Ostrowiec Świętokrzyski akta 1910-1915
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Hałat_Anna

Ostrowiec Świętokrzyski akta 1910-1915
Witam!
Poszukuję akt metrykalnych z Ostrowca Świętokrzyskiego i okolic z lat 1910-1915. Nie podróżuję i stanowi to pewne utrudnienie.
Czy Ktoś ma informacje o ich dostępności w internecie?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Anna
Poszukuję akt metrykalnych z Ostrowca Świętokrzyskiego i okolic z lat 1910-1915. Nie podróżuję i stanowi to pewne utrudnienie.
Czy Ktoś ma informacje o ich dostępności w internecie?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Anna
-
Hałat_Anna

Podstawowe narzędzie genealoga, to baza pradziad
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
No to nie jest tak źle jeśli brak tylko lat 1913-1915
W genbazie będzie dostępne, jak będzie zindeksowane.
Dobra okazja, by nabyć wprawy w czytaniu akt rosyjskich.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
No to nie jest tak źle jeśli brak tylko lat 1913-1915
W genbazie będzie dostępne, jak będzie zindeksowane.
Dobra okazja, by nabyć wprawy w czytaniu akt rosyjskich.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Hałat_Anna

Witam. Dopisuję się do tematu Ostrowiec Świętokrzyski. Poszukuję bowiem potomków rodzeństwa mojej prababki Marii z domu Sadło Kasprzyckiej urodzonej w Bodzechowie w 1858 roku. Akty urodzenia i ślubów jej i rodzeństwa odnalazłam w parafii w Denkowie. Nazwiska Sadło , Wesołowska, Szklarska, Kolanowska. Pozdr. AP.
-
Hałat_Anna

- Kostkowski

Re: Ostrowiec Świętokrzyski akta 1910-1915
Ostrowca Świętokrzyskiego w tamtych latach jeszcze nie było. Taka nazwa miasta funkcjonuje od roku 1937.Hałat_Anna pisze: ...Poszukuję akt metrykalnych z Ostrowca Świętokrzyskiego i okolic z lat 1910-1915. Nie podróżuję i stanowi to pewne utrudnienie.
Czy Ktoś ma informacje o ich dostępności w internecie?... Anna
Księgi metrykalne ówczesnego miasta Ostrowca (jedynej wówczas parafii św. Michała) w USC są: Chrzty od 1914, Małżeństwa od 1913, Zgony od 1919.
Są to pierwopisy więc wieloletnie i nieprędko trafią do AP, np, księga Urodzonych/ochrzczonych obejmuje lata 1914-1917, a księga Małżeństw 1913-1920.
Przed chwilą telefonicznie sprawdziłem i w USC i w AP.
Te księgi, które ostatnio trafiły z USC do AP jeszcze nie zostały sfotografowane, ale w AP można je przeglądać i fotografować.
O występowanie poszukiwanego nazwiska w latach, które są jeszcze w USC zwróć się do USC. W tydzień dostaniesz odpowiedź lub akt, ale zwracając się do USC nie zadawaj pytań bo Cię okłamią. Żądaj odszukania interesującego Cię aktu, bądź występowania osoby. Możesz w ciemno zamówić akt nie znając dokładnego roku a podając przedział lat domniemanych. Jeśli zamawiasz w USC to zaznacz, że chcesz dostać kserokopię za 5 złotych, a nie odpis znacznie droższy i bez szczegółów, które są ważne dla genealogów.
Oczywiście w Kielcach.Hałat_Anna pisze: ...Jeżeli pytać w archiwum, to w którym? W Kielcach, czy w Radomiu? ...Anna
Ostatnio zmieniony czw 25 lip 2024, 08:21 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Hałat_Anna

Witam!
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wskazówki!
Serdecznie pozdrawiam
Anna
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wskazówki!
Serdecznie pozdrawiam
Anna
- Kostkowski

Napisz czego dokładnie szukasz, bo ja mam co nieco.Hałat_Anna pisze:...Poszukuję akt metrykalnych z Ostrowca Świętokrzyskiego i okolic z lat 1910-1915...
Anna
Jak nie chcesz tu, to na PW lub e-mail.
Tu nie można podawać e-maili, ale ja parę razy podałem więc go znajdziesz w moich postach.
Witam:) Bardzo proszę o pomoc- czy ktoś możne posiada informacje- od którego roku prowadzone są księgi kościoła NSJ w Ostrowcu Sw. W USC Pani, powiedziała, iż od roku 1934. Jedna z tego co wiem, kościół ten powstał od 1932. (czy może koniec budowy rok1934). Informacje te potrzebne mi, ponieważ szukam aktu zgonu prapradziadka. Sprawdzone sa lata od 1934 w dwóch parafiach i nie ma. Mieszkał na ulicy Klimkiewiczowskiej, wiec należał do tej parafi
Z góry dziękuje za pomoc.
-
marzec_jadwiga

Witaj Karolcia.
A sprawdzałaś w par. Szewna?
Jadwiga
A sprawdzałaś w par. Szewna?
Jadwiga
Tak. sprawdzałam i niestety nie ma.
- Kostkowski

Dwa-trzy tygodnie temu rozmawiałem z księdzem tej parafii i powiedział, że Kościół funkcjonuje od roku 1932, ale akta prowadzi od roku 1933.Karolcia pisze:Witam:) Bardzo proszę o pomoc- czy ktoś możne posiada informacje- od którego roku prowadzone są księgi kościoła NSJ w Ostrowcu Sw. W USC Pani, powiedziała, iż od roku 1934. Jedna z tego co wiem, kościół ten powstał od 1932. (czy może koniec budowy rok 1934). Informacje te potrzebne mi, ponieważ szukam aktu zgonu prapradziadka. Sprawdzone są lata od 1934 w dwóch parafiach i nie ma. Mieszkał na ulicy Klimkiewiczowskiej, wiec należał do tej parafi
Podaj kogo szukasz i kiedy zmarł.
Czy znasz datę czy się spodziewasz?
Czy wiesz gdzie pochowany?
Jeśli chodzi o tamten okres to zgon mógł być odnotowany także w par. św. Michała. A jeśliby zmarł w szpitalu to też byłby w par. św. Michała.
W ostrowieckim USC gadają bez sprawdzania jak się im wydaje. Księgi te same a ich odpowiedzi co dzień to inne.
W ostrowieckim USC nie należy pytać, tylko zlecać odnalezienie aktu w trzech możliwych parafiach.
Witam. Chodzi mi o Jozefa Siemieniucha. Niestety nikt nie wie kiedy zmaral. Ostatnie dziecko bylo w 1914 roku. Syn Ignacego i Franciszki z Batogów. W Usc Ostrowiec odnalazłam żone, która zmarła 1961r. i mojego pradziadak ( a jego syna) 1939. Akta byly wlasnie w tym kosciólku.Pochowani byli w Szewnie.
Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc
Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc