Szymon Chróścik czyli Zadrożny

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

pietracek

Sympatyk

Post autor: pietracek »

Tak zidentyfikowany jest ojciec jednej z moich pra...babek w parafii Brok na Mazowszu. Z czego mogą wynikać dwa nazwiska w wypadku mężczyzny?
X vel Y zdarza się od czasu do czasu w różnych księgach, jednak nigdzie nie natrafiłem na próbę wyjaśnienia przyczyn dla których mężczyzna posiadał dwa nazwiska. Ciekawostką jest również to, że jedna z córek Szymona, wychodząc za mąż jako panna, wpisana została również jako Chróścikówna czyli Zadrożna, "dziedzicząc" po ojcu obydwa nazwiska.
Czy mielibyście pomysł na wyjaśnienie tego fenomenu?
HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

Dzień dobry!
... jest wiele możliwości. Ja spotkałam się z następującymi, choć niekoniecznie odnoszącymi się do rozważanego przypadku:
1. Ojciec umiera, matka wychodzi ponownie za mąż. Syn używa zamiennie nazwisk ojca i ojczyma.
2. Mężczyzna próbuje ochronić synów przed służbą w wojsku, w znanym mi przypadku - carskim, i zmienia nazwisko.
3. W okolicy jest dużo rodzin o tym samym nazwisku, żeby je rozróżnić zmieniano nazwisko.
4. Syn zakłada swoją rodzinę w nowym miejscu i rozpoczyna nowy ród ze zmienionym lub nawet nowym nazwiskiem.
5. Nazwisko i przezwisko używane są zamiennie.
6. Odtwarzane są dokumenty, urzędnik sankcjonuje dwie formy nazwiska (vel).
7. Urzędnik, ksiądz mylą się i są konsekwentni.
... a potem potomkowie muszą się głowić :-)
Dobrego dnia!
HJ
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Bardzo często bywało też tak: Szymek Chróścik - syn Antoniego Chróścika urodził się w Zadrożu, a na służbę po latach poszedł do wsi Zalipie, a tam z automatu nazwali go Szymonem Zadrożnym.

Tzn. Zasiedziuch miewał nazwisko trwające od kilku pokoleń, a migrant od miejsca pochodzenia.

Oczywiście wszystkie imiona i nazwiska są przypadkowe i służą jedynie jako ilustracja. :wink:
Zbigniew
pietracek

Sympatyk

Post autor: pietracek »

Dzięki za podpowiedzi:) Które to podpowiedzi, jakkolwiek cenne, zmuszają mnie teraz do dalszej analizy losów kolejnych potomków, wśród których znajdują sie i Chróscikowie jak i Zadrożni:)I bądź tu mądry...czy Jan Zadrożny urodzony z Anny, córki Szymona, a w metryce urodzenia figurujący jako Zadrożny to ten sam Jan, który zmarł 40 lat później, z "rodziców niewiadomych", ale w akcie zgonu jako Chróśt:)
Parafia Brok. Parafia Jabłonków, Zaolzie. Bielitz dziś Bielsko Biała.
HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

W takim razie może przyda się jeszcze jedna wskazówka.
Przy "odrobinie" genealogicznego szczęścia można natrafić na dodatkowe informacje w innych aktach, z pozoru niezwiązanych.
Proszę sprawdzić, czy Przodek pojawiał się jako świadek, ojciec chrzestny.
... a co do aktu zgonu. Często się zdarza, że świadkowie po prostu nie znali, ani dokładnego wieku,
ani imion i nazwisk rodziców zmarłego, ani miejsca urodzenia.
Miałam przypadek, że podano całkiem inne miejsce urodzenia niż było w rzeczywistości i wiek też się nie zgadzał.
Życzę powodzenia!
HJ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”