Z chęcią poznam nowe sposoby i metody poznawania swoich przodków
Pozdrawiam, Angelika
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Koperty dowodowe,wszelkie podania do pracy itp.Tam można znależć życiorysy.angelika.smola pisze:Witajcie! Chciałabym poruszyć ważny temat. W jaki sposób odtwarzacie życiorysy przodków? Pomijając oczywiście te podstawowe dokumenty, jakimi są akty urodzenia, małżeństwa, zgonu. Jak radzicie sobie w sytuacjach, kiedy nie wiecie kompletnie nic o danej osobie? Ja w swoim drzewie mam kilka takich osób i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Być może macie jakieś ciekawe doświadczenia, lub pomysły, którymi możecie się podzielić.
Z chęcią poznam nowe sposoby i metody poznawania swoich przodków![]()
Pozdrawiam, Angelika

W jakich latach żył przodek i gdzie?angelika.smola pisze:Witajcie! Chciałabym poruszyć ważny temat. W jaki sposób odtwarzacie życiorysy przodków? Pomijając oczywiście te podstawowe dokumenty, jakimi są akty urodzenia, małżeństwa, zgonu. Jak radzicie sobie w sytuacjach, kiedy nie wiecie kompletnie nic o danej osobie? Ja w swoim drzewie mam kilka takich osób i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Być może macie jakieś ciekawe doświadczenia, lub pomysły, którymi możecie się podzielić.
Z chęcią poznam nowe sposoby i metody poznawania swoich przodków![]()
Pozdrawiam, Angelika

W małżeństwach tej parafii są informacje dodatkowe, np. "od czterech lat tu mieszkający", albo "przybyły z...". Warto uważnie czytać akty, bo mogą interesujące Cię osoby występować jako chrzestni i świadkowie, a przy świadkach podawana jest profesja i wiek oraz miejsce zamieszkania. A jeśli powtórzą się kilka razy to będzie dodatkowa informacja, że osoby te były poważane, albo lepiej im się powodziło. A jeśli się podpisali pod aktem, to umiały pisać...angelika.smola pisze:...większość moich przodków żyła na terenie dzisiejszej gminy Józefów w województwie lubelskim. I nie chodzi mi o jednego przodka, a kilku. Żyli w różnych latach, w różnych wiekachStaram się odtwarzać życiorysy wszystkich. Nawet jeśli sprawa wygląda na beznadziejną, nie poddaję się w wierze, że uda mi się czegoś dowiedzieć, ale chciałabym mieć informacje, gdzie w ogóle szukać...Angelika