz:)

Post autor: slawek_krakow »

Witam

Nie sądziłem, że kiedykolwiek przyjdzie mi to napisać ale mam problem z przodkiem:) Konkretnie 5xpradziadkiem Piotrem Przeźmińskim. Dla ułatwienia będę używał tej formy nazwiska, choć są także inne: Przezmiński, Przeźmieński, Prześmiński, Przezmiański i podobne. Sam podpisywał się Przeźmiński, natomiast jego syn również Piotr pisał się Przeźmiński (najczęściej) oraz Przezmiński i Przezmienski.

- Pierwszą wzmianką jaką mam o Piotrze pochodzi z księgi sądowej wsi Mogiła. W 1742 niejako "gościnnie" podpisuje się pod wyrokiem jako pisarz bieniecki (pisarz gminy Bieńczyce).
- 1742-1744 jako dzierżawca Bieńczyc (akta metrykalne parafii Raciborowice)
- 1754-1776 czyli aż do śmierci jako administrator wsi Zesławice. W tym czasie jeśli księdzu zdarzyło się to uwzględnić pisany jako nobilis lub generosus, głównie "administrator Zesławicensis" (akta metrykalne parafii Raciborowice)
- 1754 inwentarz wsi Zesławice i Kantorowice, mieszka jako podstarości w folwarku w Zesławicach. Kontrakt na rok z wypłatą 100 złotych polskich plus bonusy na okoliczność ordynarii.
- 1759 uzyskuje na zasadzie subarendy od swojego szwagra Bonawentury Jastrzębskiego, prawem zakupnym na trzy pokolenia młyn w Zesławicach zwany Blech wraz z przyległościami (ok 30 mórg chełmińskich)
- 1776 umiera, pochowany w krypcie pod ołtarzem kościoła św. Małgorzaty w Raciborowicach. Umiera jako posesor folwarczku Blech. Ten Folwarczek to trochę na wyrost raczej, ot młyn już raczej zrujnowany i mielący z rzadka, dom pobudowany przez Piotra i stodoła plus budynki gospodarcze.
- aktu urodzenia i aktu ślubu z Heleną z Jastrzębskich niestety brak. Dodam Jastrzębscy rodzina ludzi tyleż majętnych co przedsiębiorczych. Trzymali w rękach wszystko co dochód w Bieńczycach przynosiło, choć sama rodzina prawdopodobnie z Kleparza, a konkretnie jurydyki Szlak.

Tyle o Piotrze. Jego syn również Piotr w aktach metrykalnych mi znanych pojawia się cztery razy. Raz pisany jako generosus, drugi raz jako honestus, trzeci raz jako sukcesor posaiadłości w Zesławicach (przynajmniej tak to rozumiem), czwarty raz jako "ex Zesławice incola". Tenże Piotr syn Piotra jak wynika ze źródeł pośrednich, żywot spędza głównie w Krakowie, gdzie zamieszkuje przy ulicy Grodzkiej. Ale. W aktach Komisji Włośćiańskiej Wolnego Miasta Krakowa na okoliczność czynszowania wsi Zesławice i Kantorowice i wtrakcie wywodów słownych (taki rodzaj przesłuchania) tytułują go niezmiennie Waszmość Panem a raz nawet Jaśnie Panem. Zasadniczo w trakcie tych samych wywodów słownych do włościan zwracają się "per Ty".

Tu na arenę wchodzi kolejny Piotr, syn Piotra i wnuk Piotra:) Ten zamieszkuje w Zesławicach i raczej niczym nie różni się od okolicznych włościan, może poza tym że nadal jest posiadaczem uprzywilejowanym posiadłości Blech i czasem w aktach metrykalnych tytułowany jest sołtysem.

No i niby wszystko mogłoby być jasne, jakaś z wolna pauperyzująca się drobna szlachta. Tyle, że spokoju nie daje mi to nazwisko Przeźmiński. Próżno bowiem gdziekolwiek szukać szlachty o tym nazwisku. Są jacyś Prześmińscy herbów Gozdawa i Ostoja oraz Kuszaba(sic!), Przemińscy herbu Gozdawa, Przeszmińscy herbu Ostoja (ci dwaj ostatni to raczej to samo co ci Prześmińscy) ale to wszystko szlachta tak iluzoryczna i stara, że trudno przyjąć, że jakiś zabłakany potomek ujawnił się kilka wieków później.
No więc kimże był Piotr Przeźmiński?
W sumie jego status społeczny ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie, chodzi mi o ewentualne dalsze kierunki poszukiwań.
Co Szanowni Forumowicze o tym sądzą?

pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"podstarości 1754" to typujesz w znaczeniu urzędowym czy zarządczym/administracyjnym? z kontekstu - raczej chodzi o zarządce nie funkcję/urząd sądowy - właściwie to dla ustalenia uwagi pytam, bo 99:1, że w związku z zarządzaniem
a czyje były Bieńczyce? do i po 1742?
późniejsze zapisy tak samo dobre dla koncepcji tytulatura na wyrost z powodu zajęcia/pozycji jak i "powrót rodu z zapomnienia", te Bieńczyce, powiązania z właścicielem chyba najbardziej szansowne na szybki postęp
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Podstarości raczej w sensie tytulatury zarządcy. Użyte tylko raz w inwentarzu dotyczącym Zesławic i Kantorowic z 1754 "Na tym folwarku ad prasens podstarościm jest Piotr Prześminski y z żoną (...)".
Bieńczyce należały do kolegiaty św. Floriana. Czyli... Kleparz i Szlak, o których wspomniałem w kontekście Jastrzębskich. Rzecz w tym, że to co było we Florianie z metrykaliów do przeglądnięcia to już przeglądnąłem pod kątem Piotra. Oczywiście mogłem coś pominąć, ale w sumie to było pierwsze co zrobiłem nie znalazłszy go w metrykach z Raciborowic. Być może trzeba będzie raz jeszcze pochylić się nad tymi księgami.

Zesławice zaś z Kantorowicami to własność Cystersów z Mogiły. A tam w klasztorze potężne archiwum ale nie wiem czy jest sens... Takie umowy na dzierżawę czy też administrowanie to były w formie pisemnej zawierane? Może więc jednak warto?

Nazwisko samo w sobie dziwaczne i rzadkie nawet biorąc pod uwagę liczne warianty.

pozdrawiam
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Piotr Przeźmiński - szlachcic czy sprytny karierowicz:)

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.

Napisałeś w swoim poście między innymi: „No i niby wszystko mogłoby być jasne, jakaś z wolna pauperyzująca się drobna szlachta. Tyle, że spokoju nie daje mi to nazwisko Przeźmiński. Próżno bowiem gdziekolwiek szukać szlachty o tym nazwisku. Są jacyś Prześmińscy herbów Gozdawa i Ostoja oraz Kuszaba(sic!), Przemińscy herbu Gozdawa, Przeszmińscy herbu Ostoja (ci dwaj ostatni to raczej to samo co ci Prześmińscy) ale to wszystko szlachta tak iluzoryczna i stara, że trudno przyjąć, że jakiś zabłąkany potomek ujawnił się kilka wieków później.
No więc kimże był Piotr Przeźmiński?”.

Nazwisko Przeźmiński.
Portal Moikrewni.pl mówi, iż w obecnych granicach Polski osób o nazwisku Przeźmiński jest około 8. W zasadzie wszyscy oni mieszkają w Krakowie i jego okolicy – 6. Oraz po jednej w Wieliczce i Cieszynie. Tak więc jest to bardzo rzadkie nazwisko, można powiedzieć, że wszystkie te osoby mogą być jedną rodziną i pochodzić od wspólnego przodka.
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 84ski.html
Niemiecka wersja tego portalu mówi, że w Niemczech są przynajmniej dwie osoby o nazwisku Przezminski, to jest w Stuttgarcie.
http://www.verwandt.de/karten/absolut/przezminski.html

Wspominasz że Twój 5xpradziadek Piotr Przeźmiński sam o sobie pisał Przeźmiński ale jego nazwisko w dokumentach było różnie zapisywane i przybierało najczęściej graficzną postać: Przezmiński, Przeźmieński, Prześmiński, Przezmiański. Syn jego, też Piotr, podpisywał się Przeźmiński ale też używał nazwiska Przezmiński i Przezmienski.
Na pierwszy rzut oka nazwisko Przeźmiński może interpretować przynajmniej na 4 różne sposoby, to jest:
1. Nazwisko szlacheckie, utworzone od nazwy wsi [ osady, miasta ]. Właściciel wsi lub/i części wsi [ szlachcic ] przyjmował nazwisko od nazwy posiadanej wsi. Jego potomkowie jeśli dziedziczyli tą wieś to zazwyczaj pozostawali przy tym nazwisku i wtedy nazwisko stawało się dziedziczne. Szlachta mogła posiadać kilka wsi lub/i wiele działów w innych wsiach. Taki stan czasami powodował, że używali różnych nazwisk a ich potomkowie w zależności jaką dziedziczyli wieś mogli przyjmować nazwisko od nazwy odziedziczonej wsi lub pozostać przy nazwisku ojca. Bywało tak, że bracia rodzeni posiadali różne nazwiska;
2. Nazwisko nieszlacheckie, utworzone od nazwy miejscowości, w której osoba się urodziła, mieszkała;
3. Nazwisko nieszlacheckie, nazwisko strukturalne, które utworzone zostało na wzór i podobieństwo nazwiska szlacheckiego od innego nazwiska lub/i przezwiska celem przydania nazwisku większej godności, szlachetności itp.;
4. Nazwisko wymyślone, upodobnione do nazwiska szlacheckiego przez osobę, której było to potrzebne w jakimś celu, który był tylko znany tej osobie.

