Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (1)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Czerniga »

Joanna71 pisze:Krysiu,poproszę o odczytanie..Dzięki!!!

Hamburg Passenger Lists, 1850-1934 (in German)
Szczepan Stawski
Birth: year
Departure: date - location
Arrival: Dover; Boulogne-sur-Mer; New York
-----------------------------------------------------
U.S. Naturalization Records Indexes, 1794-1995
Szczepan Stawski
Birth: date
Civil: Michigan

Joanna
Joasiu,te dokumenty zostały już odczytane,są na poprzedniej stronie.
Musiałaś je przeoczyć.
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Marylka pisze:Szanowna Pani Krystyno! Może uda się Pani coś odnaleźć na temat Mikołaja ur. w 1916 roku, Marianny ur. 1918 roku i Piotra urodzonego w 1922 w Rymaczach lub Terebejkach wszyscy nosili nazwisko Wdowicki. Rodzicami ich byli Jakub i Anna Wdowicka. Wyjechali do Kanady mieszkali w prowincji Saskatchewen.
Ostatnio otrzymałam od Pani adresy rodziny Cherkas czyli rodziny najstarszej córki Jakuba. Już przygotowałm list do wysłania. Nie wiem czy trafie na właściwą osobę bo jak się zorientowałam osób o nazwisku Cherkas jest bardzo dużo.
W miarę możliwości proszę o pomoc.
Marylka z Mazowsza
Witaj Marylko!
Mikołaj płynie z mamą Anną i rodzeństwem
Franciszką lat 15,Marianną lat 8,Piotrem lat 5 i Janem lat 3,mieszkali
w Rymaczach.zostawili w Polsce ojca Anny Piotra Pawluczuka
zam.w Kusniszcze pow.Lubowski a płyną do ojca i męża
Jakuba Wdowickiego.

Canadian Passenger Lists, 1865-1935
about Mikolaj Wdowicka
Name: Mikolaj Wdowicka
Estimated Birth Year: abt 1919
Birth Country: Poland
Date of Arrival: 27 Apr 1928
Vessel: Estonia
Search Ship Database: View the 'Estonia' in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: Halifax, Nova Scotia
Port of Departure: Danzig, Poland

http://img242.imageshack.us/img242/804/wdowicki.jpg

Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Magdalena_Dąbrowska pisze:Dziekuje Pani Krystyno.
Z tego co Pani znalazła jesli sięuda potwierdzić imiona rodziców można sądzić że Włodzimierz i Eleonora moga być rodzeństwem mojego Stanisława.
Może jeszcze Pani coś odnajdzie a ja swoją drogą spróbuje skontaktować się z któryms z dzieci/ wnuków Eleonory.
Pozdrawiam
MAgda
Magdo,ja proponuję na tym etapie wstrzymać poszukiwanie na ancestry.
Osoby o nazwisku Wilczkiewicz które przybyły do Ameryki wszystkie
pochodzą z Biecza i okolic.Niestety niektóre z nich mają innych
rodziców,niż podałaś.Proponuję teraz,poprosić kopie metryk
urodzenia z AP i wtedy będziesz miała czarno na białym,
które to są dzieci Stefana i Antoniny.
Myślę,że te osoby są napewno wszystkie ze
sobą spokrewnione ale to można tylko ustalić na podstawie metryk.
Jak to ustalisz,możesz napisać i wtedy można jeszcze szukać na ancestry.

Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Post autor: Joanna71 »

Dla Maryli

W poniższym linku,jest wzmianka o rodzinie Wdowicki z Saskatchewan.
Zaczerpnięte z książki Endian Historia:
Jest adres mail..

http://eclipse.sggee.org/pipermail/ger- ... 01582.html

Rodzina Cherkas (Czerkas)
Stanley Cherkas, urodził się w Polsce w 1898 roku. Przybył do Kanady w 1926 roku. Otrzymał pracę jako członek sekcji z CNR i był w Scott stacjonujących w Saskatchewan.
Stanley ożenił się w 1930 roku z Frances Wdowicki . Ojciec Frances, Jakub Wdowicki przybył z Polski w 1925 roku, znalazł pracę w C.N.R. jak sectionman w Scott.
W 1928 roku sprowadził jego rodzinę z Polski do Scott. Frances była najstarszym dzieckiem. Stanley i Frances mieli czworo dzieci. John Ed, Stan Jr i Shirley.
----------------------------------------------------------------------------------
Stan Chercas?
http://www.cfps-web.com/Vol_31_No_1_whole.pdf

Joanna
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Szanowne Panie Krystyno i Joanno, dziękuję bardzo za wiadomości odnośnie rodziny Wdowickich. Często jestem na forum i obserwuję, że w niektórych przypadkach można uzyskać informacje o dalszych losach rodziny. Mam pytanie czy w przypadku dzieci Jakuba i Anny Wdowickich czyli o Mikołaju, Marii, Piotrze i Janie można coś więcej wiedzieć ? Jeżeli było by to możliwe to bardzo proszę.
Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Marylka pisze:Szanowne Panie Krystyno i Joanno, dziękuję bardzo za wiadomości odnośnie rodziny Wdowickich. Często jestem na forum i obserwuję, że w niektórych przypadkach można uzyskać informacje o dalszych losach rodziny. Mam pytanie czy w przypadku dzieci Jakuba i Anny Wdowickich czyli o Mikołaju, Marii, Piotrze i Janie można coś więcej wiedzieć ? Jeżeli było by to możliwe to bardzo proszę.
Marylka z Mazowsza

Witaj Marylko!
Mam dla Ciebie wspaniałe wiadomości...
życiorys i zdjęcia rodziny Wdowickich!

Jacob Wdowicki

Urodziłem się 6 sierpnia 1887, we wsi Rymacze w rosyjskiej prowincji ,zajętych na Wołyniu.
Moi rodzice byli biedni, ale mój ojciec miał trzy akry ziemi i pracował na kolei.
Gdy miałem dwanaście lat, nasza społeczność zatrudniła mnie jako pasterz, aby opiekować się owcami, nie zarabiałem pieniędzy, każdy rolnik dał mi dwa krzewy? pszenicy lub rye.do zebrania jesienią,kiedy zbierano plony . Robiłem to przez cztery lata.Jak miałem szesnaście lat, mój ojciec zabrał mnie do miasta Chełma, gdzie miał przyjaciela, który był Roadmaster(kierownikiem kolei?) na tym odcinku i pracowałem tam przez pięć lat, od 1903 do 1908 roku.
Moja matka miała przyjaciółkę,która mieszkała około dwunastu kilometrów od nas i miała córkę, która była dwa lata młodsza ode mnie.
Moja matka zaczęła nas "swatać"? i zacząłem widywać tę dziewczynę, Annę Pawlijczuk.
W sześć miesięcy później, w 1906 r.,wziołem Ją za żonę. Byłem żonaty od dwóch lat, jak zostałem wezwany do wojska rosyjskiego .Wysłano mnie do Mandżurii i poszedłem do pracy jako dyrygent w rosyjskiej kolei żelaznej. Pracowałem tam przez cztery lata.
Po zakończeniu służby w armii rosyjskiej, wróciłem do domu i pozostałem tam przez około miesiąc.
Następnie udałem się do Kowla do pracy jako zwrotniczy na kolei.Pracowałem tam od 1912 do 1914 roku.
Po wybuchu pierwszej wojny światowej , rosyjski rząd zdecydował o przeniesieniu wszystkich kolejaży i ich rodzin , do Rosji.
Po przeniesieniu WFE dziecko reklamy Sinielnikow w prowincji Katerynoslawska w Rosji.
Przenieśli mojego ojca, matkę, braci i siostry, do Rosji i osiedlili ich w Kalenkowicze w prowincji Mińsk .Na jesieni 1918 roku, przeniosłem się z moją żoną i dziećmi z powrotem do domu.Moja mama zmarła w Rosji, ale mój tata wrócił do domu.Jedna z sióstr wyszła dobrze za mąż w Rosji i została tam.Kiedy wróciłem do domu, pracowałem ciągle na kolei i awansowałem na kompilator kolejowy(kierownik dworca przetokowego).
I pozostałem na kolei aż do czasu,jak straciłem pracę.I próbowałem żyć z uprawy gospodarstwa,z moich trzech akrów ziemi, ale było bardzo trudno wyżyć, bo wtedy miałem dzieci, dwie dziewczynki i trzech chłopców.
Pewnego dnia poszedełem do Kowla i spotkałem znajomego ,któremu opowiedziałem , że mam problemy, że trudno wyżyć z mojego gospodarstwa.On powiedział mi, że powinienem pojechać do Kanady i że wielu polaków wyjeżdża do Kanady.
Poszedłem ,tego samego do biura podróży i zacząłem przygotowywać papiery do mojej podróży do Kanady.Sprzedałem mój dom i kupił mniejszy dla mojej żony i dzieci. Większość moich pieniędzy było wykorzystane na bilet do Kanady.
Wypłynołem z Polski dnia 8 lutego 1926 r. na pokładzie statku "Oscar II" z Danzig,który wylądował w Halifax, 3 marca tego samego roku.Z Halifax, pojechałem pociągiem doWinnipeg .Z Winnipeg, władze imigracyjne posłały mnie do dzielnicy Chipman, Alberta.
Kiedy dotarłem do Chapman, dostałem pracę w gospodarstwie rolnym u Ukraińców o nazwisku, Prus.
Miałem pokój,wyżywienie i dziesięć dolarów miesięcznie.Było mi bardzo dobrze
...........)I pracowałem dla nich dwa miesiące.
Poszedłem do Edmonton i dostałem pracę w C.N.R. jeden dodatkowy zespół, gdzie pracowałem aż do Bożego Narodzenia 1927 roku.
Wtedy posłano mnie do Scott ,Sasatchewan.I zaczołem wysyłać pieniądze do mojej żony i dzieci,do Polski i przygotowywać ich przyjazd do Kanady.
Moja żona i pięcioro naszych dzieci,dotarł do miasta Scott dnia 2 maja 1928.
W Scott pracowałem przez dwa lata, a następnie poprosiłem o tratrasfertę do Alberty.
Po kilku miesiącach, wysłali mnie do Deville, Alberta.
Wkrótce po tym, jak zamieszkaliśmy w Deville, kupiłem gospodarstwo o dwie mile od miasta, i CNR .Deville jest C.N.R. Mainline z Edmonton t Winnipeg.
Moje gospodarstwo miało tylko 128 akrów i koryta cięcia śledzić land. Zaczął uprawę ziemi z pomocą mojej rodziny i pracowałem w sekcji w tym samym czasie.I chodził dwie mile do pracy przez dwadzieścia pięć lat. Później dokupiłem dwa kwartały, z których część gruntów została udoskonalona .
Jezioro "Hasting" było o pół mili od naszego gospodarstwa i ludzie mogli tam pływać i łowić w nim ryby.W Deville, było tylko dwóch ukraińskich rolników, niemieckich i irlandzkich oraz kilku rodzimych ludzi.Moja żona wychowała dzieci w tym gospodarstwie.
Wszystkie one są teraz mężatkami.Syn Jan pracował jako księgowy w lotnictwie, a obecnie jest sędzią pokoju w Windsor, Ontario.
Mój najstarszy syn Nick pracował z Winnipeg w CNR ,jako inżynier ,przeszedł na emeryturę w 1978.Mój najmłodszego syn Joe, pracuje jako nadzorca dla dużej firmy przewozowej w Vancouver.Jeden z synów, Peter został zabity przez pociąg w Uncasin w 1944.Moja najmłodsza córka ,Stella mieszka w Nowym York.Druga córka, Maria mieszka w Windsor, Ontario, a Frances jest wdową w Hanna, Alberta.
Mam 13-tu wnuków i 11-tu prawnuków . Moje wnuki są wysoko wykształceni, a troje z nich ma wykształcenie wyższe.
Sprzedałem moje gospodarstwo w 1949 r. i przeniosłem się do Edmonton i przeszłem na emeryturę z CNR w 1952.Po krótkim czasie zmarła moja żonaPo jej śmierci, przeniosłem się do Hanna na kilka miesięcy, zamieszkałem z moją córką i zięciem. W 1953 roku pojechałem do Windsor na wakacje z moją córką i jej mężem. Byłem tak samotny, że ożeniłem się drugi raz. Mieszkaliśmy razem przez dwadzieścia trzy lata i zmarła w Windsor w 1976.Należałem do polsko-kanadyjskiego klubu w Windsor i brałem aktywny udział w organizacji ,przeniosłem się do Hanna,dn. 5 czerwca1976.I mieszkam teraz z moją córką Frances Charkas.

