Prośba o radę.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Prośba o radę.

Post autor: Adam.55 »

Witajcie!
Od dłuższego czasu poszukuję informacji o moim przodku Macieju Drzewakowskim urodzonym prawdopodobnie w okolicy orku 1766. Człek ten przysparza mi ogrom zagadek ale ostatnio chyba przebił sam siebie. Otóż przeglądam sobie grzecznie genetekę i co widzę? urodziny Marcina Drzewińskiego w 1791 roku w parafii Choceń, następnie Antoniny Drzewikowskiej w roku 1809 parafia Chodecz a następna w kolejce jest Katarzyna już Drzewakowska urodzona w 1819 również w parafii Chodecz.
Następny jest Fabian Drzewokowski/ Drzewkowski/ Drzewakoski. Kolejną sprawą jest to, że Maciej przy akcie chrztu w roku 1809 miał lat 40 a w 1819 lat 42 więc zapewne sam nie wiedział kiedy się urodził.Wszystkie te osoby mają imię ojca wpisane jako Maciej lecz inne matki ( to by akurat pasowało gdyż mój przodek z tego co już doczytałem pociąg do niewiast miał galanty ;) ). I tu pojawia się moje pytanie, czy jest możliwe aby ów Marcin Drzewiński był pierwszym synem mojego przodka i z nazwiska Drzewiński przekształciło się ono w nazwisko Drzewakowski? Może wysnuwam błędne wnioski ale już brak mi pomysłów i proszę o radę.

Pozdrawiam.
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Prośba o radę.

Post autor: KarwalskaJustyna »

Drogi Adamie,
oczywiście, zdarzają się takie sytuację. Błędy w nazwisku to chyba zaraz po wieku najczęściej przekręcana rzecz, zwłaszcza w koncówkach.
np. Zofia Lenartowska, a jej rodzice Lenartowicz ;)
Na początku 20 wieku pojawiają się takie smaczki, a co dopiero w 18 :)
Mam w rodzie sytuacje, że litery R i L w moim nazwisku są przemienione na Kalwarski :)
Albo przypadek spośród znajomych - nazwisko Łuszczak teraz brzmi Luczczak :)
Nie powiem Ci w 100%, że ten Maciej to Twój przodek czy nie. Poszukaj jakiś informacji, które mogłyby to potwierdzić.
Ale wcale tego nie wykluczaj ! Może to jakiś ważny trop :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Prośba o radę.

Dziękuję za odpowiedź! ;)
tak właśnie podejrzewam, że miała miejsce zmiana nazwiska. Np brat pradziadka miał na imię Mateusz a we wszystkich dokumentach ma wpisane Matusz bo tak na niego mówiono :D ale ten Maciej mnie intryguje bo utrudnia mi i to bardzo poznanie swoich korzeni. Teraz znalazłem akt zgonu Franciszka Drzewieckiego, którego rodzicami byli Maciej i Anna. No i znów się pokrywa gdyż Maciej miał żonę Annę i tu znów ciekawostka bo raz jej nazwisko brzmi Lichmaniak, raz Lichamann a raz Lipak :D

Adam
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Prośba o radę.

Post autor: Obidka »

Moja odpowiedź pewnie niewiele wniesie merytorycznie, ale jest jakby na uspokojenie :wink: Większość ludzi była niepiśmienna, więc nawet jak zajrzeliby do aktu, to i tak nie mieli pojęcia, co tam ksiądz nawywijał. A mam wrażenie, że księża też średnio się przykładali do zapisów. Z najnowszych moich poszukiwań: Stanisław Konstanty umarł w wieku lat 4 jako Jan, mam pewność, że to ta sama osoba, a rok był już 1855, nie XVIII wiek. Nawet w aktach małżeństwa, które uchodzą za najbardziej miarodajne (bo spisywane z metryk) zdarzają się błędy wynikające z niechlujstwa.
Basia
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Prośba o radę.

Rozumiem, wcześniej nie brałem pod uwagę innej pisowni nazwiska lecz zastanawia mnie jedno. Często nowożeńcy nie podawali nazwisk? bo prawdopodobnie dokopałem się do aktu ślubu Macieja i Anny lecz nie ma tam ich nazwisk ani żadnych informacji o nich prócz imion i czym się zajmują.
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Odpowiedź jest prosta, jeszcze wtedy nazwiska/przezwiska nie mieli i się nim nie posługiwali. Nazwiska chłopskie kształtowały się w XVIII wieku właśnie.

Jedni moi przodkowie w XVIII wieku posługiwali się naprzemiennie nazwiskami: Krawiec, Dyonizy, Wójcik, Idzikowski w tym okresie, potem część rodziny w XIX wieku zaczęła używać nazwiska Idzikowski a druga część Zieleziewicz...
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

i to by wiele wyjaśniało. Tylko czy to oznacza, że nigdy nie poznam pochodzenia swojego przodka? bo kończą mi się pomysły jak go szukać :/

edit:

Akt urodzenia jednego z jego synów, widzimy zapis mówiący o tym, że ojciec zmarł kilka miesięcy temu czyli 1833, lecz aktu zgonu Macieja na geneteca nie ma, czyżby przepadł? a może trzeba uderzać do AP Toruń oddział we Włocławku, może nie został zindeksowany.

Adam
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

trzeba szukać, ale pod jakim nazwiskiem?. Mój inny przodek umiera w 1831 jako Skiba, a w 1827 bierze ślub ze swoją drugą żoną jako Matusiak... niestety spisujący akta nam nie pomagali...

pochodzenie, no cóż - trochę po etymologii, reszta to domysły - aktach łacińskich treści niewiele.. u mnie prosto nazwisko Kaczmarczyk/ Karczmarczyk mówi wszystko co do innych nazwisk.. szczątkowe informacje z aktów polskich, etymologia i domysły...
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

otóż to, rok jego urodzenia wnioskuję po odjęciu 50 lat które wpisano jako wiek ojca w akcie chrztu jego syna w roku 1814. Biorąc pod uwagę, że mógł np nazywać się Drzewiecki to i tak nie ma nikogo o takim nazwisku z lat zbliżonych do roku 1764. Chyba, że to 50 lat to tak sobie strzelił bo tak jak pisałem odstęp w aktach urodzeń dwa lata a ojciec w tym czasie stał się starszy o 8 ;) jedyny który nosił takie imię lecz nazwisko Drzewiecki urodził się w 1745 ale czy to by był on? gdybać niestety można długo :/ Kolejna sprawa, jego syn Mikołaj ma wpisane miejsce urodzenia jako Karszew parafia Dąbie, lecz pod Warszawą jest Karczew w którym do dzisiaj mieszkają Drzewakowscy :/ i teraz pytanie, czy ksiądz z Karczewa zrobił Karszew? Za dużo pytań bez odpowiedzi niestety :/

edit 2:
Chyba,że pójdziemy teorią odmiejscową i końcówką naziwska SKI ale nie widzę w internecie wioski lub miasta od którego mogłoby powstać nazwisko Drzewakowski. Jak by miała brzmieć np nazwa wioski? Drzewki? czy jakoś tak? imam się już brzytwy :D

edit3:
Najwcześniej zanotowane nazwisko Drzewakowski to rok 1797, urodziny Szymona Drzewakowskiego. Wcześniej nie udało mi się tego nazwiska odszukać. Zapewnie niewiele to wniesie do sprawy ale zawsze warto napisać.
Adam
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Karszew isnieje rzeczywiście w parafii Dąbie (powiat Kolski woj. Wielkopolskie) tuż przy granicy z Łódzkim.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”