Struktura nazwiska Przeźmiński może mieć dwa różne poziomy. Pierwszy poziom –nazwisko zbudowane jest z rdzenia [ tematu ] Przeźmiń oraz przyrostka –ski [ Przeźmiń + ski = Przeźmiński; Przezmin + ski = Przezminski ]. Drugi poziom – nazwisko zbudowane jest z tematu Przeźm i sufiksu – iński [ Przeźm + iński = Przeźmiński; Przezm + iński = Przezmiński ]. Przyrostek –iński jest złożonym sufiksem [ (–iń/–in–) + (–ski ) = iń/inski ]. To sprawia, że cząstka –iń/–in– może być integralną częścią rdzenia nazwiska albo sufiksu. Tak więc zawsze trzeba to mieć na uwadze przy rozpatrywaniu budowy słowotwórczej nazw osobowych z tym sufiksem i jemu podobnym, np. –eń(n)ski, –yń(n)ski, –ań(n)ski.

Przyjmijmy, że nazwisko Przeźmiński jest nazwiskiem szlacheckim. Zatem, ta nazwa osobowa została utworzona od nazwy wsi. Nazwiska tego typu między innymi były tworzone przy pomocy formatu –ski. Tak więc nazwą wsi od której mogło powstać to nazwisko może być nazwa Przeź(z)min. Przejrzałem Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich ale takiej miejscowości nie znalazłem. Może w przeszłości istniała wieś o nazwie Przeź(z)min ale z jakiegoś powodu zaginęła albo zmieniła nazwę na inną.
Napisałeś, iż Piotr Przeźmiński pojawia się około roku 1742 jako dzierżawca wsi Bieńczyc w parafii Raciborowice ale nie ma jego aktu urodzenia i małżeństwa z Heleną z Jastrzębskich w parafii Raciborowice. To może prawdopodobnie uznać, że Piotr Przeźmiński przybył do Bieńczyc w parafii Raciborowice z innej miejscowości. Helena z Jastrzębskich za mim wyszła za mąż za Piotra Przeźmińskiego mogła też mieszkać w innej miejscowości nie należącej do parafii Raciborowice. Małżeństwa według obyczaju i prawa zawierane były w parafii panny młodej.
Przeszukałem mapę, w szeroko rozumianej okolicy Krakowa i Raciborowic nie znalazłem wsi [ osady, miasta ] o nazwie przypominającej nazwę Przeź(z)miń(n).
Załóżmy , że Piotr Przeźmiński przybył do wsi Bieńczyc w parafii Raciborowice z innego miejsca a jego rodzina [ ród ] pochodzi też z innego miejsca. Taka konstatacja może przyprawić o ból głowy bo w zasadzie każde miejsce na obszarze dawnej Polski i obecnej Polski wchodzi w rachubę.

Wśród różnych graficznych postaci nazwiska Przeźmiński występuje też postać Prześmiński. Załóżmy, iż pierwotnym nazwiskiem Piotra Przeźmińskiego było nazwisko Prześmiński? Prześmiński to nazwisko starego rodu szlacheckiego, który wywodzi się ze wsi o dzisiejszej nazwie Przeczno. Przeczno obecnie znajduje się w województwie kujawsko – pomorskim, w powiecie toruńskim, w gminie Łubianka.