http://img36.imageshack.us/img36/7606/wdowicki1.jpg
http://img2.imageshack.us/img2/1465/wdowicki2.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/7828/wdowicki3.jpg

Zdjęcia;
http://img39.imageshack.us/img39/6390/wdowickipic1.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/9229 ... kipic2.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/8751/wdowickipic3.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/8215/wdowickipic4.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/9906 ... kipic5.jpg
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

wITAM serdecznie.
Znalazłam swoją franciszkę Wybrańską i wiem, że wyjechała do Ameryki jako panna Zielińska. Dane śmierci znalazłam u Mormonów ale tam nie wyskakuje jak się pisze po polsku. Skopiował dane bo może podpowiesz mi jak znależć slub Franciszki Zielińskiej z Wybrańskim
Francis WYBRANSKI
Birth Date: 7 Mar 1892
Death Date: Jan 1987
Social Security Number: 146-09-3177
State or Territory Where Number Was Issued: New Jersey
Localities: South River, Middlesex, New Jersey
Na kartach pokładowych też nie mogłam znależć bo przekręcona jest miejscowość skąd wyjwżdzała. Zamiast SŁONIAWY jest SWRUCIANY.
Pozdrawiam cieplutko
Danuta
Witam Danusiu!

Lista pasażerów na której jest Twoja Franciszka.
W kraju został szwagier Roman Robstalski zam.Słoniawy Maków
a płynie do wujka Jana Zielińskiego zam.w New Jersey

New York Passenger Lists, 1820-1957
about Franciska Zielinska
Name: Franciska Zielinska
Arrival Date: 23 Apr 1910
Estimated Birth Year: abt 1892
Port of Departure: Bremen
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Oldenburg
Search Ship Database: Search the Oldenburg in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 3
Birth Location: Russia
Birth Location Other: siooniany

http://img242.imageshack.us/img242/9087/zielinska.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/9674/zielinska1.jpg

1920 United States Federal Census
about Francis Wybronski
Name: Francis Wybronski
[Francis Wybranski]
Home in 1920: South River, Middlesex, New Jersey
Estimated Birth Year: abt 1895
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Wife
Spouse's Name: Joseph
Father's Birth Place: Poland
Mother's Birth Place: Poland
Marital Status: Married
Sex: Female
Year of Immigration: 1909
Joseph Wybronski 29
Francis Wybronski 25
Joseph Wybronski 1 11/12
Frank Wybronski 1 11/12

W spisie w 1930 roku oprócz bliźniaków ma jeszcze jednego
syna ur.w 1921 r.

