Hej.
Mam problem z ustaleniem przynależności miejscowości Komorowo pow. Koniński do konkretnej parafii.
Czy mogę prosić Was o pomoc.
Marcin
Komorowo
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kuziński_Andrzej

Witaj Marcinie!
Rozumiem, że pytasz o dzisiejszą wieś Komorowo w powiecie konińskim. Dziś wieś Komorowo położona jest w województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kazimierz Biskupi. Wieś ta obecnie znajduje się w parafii św. Jakuba Apostoła w Dobrosołowie.
Wieś i parafia Dobrosołowo położona jest województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kazimierz Biskupi. Księgi metrykalne znajdujące się w archiwum parafii:
• ochrzczonych od 1859 roku,
• małżeństw od 1859 roku,
• zmarłych od 1859 roku.
Tabela z 1827 roku tak mówi o wsi Komorowo:
• Województwo: kaliskie
• Obwód: koniński
• Powiat: pyzdrski
• Parafia: Dobrosołowo
• Wieś prywatna – 26 domów, 223 osób.
Szkoda, że nie napisałeś w jakich latach wieś komorowo znajdowała się w powiecie konińskim. Mam nadzieję, że chodzi Ci o wieś Komorowo w gminie Kazimierz Biskupi, w parafii Dobrosołowo, w powiecie konińskim.
Parafia w Dobrosołowie istnieje od roku 1540 to zapewne wieś Komorowo znajdowała się w tej parafii.
Pozdrawiam – Roman.
Rozumiem, że pytasz o dzisiejszą wieś Komorowo w powiecie konińskim. Dziś wieś Komorowo położona jest w województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kazimierz Biskupi. Wieś ta obecnie znajduje się w parafii św. Jakuba Apostoła w Dobrosołowie.
Wieś i parafia Dobrosołowo położona jest województwie wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Kazimierz Biskupi. Księgi metrykalne znajdujące się w archiwum parafii:
• ochrzczonych od 1859 roku,
• małżeństw od 1859 roku,
• zmarłych od 1859 roku.
Tabela z 1827 roku tak mówi o wsi Komorowo:
• Województwo: kaliskie
• Obwód: koniński
• Powiat: pyzdrski
• Parafia: Dobrosołowo
• Wieś prywatna – 26 domów, 223 osób.
Szkoda, że nie napisałeś w jakich latach wieś komorowo znajdowała się w powiecie konińskim. Mam nadzieję, że chodzi Ci o wieś Komorowo w gminie Kazimierz Biskupi, w parafii Dobrosołowo, w powiecie konińskim.
Parafia w Dobrosołowie istnieje od roku 1540 to zapewne wieś Komorowo znajdowała się w tej parafii.
Pozdrawiam – Roman.