W roku 1904 w Toruniu, nakładem Towarzystwa Naukowego w Toruniu, ukazał się Rocznik Jedenasty Roczników Towarzystwa Naukowego w Toruniu. W publikacji została zamieszczona Część Druga opracowanie księdza Stanisława Kujota, plebana w Grzybnie, pt. „Kto Założył Parafie W Dzisiejszej Dyecezyi Chełmińskiej? ( Z Mapą )”. Na stronie 97 i 98 czytamy:
„(…). Bez wątpienia była zaś częścią łążyńskiej parafii wieś Przeczmno - r. 1251 Heiminsod -, w komandoryi bierzgłowskiej 2). Dowiadujemy się, że Krzyżacy nie
pozwolili kapitule nabyć tego majątku, choć właściciel Albertus de Pach r. 1260 o to prosił. Kościół tamtejszy pochodzi podobno z najbliższych lat przed albo po r. 1300. Do parafii należały zawsze tylko dwa pobliskie majątki Dębiny i Wymysłowo, które dowodnie na pierwotnym obszarze Przeczmna zostały założone. Patronami kościoła są z dawna dziedzice. Trzeba zatem przyjąć, że może Albert sam lub następca jego w swoim majątku osobną parafią założył. Najpóźniej stało się to równocześnie z wystawieniem kościoła. Pierwotną parafią była tu niezawodnie łążyńska, a jeszcze dawniej świerczyńska. Z wieków średnich przechowała się jedyna tylko wiadomość o plebanach z Przeczmna. Biskup Arnold (1401 -1416) upoważnił bowiem księdza z H(eiminsod), żeby z kilku ludzi z Grzybna - de villa Gizibna - karę kościelną zdjął.
Mimochodem niech nam będzie wolno zwrócić uwagę na nazwę Przeczmna. Krzyżacy zwali je Heiminsod, Heimsot i podobnie. Nazwa ta nie jest dotąd wyjaśniona.
W końcu XVI wieku wypływa polska jej nazwa Przesmno, Przeszmo, Przesno, Przeczno. Właściciele wsi przybierali nazwisko Prześmińskich i Przeczmińskich. Żadna z tych odmian nie nadaje się do wywodu nazwy. Nam się zdaje, że czy trudności wymówienia, czy zatarcie się pierwotnego jej znaczenia były powodem, iż powoli nazwisko wsi przybrało formę, której objaśnić nie można. (…). Co do Przeczmna, to wskazuje łożysko dawnej rzeczki obok wsi drogę do domyślenia
się pierwotnej nazwy. Rzeczka płynęła przez mszyste bagna, miała zatem nazwę Przemsza, a wieś nad nią położona Przemszno, tak jak Mszano pod Brodnicą nie od
mszy św., lecz od rzeczki Mszy, to jest mszystej, nazwane zostało, której łożysko dziś jeszcze mimo wysuszenia okolicznych jeziór i bagien podle wsi rozpoznać można. Przemsza biała, do której Przemsza czarna wpada, jest przypływem Wisły. (…)”.
Tu jest link do elektronicznej wersji przedmiotowego opracowanie:
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ublication
W Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich w tomie IX na strona 131i 132 znajduje się nota o wsi Przeczno. Jest tam wiele informacji o historii wsi, jej historycznych nazwach, właścicielach wsi, w tym informacja mówiąca: „(…). W wizyt. Strzesza z r. 1667 czytamy, że P. [ Przeczno ] należało dawniej do Przesmińskich, potem do … (…)”.
Tu są linki:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IX/131
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IX/132

Tak więc wiemy jaka jest geneza nazwiska Prześmiński / Przesmiński. Wynika, iż jest to nazwisko szlacheckie, odmiejscowe, które zostało utworzone od nazwy wsi, która obecnie nosi nazwę Przeczno a jej właściciele Prześmińscy byli starą szlachtą. Hipotetycznie nazwisko Przeźmiński może być innym zapisem graficznym nazwiska Prześ(s)miński. Zatem, pierwotnym nazwiskiem mogła być forma Prześ(s)miński, która na skutek błędu pisarskiego, wymowy [ gwara i dialekty ] przeszła w formę Przeźmiński. Wynikać z tego może wniosek, iż Twój 5xpradziadek Piotr Przeźmiński pochodzi ze starej szlachty, która wywodzi się ze wsi o obecnej nazwie Przeczno. To oczywiście tylko moja robocza hipoteza. Może gdy uznasz ją za dość wiarygodną to poddasz ją weryfikacji.