1930 United States Federal Census
about Francis Wybranski
Name: Francis Wybranski
Home in 1930: South River, Middlesex, New Jersey
View Map
Estimated Birth Year: abt 1894
Relation to Head of House:Wife
Spouse's Name: Joseph
Joseph Wybranski 39
Francis Wybranski 36
Joseph Wybranski 12
Frank Wybranski 12
Alfred Wybranski 9

http://img514.imageshack.us/img514/8350/wybranski.jpg

U.S. World War II Draft Registration Cards, 1942
about Joseph Wybranski Sr
Name: Joseph Wybranski Sr
Birth Date: 19 Mar 1891
Birth Place: Brzozowa
Residence: Middlesex, New Jersey

http://img35.imageshack.us/img35/6152/wybranski1.jpg

Social Security Death Index
about Joseph Wybranski
Name: Joseph Wybranski
SSN: 147-05-1727
Last Residence: 08882 South River, Middlesex, New Jersey, United States of America
Born: 19 Mar 1890
Died: May 1972
State (Year) SSN issued: New Jersey (Before 1951)

U.S. World War II Army Enlistment Records, 1938-1946
about Joseph T Wybranski Jr
Name: Joseph T Wybranski Jr
Birth Year: 1918
Race: White, citizen (White)
Nativity State or Country: New Jersey
State of Residence: New Jersey
County or City: Middlesex
Enlistment Date: 7 Apr 1941
Enlistment State: New Jersey
Enlistment City: Trenton
Branch: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Branch Code: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Grade: Private
Grade Code: Private
Component: Selectees (Enlisted Men)
Source: Civil Life
Education: 1 year of high school
Civil Occupation: Carpenters
Marital Status: Single, with dependents

about Joseph T. Wybranski
Name: Joseph T. Wybranski
SSN: 145-07-8415
Last Residence: 08816 East Brunswick, Middlesex, New Jersey
Born: 3 Feb 1918
Died: 22 Nov 2005

Nekrolog

JOSEPH WYBRANSKI, 87, EAST BRUNSWICK
Posted by the Asbury Park Press on 11/26/05
Joseph T. Wybranski, 87, of East Brunswick died Tuesday, Nov. 22, 2005, at Reform Church Home, Old Bridge. Arrangements will be announced by Maliszewski Funeral Home, 218 Whitehead Ave., South River.

U.S. Phone and Address Directories, 1993-2002
about Joseph T, Jr Wybranski
Name: Joseph T, Jr Wybranski
Address: 205 Milltown Rd
City: East Brunswick
State: New Jersey
Zip Code: 08816-2250
Phone Number: 732-257-3769
Residence Years:1998 1999 2000 2001 2002

U.S. World War II Army Enlistment Records, 1938-1946
about Frank J Wybranski
Name: Frank J Wybranski
Birth Year: 1918
Race: White, citizen (White)
Nativity State or Country: New Jersey
State of Residence: New Jersey
County or City: Middlesex
Enlistment Date: 19 Jun 1942
Enlistment State: New Jersey
Enlistment City: Newark
Branch: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Branch Code: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Grade: Private
Grade Code: Private
Term of Enlistment: Enlistment for the duration of the War or other emergency, plus six months, subject to the discretion of the President or otherwise according to law
Component: Selectees (Enlisted Men)
Source: Civil Life
Education: Grammar school
Civil Occupation: Shipping and receiving clerks
Marital Status: Single, without dependents
Height: 67
Weight: 157

about Frank J. Wybranski
Name: Frank J. Wybranski
SSN: 146-10-4258
Last Residence: 08882 South River, Middlesex, New Jersey, United States of America
Born: 3 Feb 1918
Died: 24 Jul 1998

Poniższy akt zgonu może być żony Josepha juniora/ten sam adres/

about Josephine Wybranski
Name: Josephine Wybranski
SSN: 141-03-9086
Last Residence: 08816 East Brunswick, Middlesex, New Jersey, United States of America
Born: 8 Nov 1919
Died: 18 Apr 2000

Poniżej link do adresów potomków Franciszki i Józefa
zamieszkałych w New Jersey.

http://www.zabasearch.com/query1_zaba.p ... 1&tm=&tmr=
Pozdrawiam
Krystyna
Marylka

