"Bracia zaślubionej"

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

pietracek

Sympatyk

"Bracia zaślubionej"

Post autor: pietracek »

Czy zdarzyło się Szanownym natrafić w swoich badaniach, gdy pannie młodej w akcie ślubu towarzyszyli "bracia zaślubionej" ale dokładniejsze badanie wykazało, że na pewno nie byli to bracia rodzeni? Czy mogło się zdarzyć że jako "braci" wpisano dalszych krewnych? W moim przypadku rzecz dotyczy Mazowsza z początku 19 wieku.
AdamKrawczyk

Sympatyk

"Bracia zaślubionej"

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.
Bracia przyrodni to też bracia.
Pozdrawia Adam K.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

"Bracia zaślubionej"

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Bracia cioteczni i stryjeczni tez byli wpisywani jako "bracia".
Pozdrawiam,
Bozenna
aniata

Sympatyk

"Bracia zaślubionej"

Post autor: aniata »

Również szwagier bywa zapisywany jako brat. Mam dwa takie przypadki na Mazowszu wła
snie, pierwsza połowa XIX wieku. Pozdrawiam Anna Tłuchowska
Awatar użytkownika
Bury_Anna

Sympatyk

Re: "Bracia zaślubionej"

Post autor: Bury_Anna »

pietracek pisze:Czy zdarzyło się Szanownym natrafić w swoich badaniach, gdy pannie młodej w akcie ślubu towarzyszyli "bracia zaślubionej" ale dokładniejsze badanie wykazało, że na pewno nie byli to bracia rodzeni? Czy mogło się zdarzyć że jako "braci" wpisano dalszych krewnych? W moim przypadku rzecz dotyczy Mazowsza z początku 19 wieku.
W mojej rodzinie (prawie 180 lat temu), był taki przypadek :)
Świadkami panny młodej było 2 braci przyrodnich.
W dodatku każdy o innym nazwisku :)
pietracek

Sympatyk

Post autor: pietracek »

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi - uściślając: świadkami na ślubie Franciszki byli Wojciech, Jakub i Jan, "bracia zaślubionej". Podano wiek świadków, z niego wynika że tylko Jan urodził się PO dacie ślubu rodziców Franciszki w 1785 roku. Przyjmując, że wiek świadków podano rzetelnie, owszem - nie zawsze tak się zdarzało, powinienem założyć, że matka Franciszki była dwukrotnie zamężna, Wojciech i Jakub to jej synowie z pierwszego małżeństwa, a Franciszka i Jan z drugiego. Czy jestem na dobrym tropie?
Parafia Brok. Parafia Jabłonków, Zaolzie. Bielitz dziś Bielsko Biała.
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

pietracek pisze:Dziękuję wszystkim za podpowiedzi - uściślając: świadkami na ślubie Franciszki byli Wojciech, Jakub i Jan, "bracia zaślubionej". Podano wiek świadków, z niego wynika że tylko Jan urodził się PO dacie ślubu rodziców Franciszki w 1785 roku. Przyjmując, że wiek świadków podano rzetelnie, owszem - nie zawsze tak się zdarzało, powinienem założyć, że matka Franciszki była dwukrotnie zamężna, Wojciech i Jakub to jej synowie z pierwszego małżeństwa, a Franciszka i Jan z drugiego. Czy jestem na dobrym tropie?
Odpowiedź na tego posta, przypomina trochę wróżenie z fusów.
Czy dobry trop? Może dobry, ale dlaczego ojciec nie mógłby być dwukrotnie żonaty? (Nie widzimy aktu, to trudno się wypowiedzieć).
Poszukaj aktów "braci", może któryś się ożenił i będzie to dobry punkt zaczepienia.

Pozdrawiam

Marcin
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Tak jak napisał Marcin, jeśli mają to samo nazwisko co panna młoda to szukałbym raczej drugiego aktu ślubu ojca a nie matki.
Jesli nie podano nazwisk to tym bardziej powinni być oni "braćmi" ze strony ojca.

Pozdrawaim
Tomasz Szczepaniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”