Co do zabłąkanego potomka, który mógł się ujawnić jak to napisałeś „ujawnił się kilka wieków później”. Coś w tym może być? Niedaleko wsi o obecnej nazwie Przeczno położana jest wieś o nazwie Grzywna, która położona jest w województwie kujawsko – pomorskim, w powiecie toruńskim, w gminie Chełmża. Obie wsie dzieli odległość około 11 km. W dniu 30 marca 2009 roku ukazał się Plan odnowy miejscowości Grzywna na lata 2009 – 2016, który stanowił załącznik do uchwały Nr XXXVIII/242/09 Rady Gminy Chełmża z dnia 30 marca 2009 roku.
http://bip.gminachelmza.pl/plik,7843,20 ... acznik.pdf
Na stronie 8 i 9 czytamy: „(…). Na przełomie XVI i XVII wieku bliżej nieznana część ziemi, która nie została przekazana biskupom kujawskim, należała do rodziny Bystramów, po których przejął ją Jakub Dorpowski z Ostromecka ( była to tzw. Grzywna Szlachecka ), Ten z kolei dobra przekazał jezuitom bydgoskim. Ziemia obejmowała 8 włók została przekazana Toruniowi przez Szwedów podczas „potopu”, ale po jego zakończeniu wróciła ponownie w ręce zakonników. Ci w 1685 roku przekazali w dzierżawę Janowi Chojnickiemu. W 1706 dobra przejęła szlachcianka Prześmińska, a później w latach 1721 i 1730 jako dzierżawca wymieniony jest Jan Prebant. (…)”. Z treści tego cytatu wynika, że nazwisko Prześmińska [ Prześmiński ] nie zaginęło w odmętach czasu. Istniała szlachcianka o nazwisku Prześmieński, która od jezuitów bydgoskich dzierżawiła wieś Grzywna Szlachecka od roku 1706 do przynajmniej roku 1721. Wynika z tego, że Prześmińscy ze wsi Przeczno nie zaginęli tylko rozprzestrzenili się po okolicy. Tak więc jakiś związek Prześmińskich z kościołem istniał między rokiem 1706 a rokiem 1721. Hipotetycznie Twój 5xpradziadek Piotr Przeźmińsk [ Prześmiński ] mógł mieć jakieś powiązania rodzinne ze szlachcianką Prześmińską i dlatego mógł dzierżawić wieś kościelną Bieńczyc w parafii Raciborowice. Między rokiem 1721 a rokiem 1742 to tylko 21 lat a nie wieki. Może warto sprawdzić archiwa po byłym zakonie jezuitów w Bydgoszczy oraz księgi metrykalne kościoła w Grzywnie [ Parafia i kościół pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Grzywnie ] w poszukiwaniu śladów Prześmińskich [ Przeźmińskich ].
To tylko moja robocza hipoteza. Co prawda wieś Bieńczyc od wsi Grzywna dzieli odległość około 420 km, to trochę daleko, ale nigdy nie wiadomo jak toczyły się losy ludzkie.

Sławku, przedstawiłem Ci moje rozważania, hipotezy oraz zebrane informacje na temat nazwiska Przeźmiński i rodu Przeźmińskich [ Prześmińskich ]. Może moje przemyślenia przydadzą Ci się w Twoich badaniach nad genealogią i pochodzeniem Twojego 5xpradziadka o imieniu Piotr i nazwisku Przeźmiński.
Nie będę rozpatrywać pozostałych możliwości pochodzenia nazwiska Przeźmiński [ choć mogą być prawdopodobne? ], o których pisałem na wstępie, ponieważ uważam, iż nazwisko to z dużą dozą prawdopodobieństwa pochodzi od nazwy wsi i jest nazwiskiem szlacheckim a jego pierwotną formą było nazwa osobowa Prześ(s)miński. Hipoteza postawiona, wnioski i weryfikacja należy do Ciebie – oczywiście jeśli uznasz moją hipotezę za dość wiarygodną i prawdopodobną. W przypadku upadku mojej hipotezy można rozpatrywać pozostałe możliwości pochodzenia nazwiska Przeźmiński albo czynić to równolegle.

Coś niecoś o herbach rodu Prześmińskich [ Przeźmińskich ].

