Stromiec

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariok

Sympatyk

Stromiec

Post autor: Mariok »

Witam,

Poniżej akt slubu Bartłomieja Matysiak i Jadwigi Fraczek/Frankiewicz z 1763, oboje wdowcy. Szukałem długo, ale niestety na ślad pierwszych ślubów Bartłomieja Matysiaka i Franciszki Franczak/Fraczek/Frankiewicz..

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440

Podobnie jak mam problem z odnalezieniem ślubu Sylwestra Matysiaka (U1769 w Boberek parafia Stromiec), syna powyższej pary, z Antoniną Pośnik.. szukałem w Stromcu i Jasionnej bez rezultatu, ich ślub powinien być w 1797 lub przed tym rokiem (w listopadzie 1797 roku rodzi im się w Boberek córka Salomea).

proszę o pomoc.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Stromiec

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Koniec XVIII i początek XIX w to jeszcze nie ustabilizowane nazwiska:

Bartłomiej mógł być synem Macieja; Jadwiga żoną lub córką Franciszka a Sylwestra możesz poszukać pod nazwiskiem Bartczak.

Nazwisko/przezwisko Frączak/Fronczak/Fronckiewicz etc. mam w parafii Lubania we wsi Trębaczew w czasach XW.
Część przywędrowała z parafii Potworów, Rdzanów i Bukowno

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Mariok

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź, nie pomyślałem o tym.. całkiem możliwe że to tak było.

Szukam więc.

Niestety, nic nie znalazłem, czas się poddać w tym temacie :(

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam nazwisko Matysiak (z parafii Stromiec) jest w kręgu moich zainteresowań. Co prawda moi rodzili się i żyli we wsi Boże. gdyby coś proszę o kontakt. Irek
Mariok

Sympatyk

Witam,

oczywiście wszystkimi Matysiakami z parafii Stromiec jestem zainteresowany, wysłałem też do Pana PW.

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”