Sympatyk

Witaj Joanno! Z wypiekami na twarzy odebrałam wiadomość od Ciebie. Jestem szczęsliwa. Dotarłaś do Wdowickich których genealogią zajmuję się od 2006 roku. I ciągle szukam. Utrudnione poszukiwania ponieważ Rymacze to teraz Ukraina. Jak zaczęłam zajmować się historią tej rodziny znałam tylko miejscowość gdzie urodził się dziadek. Jakub który tak pięknie pisze życiorys był wnuczkiem Ignacego Wdowickiego mojego pradziadka /pokolenie mojej mamy/, dowiedziłam sie o tym z akt AGAD w Warszawie. Myślę, że moja modlitwa pomaga mi powoli docierać do informacji. Za życzliwość Twoją wielkie dzięki.
Kolejne pytanie czy udało by sie znaleźć jakiś aktualny adres chociaż jednej z osób wymienionych.
W poniedziałek wysłałam trzy listy do Kanady do osób o nazwisku CHerkas, nie mam żadnej pewności czy wybrałam właściwe adresy. Na marginesie jutro jedziemy na dalsze poszukiwania do AGAD. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Marylka

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za pomoc w moich postępach genealogicznych.
Pozdrawiam Marylka z Mazowsza.
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Witaj Krystyno,
Mam do ciebie prośbę o pomoc w dotarciu do listy pasażerów moich krewnych, którzy przypłynęli do USA w 1910 roku. Osiedlili się w Trenton, New Jersey. Dane poszukiwanych osób:

Ludwik Śliwiński s. Franciszka i Ludwiki Drzazgowskiej urodzony we wsi Dukt, powiat glinojecki w 1867 roku. Na nagrobku cmentarnym w Trenton ma wyrytą mylnie datę 1865, być może taką podawał zawsze?) oraz imię Ludwig. W nekrologu jego córki Susan, zmarłej w 2008 roku występuje jako Luis Slivinski. Zmarł tamże w 1927 roku.

Konstancja z Nadratowskich c. Macieja i Marjanny z Chmielewskich, urodzona w 1880 roku w Przeradzu Małym par. Lutocin. Pobrali się w Lutocinie 12 (24) listopada 1897 roku.
W aktach „The Census Record 1930” występuje jako Constance Sliwinski, oraz data przybycia do USA – 1910 rok. Na nagrobku jest wyryte imię Konstancya. Zmarła tamże w 1943 roku.

Pozostawili w kraju czwórkę dzieci, ale to inny temat. W nekrologu jednej z ich córek urodzonych już w USA Susan Slivinski Reeder Ricciardelli (miała kolejno dwóch mężów), który pozyskałem kilka dni temu, są dalsze informacje. Susan urodzona 11 sierpnia 1911 w Newark, zmarła 22 września 2008 w Trenton.

Serdecznie dziękuję

Janusz
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

jotzet pisze:Witaj Krystyno,
Mam do ciebie prośbę o pomoc w dotarciu do listy pasażerów moich krewnych, którzy przypłynęli do USA w 1910 roku. Osiedlili się w Trenton, New Jersey. Dane poszukiwanych osób:

Ludwik Śliwiński s. Franciszka i Ludwiki Drzazgowskiej urodzony we wsi Dukt, powiat glinojecki w 1867 roku. Na nagrobku cmentarnym w Trenton ma wyrytą mylnie datę 1865, być może taką podawał zawsze?) oraz imię Ludwig. W nekrologu jego córki Susan, zmarłej w 2008 roku występuje jako Luis Slivinski. Zmarł tamże w 1927 roku.

Konstancja z Nadratowskich c. Macieja i Marjanny z Chmielewskich, urodzona w 1880 roku w Przeradzu Małym par. Lutocin. Pobrali się w Lutocinie 12 (24) listopada 1897 roku.
W aktach „The Census Record 1930” występuje jako Constance Sliwinski, oraz data przybycia do USA – 1910 rok. Na nagrobku jest wyryte imię Konstancya. Zmarła tamże w 1943 roku.