Sławku, napisałeś w swoim poście: „(…).Są jacyś Prześmińscy herbów Gozdawa i Ostoja oraz Kuszaba(sic!), Przemińscy herbu Gozdawa, Przeszmińscy herbu Ostoja (ci dwaj ostatni to raczej to samo co ci Prześmińscy) ale to wszystko szlachta tak iluzoryczna i stara (…).”.
W roku 1927 w Krakowie, nakładem Składu Głównego W Księgarniach Gebethnera I Wolffa, ukazało się opracowanie Józefa Krzepeli [ EM. Sędzia Apelacyjny ] pt. Rody Ziem Pruskich. W publikacji tej autor na stronie 79 pisze:
„Przeszno ( Heimsiit ) tor. p. Biskupice, fil. w miejscu. 1521 Borowski (KI. 138). – 1570 a) ( p. Unisław ) Gołocki, Raciliiewski ( Raczinowsky ) – b) ( p. w miejscu ) Sledz - Przesmiński, Bajerski, Pląchowski – c) ( p. Kiełbasin ) Konopacki. – Ba Bajerski, 1744 Ciborski ( Cyborski ), syn, wnuk, 1789 Znaniecki. – Sg. 1669 Brzeski, Kossowski, Miaskowski, Racinowski, Radowicki, Trebnic, 1793 Ciborski.
gn. Prześmińskich h. Gozdawa ( Witt.) – h. Ostoja p. Heimsode ( KI. 141 ) – h. Paprzyca p. Sledz.”
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=107664

Według Herbarza Szlachty Pomorskiej ( Kaszubskiej ), który zamieszczony jest na stronie Związku Szlachty Polskiej, Prześmińscy są tak opisani:
Nazwisko:
Prześmiński
Herb:
h. Ostoja
h. Paprzyca
g. Gozdawa
Przydomki:
Heimsode
Sledz
Gniazdo:
Przeszno, pow. tor.
http://www.szlachta.org.pl/opracowania/ ... skiej.html

Wynika, że wszyscy Prześmińscy [ Przeźmińscy ] wywodzą się z jednej wsi [ gniazdo rodowe ]. Posiadali oni przydomki [ znane ] Sledz oraz Heimsode. Przydomek Heimsode, to niemiecka nazwa wsi Przeczno [ dawniej: polskie nazwy Przeczmno, Przesmno, niemieckie nazwy: Heimsoot, Heimsoth, Heimisod, Heymsodt, Heymsode ]. Tak więc osoby o nazwisku Heimsode [ i podobnie ] mogą wywodzić się z rodu Prześmińskich.

W roku 1986 w Olsztynie, nakładem Wydawnictwa Pojezierze, wydane zostało opracowanie Karola Górskiego pt. Studia i szkice z dziejów Państwa Krzyżackiego. W I Rozdziale noszącym tytuł Polacy i Niemcy w ziemi chełmińskiej w średniowieczu w części zatytułowanej Szlachta Chełmińska [ strona 9 ] pisze: „Rycerstwo polskie w zachodnim pasie reprezentowali w XV wieku Bolemińscy, którzy mieli dobra w Krajnie. Z Polski przybył "her Scheppenda Slotnicki", czyli rycerz pasowany Wierzbięta Złotnicki, drugi mąż pani ze Słomowa, a Klemens Polak mieszkał pod Toruniem. Ród Ostojów reprezentowany był przez Heimsode–Przesmińskich z Przeczna, którzy posiadali w Toruniu prawo miejskie i byli - jak się zdaje - zniemczeni.(…).”
http://www.kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/plain ... t?id=49873

Moje uwagi: Górski w swoim opracowaniu napisał: „Ród Ostojów reprezentowany był przez Heimsode–Przesmińskich z Przeczna, którzy posiadali w Toruniu prawo miejskie i byli - jak się zdaje - zniemczeni.”. Wynika z tego, iż Heimsode – Przesmińscy byli też mieszczanami w Toruniu i to najprawdopodobniej o znacznej pozycji w mieście. Skoro posiadali prawo miejsce to i mogli mieć posiadłości [ domy ] w tym mieście i okolicy. To prowadzi do wniosku, że przedstawiciele tej rodziny mogli piastować jakieś urzędy, na przykład ławników, rajców itp. Jeszcze jedna uwaga o Heimsode – Przesmińskich. Rodzina ta mogła nie używać całego nazwiska Heimsode – Przesmiński? Istnieje możliwość, iż była znana w Toruniu pod nazwiskiem Heimsode [ Heimsode = Przesmiń(n)ski; Heimsode to niemiecka nazwa wsi Przeczno, która też nosiła nazwy Przeczmno, Przeszmo, Przesno ]. Tak więc powinna być wymieniona w opracowaniach dotyczących dawnego Torunia. Według Górskiego rodzina to mogła być zniemczona to z dużą dozą prawdopodobieństwa wymieniają ją też herbarze szlachty niemieckiej.

