Gdzie szukać dokumentów, zdjęć, śladów...?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam wszystkich serdecznie! :)

W trakcie poszukiwań przodków natknąłem się na różnorakie dane związane z moimi antenatami. Część z nich okazało się wielce interesująca, ale niestety wielce trudne do sprecyzowania bądź potwierdzenia. W związku z tym nasunęło mi się kilka pytań, które być może Państwo pomożecie mi rozwikłać.
Chodzi mi przede wszystkim o odnalezienie jakichś dokumentów oraz zdjęć, tylko niestety nie wiem gdzie ich szukać, i czy w ogóle jest szansa na ich odnalezienie...
Oto pięć historii rodzinnych związanych z moimi pytaniami:

1. Mój prapradziadek był w okresie po I WŚ borowym, zatrudnionym jeszcze na to stanowisko, przed powstaniem Lasów Państwowych w 1924r, przez właściciela okolicznych włości - czy jest szansa odnalezienia jakichś dokumentów z tym związanych, gdzie tego szukać?

2. Większość mojej rodziny w trakcie II WŚ zamieszkiwała miasto Łódź i okoliczne mniejsze miejscowości, czyli tereny wcielone bezpośrednio do III Rzeszy - interesuje mnie sprawa ich dokumentów osobistych, bądź wniosków o ich wydanie (jak to przeprowadzano na tym terytorium, czy szukać tego w Polsce czy może w Bundesarchiv?).

3. Jeden z moich pradziadków w trakcie II WŚ prowadził tajne komplety i wystawił w trakcie wojny ok. 100 świadectw - czy istnieje możliwość odnalezienia takich świadectw w instytucjach państwowych (bądź szkołach?), by naocznie się przekonać (tak z czystej ciekawości), jak one wyglądały?

4. W trakcie II WŚ siostry mojej prababci prowadziły nielegalną drukarnię - jak dowiedzieć się o tym czegoś więcej, może IPN?

5. Podobno rodzina mojej praprababci należała do najbogatszych rodzin we wsi, o ile nie w gminie - jak można to sprawdzić, gdzie szukać jakichś śladów?

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Drobne uszczegółowienie wyżej opisanych historyjek:

Historia nr1: mój prapradziadek, Jan Kubiak, był borowym w lasach "podlegających" pod wieś Borki Prusinowskie (gm. Szadek, pow. zduńskowolski, woj. łódzkie), a właścicielem tych terenów była rodzina zamieszkująca w Prusinowicach (gm. Szadek, pow. zduńskowolski, woj. łódzkie) - niestety nie wiem czy byli to Czarnowscy, czy Krzyżanowscy... Wiem tylko, że prapradziadek pracował tam najprawdopodobniej po I WŚ (jednak jest też ewentualność, że pracował już na tym stanowisku przed działaniami zbrojnymi), a skoro był zatrudniony przez właściciela ziemskiego to musiał być to przedział 1918r-1924r, przed powstaniem Lasów Państwowych. Wiem również, że w ramach przejścia na emeryturę dostał od właściciela terenów jednorazowe "odszkodowanie" zamiast dożywotnej renty i następnie osiadł w Krępie (gm. Poddębice, pow. poddębicki, woj. łódzkie).

Historia nr2: tutaj raczej nie mam nic do dodania.

Historia nr3: pradziadek (Henryk Adamski) prowadził kompleta w Łodzi, na Widzewie; podobno któraś ze szkół (być może SP nr66), przejęła te świadectwa...

Historia nr4: drukarnia prowadzona w Łodzi, wykryta przez gestapo, ciotki zginęły w 1944r w KL Auschwitz... Zgłosiłem się do Muzeum Auschwitz i przysłali dokumentację, czekam teraz na wieści z Instytutu Arolsen, IPN stwierdził, że nie jestem "najbliższą rodziną w rozumieniu ustawy"...

Historia nr5: rodzina nazwiskiem Pięgot, mieszkali w Krępie (gm. Poddębice, pow. poddębicki, woj. łódzkie), bądź niedalekich okolicach.

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na początek polecam:

ad.1
Akta gminy Starostwa Szadek w Szadku
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=41949

ad. wszystkie punkty
- poszukać w bazach SEZAM i IZA, wpisując hasła geograficzne i osobowe z Twoich historii
http://www.archiwa.gov.pl/lang-pl/bazy-danych.html
- przejrzeć zasoby bibliotek cyfrowych
http://fbc.pionier.net.pl/owoc/?action= ... anguage=pl
- skontaktować się z archiwistami łódzkimi - może coś podpowiedzą ?

Pozdrawiam,
AK
Gość

Post autor: Gość »

Witam

Odpowiedź jest w równorzędnym Temacie na Forgenie: Gdzie szukać dokumentów, zdjęć, śladów...? http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 52&start=0

Nie podziękowałeś Anecie za podpowiedź, bo rozumiem szukasz podpowiedzi Bartku na swoje pytania, a nie podania informacji na tacy.
Maria Bozy
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Re: Gdzie szukać dokumentów, zdjęć, śladów...?

Mariaboz pisze:Nie podziękowałeś Anecie za podpowiedź, bo rozumiem szukasz podpowiedzi Bartku na swoje pytania, a nie podania informacji na tacy.
No fakt, pewne moje nieuporządkowanie tutaj wyszło - zapomniałem wkleić ten link do równoległego wątku na Forgenie, no i zapomniałem podziękować :oops:

Tak więc, Aneto, bardzo dziękuję za sugestie 8)

Mario, oczywiście, że chodzi mi o pewne podpowiedzi, sugestie, naprowadzenia - bo co to by była za przyjemność dostać wszystko "na tacy"? :D

Pozdrawiam
B. Czyżewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”