Nazwiska - G
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jadwiga_Goray

nazwisko Gajdecki
http://www.verwandt.de/karten/absolut/gajdecki.html
Prosze wejsc na ten link, w jakiej czesci Niemiec to nazwisko wystepuje.
Pozdrawiam,
JG
Prosze wejsc na ten link, w jakiej czesci Niemiec to nazwisko wystepuje.
Pozdrawiam,
JG
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- cisowianka20

nazwisko Gleinert
proszę o sprawdzenie nazwisko Gleinert
- Ewa_Szczodruch

-
JOANNAGAWECKA

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Pawle
Gwardyak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwardian, ze staropolskiego gardian ‘przełożony klasztoru w niektórych zakonach’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Gwardyak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwardian, ze staropolskiego gardian ‘przełożony klasztoru w niektórych zakonach’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Szak
Proszę o pomoc w określeniu pochodzenia nazwiska Szak. Początkowo myślałem że jest to niemieckie Schack ale chyba nie bo w Wielkopolsce pisownia Szak występuje przynejmniej przez XIX wiek a przecież było to wtedy terytorium Prus
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
-
Grenda_Marcin

- Ewa_Szczodruch

Witam
Grenda - od staropolskiego grąd ‘wzniesienie’, pierwotnie ‘pierś’, też od gwarowego grędzić ‘kręcić się’, od staropolskiego gręda ‘bieg konia, trucht’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Grenda - od staropolskiego grąd ‘wzniesienie’, pierwotnie ‘pierś’, też od gwarowego grędzić ‘kręcić się’, od staropolskiego gręda ‘bieg konia, trucht’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Pochodzenie nazwisk (cz.7)
Witam
Chciałbym uzyskać informacje na temat pochodzenia nazwiska Gałaj. Zetknąłem się z nazwiskiem Gałajew na Kaukazie i w okolicach. Czy mozliwe jest aby nazwisko Gałaj pochodziło właśnie z tych rejonów wschodnich, czy też inaczej jest tłumaczone jego pochodzenie
Chciałbym uzyskać informacje na temat pochodzenia nazwiska Gałaj. Zetknąłem się z nazwiskiem Gałajew na Kaukazie i w okolicach. Czy mozliwe jest aby nazwisko Gałaj pochodziło właśnie z tych rejonów wschodnich, czy też inaczej jest tłumaczone jego pochodzenie
pochodzenie nazwiska Gardziejewski
Witam
Interesuj mnie pochodzenie nazwiska Gardziejewski
Interesowałby mnie również wszelki skrawek informacji skąd się wzięli w Hałuszczyńcach na Podolu jak i skąd w Czernielowie Mazowieckim wzięli się Ratowscy. Kogo bym nie pytał w rodzinie to nikt nic nie wie.
Robert Ratowski
Interesuj mnie pochodzenie nazwiska Gardziejewski
Interesowałby mnie również wszelki skrawek informacji skąd się wzięli w Hałuszczyńcach na Podolu jak i skąd w Czernielowie Mazowieckim wzięli się Ratowscy. Kogo bym nie pytał w rodzinie to nikt nic nie wie.
Robert Ratowski