Literatura, w której mogą znajdować się informacje o rodzie Przeźmińskich [ Prześmińskich ]

Mateusz Wyżga: Parafia Raciborowice od XVI do końca XVIII wieku. Studium o społeczności lokalnej, Kraków 2011.
Dodatkowe informacje o książce:
Tytuł grzbietowy: Parafia Raciborowice
Adres wydawniczy: Kraków : Księgarnia Akademicka, 2011.
Temat: Parafia Świętej Małgorzaty (Raciborowice) -- 1500-1800.
Księgi parafialne -- Polska -- Raciborowice (województwo małopolskie) -- 1500-1800.
Raciborowice (Polska, województwo małopolskie) -- 1500-1800.
Uwagi: Książka stanowi poszerzenie i uzupełnienie rozprawy doktorskiej (Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej, Kraków, 2010).
Książkę możesz wypożyczyć:
Kraków - Biblioteka Główna Uniwersytetu Pedagogicznego
Kraków - Biblioteka Jagiellońska i Biblioteka Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Kraków - Biblioteka Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II
Kraków - Biblioteka Kolegium Filozoficzno-Teologicznego oo. Dominikanów
Kraków - Biblioteka Międzynarodowego Centrum Kultury

Tu jest link do artykułu Jacka Laberschek [ Polska Akademia Nauk, Kraków ] pt. Raciborowice „Długoszowe” do początków XVI wieku, w którym autor omawia publikacje poświęcone parafii Racioborowice:
http://www.malopolska.org/images/pliki/ ... .43-62.pdf

Tu jest link do postu, w którym między innymi jest mowa o publikacjach dot. parafii Raciborowice:
http://blog.michas.org.pl/2015/06/11/o- ... chalowice/

Pozdrawiam – Roman.

Dodatkowe informacje znajdziesz pod linkami:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeczno_ ... pomorskie)
http://www.przeczno.pl/parafia-przeczno
http://www.przeczno.pl/historia-kosciol ... elminskiej
https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzywna_( ... pomorskie)
http://www.nasze.kujawsko-pomorskie.pl/ ... 4ski).html
http://prusowie.pl/dane/Spis_miejscowos ... e_1925.pdf

Przeźmińscy z Sochaczewa
http://www.bohaterowie1939.pl/polegly,p ... ,2101.html
ROMAN_B

Sympatyk

Witaj Sławomirze!
W zasadzie nikt mnie nie zmuszał do napisania odpowiedzi na Twój post , chciałem napisać i napisałem ale widzę, że szkoda było czasu.
Roman.
ROMAN_B

Sympatyk

Witaj Sławomirze!
Nie sądziłem, iż po moim ostatnim poście jeszcze coś napiszę w założonym przez Ciebie temacie. Skoro „powiedziałem A, to i powiem B”.

W pierwszym Twoim poście znajduje się informacja, która mówi, że Piotr Przeźmiński „(…).- 1754 -1776 czyli aż do śmierci jako administrator wsi Zesławice. W tym czasie jeśli księdzu zdarzyło się to uwzględnić pisany jako nobilis lub generosus, głównie "administrator Zesławicensis" ( akta metrykalne parafii Raciborowice ). (…).”
W drugim poście między innymi napisałeś: „(…). Zesławice zaś z Kantorowicami to własność Cystersów z Mogiły. A tam w klasztorze potężne archiwum ale nie wiem czy jest sens... Takie umowy na dzierżawę czy też administrowanie to były w formie pisemnej zawierane? Może więc jednak warto? (…)”.

Wieś Zesławice po raz pierwszy wzmiankowana w 1348 r. Była własnością zakonu Cystersów w Mogile, a podlegała parafii w Raciborowicach. W XV w. znajdował się młyn nad Dłubnią, a w XVIII w. była karczma i młyn zw. Blechem. W roku 1832 Komisja Włościańska oczynszowała Zesławice wraz z innymi wsiami należącymi do Cystersów.

Skoro jak napisałeś Piotr Przeźmiński był w latach 1754 – 1776 administratorem / dzierżawcą wsi Zesławice należącej do zakonu Cystersów w Mogile to dokumentów dotyczących administrowania lub dzierżawy tej wsi powinieneś szukać w archiwum zakonnym.