Pozostawili w kraju czwórkę dzieci, ale to inny temat. W nekrologu jednej z ich córek urodzonych już w USA Susan Slivinski Reeder Ricciardelli (miała kolejno dwóch mężów), który pozyskałem kilka dni temu, są dalsze informacje. Susan urodzona 11 sierpnia 1911 w Newark, zmarła 22 września 2008 w Trenton.

Serdecznie dziękuję
Janusz
Witaj Januszu!

Jest tylko Ludwik ur.w 1887.r.w kraju został wujek Stanisław Śliwiński
zam.Krostkow?
Przypłynął do USA 21.kwietnia 1910 roku.

Jest też Marian z Duktu,może to rodzina?

New York Passenger Lists, 1820-1957
about Marian Sliwinski
Name: Marian Sliwinski
Arrival Date: 18 May 1910
Estimated Birth Year: abt 1870
Port of Departure: Hamburg
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Bluecher
Search Ship Database: View the Bluecher in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 8
Birth Location: Russia
Birth Location Other: dukt

http://img82.imageshack.us/img82/3532/sliwinski.jpg

http://img122.imageshack.us/img122/2633/sliwinski1.jpg

Manifestu na którym jest Konstancja nie znalazłam.

Pozdrawiam serdecznie
Krystyna
jad47

Sympatyk

Post autor: jad47 »

Witaj Krystyno.
Mam do ciebie prośbę czy jest taka możliwość sprawdzenia gdzie w Ameryce urodziły się moje ciotki , mam skan karty meldunkowej Zofii Łuczkowskiej gdzie wpisano ze urodziła się 16 7 1892 w Chicago , a druga Marta ma tylko datę urodzenia 25 12 1893 i jeszcze urodziła się trzecia córka ale o jej danych nic nie wiem,być może że, urodziły się dzieci które zmarły.Jeżeli jest możliwość poszukania z góry dziękuję i pozdrawiam Jawiga.
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Krystyna_Czerniga pisze:
jotzet pisze: Jest tylko Ludwik ur.w 1887.r.w kraju został wujek Stanisław Śliwiński
zam.Krostkow?
Przypłynął do USA 21.kwietnia 1910 roku.
Jest też Marian z Duktu,może to rodzina?
Witaj Krysiu,
Dziękuję za poświęcony czas. Wynik bardzo ciekawy, ale obawiam się że to jest tylko zbieżność nazwiska. Może Marian z Duktu to jakiś krewny, ale tego nie wiem.
Według wiarygodnej relacji starszej o 10 lat siostry mojej matki (1895),oboje Sliwińscy opuścili Polskę w pośpiechu razem.
Ludwik był pisarzem gminnym w Glinojecku. Podobno zdefraudował dużą ilość drzewa i groziły mu surowe sankcje. W kraju pozostawili czwórkę dzieci pod opieką babci, teściowej Ludwika. Z dziećmi już się nigdy nie zobaczyli. Mieli w USA jeszcze trójkę.
Poza polskim i rosyjskim w piśmie i mowie znał jeszcze niemiecki. Więc jak na tamte czasy był dobrze wykształconym obywatelem. Piszę o tym dlatego, ze nie wchodzi w rachubę żadna pomyłka w imieniu, czy w danych osobowych. To była jego profesja.
Czy masz dostęp do "censusa" z 1920 roku? Tam jest Ludwika osobiste zeznanie oraz jakaś wiedza o Konstancji.
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję
Janusz
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Witam,
mam prośbę o sprawdzenie nazwisk:
Ludwik Uniewicz ur ok 1885, Karol i Pelagia Uniewicz. Wyemigrowali do USA na poczatku XXw,wiem, że Ludwik powrócil do Polski, nie wiem jakie byly losy Karola i Pelagii.
A także Aleksander Oligórski ur. ok. 1871, który takze powrocil do kraju w latach 20-tych (?)
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”