Witam !
Prosiłbym o odczytanie i przetłumaczenie pewnych rzeczy z poniższego aktu:
http://www.parafia-cieslin.pl/wp-conten ... 03/SGG.jpg
Co do chrztu - to odczytuję to "Chrztu udzielił proboszcz (?) Tomasz Burza z parafii w Bydlinie".
Ojciec to dziedzic Bydlina, natomiast matka to Karolina z Taszyckich - tutaj pojawia się "de Parents"(?). No i największy problem z chrzestnymi i ich statusem. Odczytuję: Michał Taszycki, K. Gostkowski (nie wiem co to za osoba), dalej Xawery Gostkowski (brat ojca) i Angela Taszycka z Wysoki ?.
Natomiast ostatnia rubryka - tutaj jest najgorzej. Jedynie przy Xawerym Gostkowskim odczytuję "Dziedzic wsi ..." . Był on dziedzicem Grabowej, ale tu jest coś innego.
Pozdrawiam !
Tadek
Akt chrztu G. S. Gostkowski - Bydlin 1817 r. - ok
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Karolina córka (de Parents = z rodziców) Taszycki
dwie pary chrzestnych (może dwa małżeństwa?)
Michał Taszycki (kolumna obok) ... Bonarów ? (pod "Bonarów" znów Wysoka)
i K. Gostkowska
Ksawery Gostkowski
i Angela Taszycka ..... Wysoka
Bonarowie kręcili się po okolicy ....
W Bydlinie brali ślub moi dziadkowie, ale to dopiero na początku XX wieku.
dwie pary chrzestnych (może dwa małżeństwa?)
Michał Taszycki (kolumna obok) ... Bonarów ? (pod "Bonarów" znów Wysoka)
i K. Gostkowska
Ksawery Gostkowski
i Angela Taszycka ..... Wysoka
Bonarowie kręcili się po okolicy ....
W Bydlinie brali ślub moi dziadkowie, ale to dopiero na początku XX wieku.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Gawroński_Zbigniew

Nie bardzo rozumiem który status przy chrzestnych do kogo się odnosi.
- Michał Taszycki - haeres bonorum Wysoka [?] = dziedzic dóbr Wysoka [?] albo następca prawny dóbr (w zależności chyba od wieku). Dokładnie definicji „heresa” jest chyba z 15.
- K. Kostkowsk..[?] haereditissa - to by była dziedziczka dóbr, ale jakich nie rozczytam.
- Ksawery Grabkowski …. [?]
- Aniela Taszycka z Wysokiej. [Nie czasem o tę Wysoką którąś (trzy miejscowości ) koło Zawiercia chodzi?]
Matka dziecka. hm….
Karolina z Taszyckich.
Następne słowo to jest Dziedzic, po polsku i to też jest jakieś nazwisko chyba. Były takie zapisy że matka z ojca Iksińskiego z matki Igreczyńskiej z domu i może tu jest tak to zapisane też. Ale nie chcę wprowadzić w błąd.
- Michał Taszycki - haeres bonorum Wysoka [?] = dziedzic dóbr Wysoka [?] albo następca prawny dóbr (w zależności chyba od wieku). Dokładnie definicji „heresa” jest chyba z 15.
- K. Kostkowsk..[?] haereditissa - to by była dziedziczka dóbr, ale jakich nie rozczytam.
- Ksawery Grabkowski …. [?]
- Aniela Taszycka z Wysokiej. [Nie czasem o tę Wysoką którąś (trzy miejscowości ) koło Zawiercia chodzi?]
Matka dziecka. hm….
Karolina z Taszyckich.
Następne słowo to jest Dziedzic, po polsku i to też jest jakieś nazwisko chyba. Były takie zapisy że matka z ojca Iksińskiego z matki Igreczyńskiej z domu i może tu jest tak to zapisane też. Ale nie chcę wprowadzić w błąd.
Zbigniew
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Witam !
Dziękuję za pomoc.
Pozwolę sobie na parę uwag.
Elżbieto - tu będzie jak odczytał Zbigniew "bonorum", czyli "dóbr".
Bonerowie faktycznie kręcili się po okolicy, ale to były lata ogólnie 1500-1600.
Teraz w drugiej pozycji pasuje by to była kobieta, czyli będzie to K. Gostkowska. Może to być Katarzyna Gostkowska (siostra ojca dziecka) - tylko ona wyszła za mąż za Dembińskiego starostę wolbromskiego, więc trochę by się to kłóciło z "dziedziczką dóbr". Chyba że posiadali też jakieś jeszcze dobra.
Kolejna postać Ksawery Gostkowski dziedzic (muszę sprawdzić, ale w 1817 r. był raczej w Grabowej - koło Chechła).
Ostatnia osoba to Angela z Taszyckich z Wysokiej.
Taszyccy byli właścicielami Wysokiej.
Zbigniewie - tak tej Wysokiej koło Zawiercia.
Gostkowscy nabyli wieś Zawiercie i miasto Kromołów pod koniec XVIII wieku od Męcińskich.
Jeszcze jedno - Elżbieto - ci dziadkowie mieszkali w Bydlinie, może ich znałem ? To jest "po sąsiedzku".
Pozdrawiam i dziekuję !
Tadek
Dziękuję za pomoc.
Pozwolę sobie na parę uwag.
Elżbieto - tu będzie jak odczytał Zbigniew "bonorum", czyli "dóbr".
Bonerowie faktycznie kręcili się po okolicy, ale to były lata ogólnie 1500-1600.
Teraz w drugiej pozycji pasuje by to była kobieta, czyli będzie to K. Gostkowska. Może to być Katarzyna Gostkowska (siostra ojca dziecka) - tylko ona wyszła za mąż za Dembińskiego starostę wolbromskiego, więc trochę by się to kłóciło z "dziedziczką dóbr". Chyba że posiadali też jakieś jeszcze dobra.
Kolejna postać Ksawery Gostkowski dziedzic (muszę sprawdzić, ale w 1817 r. był raczej w Grabowej - koło Chechła).
Ostatnia osoba to Angela z Taszyckich z Wysokiej.
Taszyccy byli właścicielami Wysokiej.
Zbigniewie - tak tej Wysokiej koło Zawiercia.
Gostkowscy nabyli wieś Zawiercie i miasto Kromołów pod koniec XVIII wieku od Męcińskich.
Jeszcze jedno - Elżbieto - ci dziadkowie mieszkali w Bydlinie, może ich znałem ? To jest "po sąsiedzku".
Pozdrawiam i dziekuję !
Tadek