W roku 1919 ukazało się opracowanie dr Kazimierza Kaczmarczyka i X. Gerarda Kowalskiego Zak. Cyst. pod tytułem „Katalog Archiwum Opactwa Cystersów W Mogile”, które zostało wydane przez Wydawnictwo Sekcyi Archiwalnej Krajowego Grona Konserwatorskiego W Krakowie Nr. 1. W części II. Rękopisy archiwalne znajduje się rozdział 15. Zesławice i Kontorowice, który znajduje się od strony 175 do strony 179. Na stronie 175 czytamy:
„1348, 6 lutego – 27 lutego 1913.
Akta do wsi Zesławice, a częściowo i Kantorowice. Wykupno pojedynczych części Zesławic ( 1348 – 1361 ). Kontrakty z dzierżawcami. Urządzenie włościan przez komisyę włościańską ( 1823 – 1837 ). Opłaty czynszowe, zmiany własności, wypasanie pastwisk dworskich. Podatki. Budowa budynków folwarcznych.”.
Na stronie 176 czytamy:
„1740 – 1885.
Kwity podatkowe Zesławic.
(…)”.
Wymienione są różne podatki płacowe, pobierane ze wsi Zesławice.
Tu jest link do elektronicznej wersji przedmiotowej publikacji, z którą możesz się zapoznać.
http://dlibra.kul.pl/dlibra/doccontent?id=1021
W części II. W części II. Rękopisy archiwalne znajduje się rozdział 16. Sprawy wodne. Dłubina. Młyny. Wisła, który znajduje się od strony 180 do strony 182. W tym rozdziale wymienione jest kilka razy nazwiska Jastrzębski.

Tu jest link do strony internetowej Opactwo Cystersów Kraków – Mogiła gdzie przeczytasz jak korzystać z klasztornego archiwum:
http://www.mogila.cystersi.pl/index.php ... Itemid=136

Pozdrawiam - Roman.

PS.
Pod poniższym linkiem znajdziesz wiele ciekawych informacji o wsi Zesławice i jej mieszkańcach do końca XVIII wieku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 121#371121
Awatar użytkownika
M_K_C

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: M_K_C »

Romanie - piękna robota!
Sławomirowi pewnie dech zaparło, dlatego nic nie napisał pod postem jeszcze ;-)

Gdyby tak ktoś moich przodków podał mi prawie "na tacy", ech... :-)

Z pozdrowieniami,
Magda
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Romanie
Z wielką ciekawościa przecztalam Twój tekst , mimo ,ze nie mam nic wspolnego z tym nazwiskiem.
Pokazanie najrózniejszych możliwości szukania i analizowania - wspaniałe
Wielu z nas nie wychodzi poza akta metrykane z poszukiwaniami , a od Ciebie mozna uczyć sie dociekliwości.
Zgadzam się z Magdą, Sławka jak nic, zatkało.
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Romanie,

Znam Twoje zaangażowanie i dociekliwość gdy chcesz udzielić pomocy w problemach stawianych na forum i szanuję Cię za tę empatię.
Ja także korzystałam z Twojej pomocy w trudnych dla mnie poszukiwaniach i jeśli zechcesz mi jeszcze pomóc to skorzystam z takiej możliwości. Jednak zdaje mi się, że od pewnego czasu zakradła się na tym forum bardzo brzydka cecha charakteru ludzkiego jaką jest ZAWIŚĆ. Niektórzy forumowicze mający o sobie mniemanie ekspertów na każdy temat utworzyli pewną klikę przywłaszczającą sobie prawo zabierania głosu i lekceważenia lub wyśmiewania innych zabierających głos.
Nie oczekuj od tego typu osób nawet tylko grzecznego dziękuję, bo zarozumiałość i buta im na to nie pozwoli.
Pamiętaj jednak, że to co piszesz i Twoja metodologia pracy jest nauką dla innych, którzy takich paskudnych cech jak ZAROZUMIAŁOŚĆ i ZAWIŚĆ nie mają więc z ciekawością i szacunkiem Twoje posty czytają.

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
Janka Tomczyk
Kolecki_Tadeusz

Sympatyk

Post autor: Kolecki_Tadeusz »

@Janina_Tomczyk
Ogólnie biorąc masz rację ale ... bywają w życiu różne sytuacje i czasem nie można nawet podziękować. Jeśli Sławka tylko zatkało,to pewnie się jeszcze odezwie. Pozdrawiam i kłaniam się nisko ROMANOWI_ B.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Kolecki_Tadeusz pisze:@Janina_Tomczyk
Ogólnie biorąc masz rację ale ... bywają w życiu różne sytuacje i czasem nie można nawet podziękować. Jeśli Sławka tylko zatkało,to pewnie się jeszcze odezwie. Pozdrawiam i kłaniam się nisko ROMANOWI_ B.
Oczywiście, że bywają różne sytuacje i tylko dziwne, że już następnego dnia zabrakło czasu i możliwości odpowiedzi aż przez niemal miesiąc.
Nie wiem co zatkało, ale brak zwykłego szacunku i podstawowej uprzejmości jest ewidentny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”