Piwnik "Ponury" i "Topola" -gdzie szukać
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kostkowski

Witam wszystkich serdecznie
Czy jest gdzieś dostępne drzewo rodowe Jana Piwnika "Ponurego"?
Głównie chodzi o jego rodziców i dziadków. Czy matka była z Kłoniców?
Mam w swoim drzewie 31 osób o nazwisku Piwnik do tego z tego terenu/regionu co "Ponury". Mam też 20 osób o nazwisku Kłonica.
Nigdy nie starałem się tych osób łączyć z Ponurym. Gdyby dało się zerknąć na drzewo Ponurego...
Czy jest gdzieś dostępne drzewo rodowe Jana Piwnika "Ponurego"?
Głównie chodzi o jego rodziców i dziadków. Czy matka była z Kłoniców?
Mam w swoim drzewie 31 osób o nazwisku Piwnik do tego z tego terenu/regionu co "Ponury". Mam też 20 osób o nazwisku Kłonica.
Nigdy nie starałem się tych osób łączyć z Ponurym. Gdyby dało się zerknąć na drzewo Ponurego...
Ostatnio zmieniony czw 16 mar 2017, 00:24 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Rodzice Jana Piwnika "Ponurego"
Zagadkowo, w kwestii rodziców anglojęzyczna Wikipedia ma więcej informacji niż polska. Podaje, że Jan Piwnik był synem Jana i Zofii z Kłoniców.
Strona szkoły im Jana Piwnika podaje: Jan Piwnik urodził się 31 sierpnia 1912 r. we wsi Janowice (gm. Waśniów), jako drugie z kolei dziecko Jana i Zofii Piwników.
Dalekie to od pełnego drzewa, ale może choć trochę pomoże.
Pozdrawiam,
Roman
PS. Dane Wikipedii pochodzą ze strony janpiwnik.pl
Strona szkoły im Jana Piwnika podaje: Jan Piwnik urodził się 31 sierpnia 1912 r. we wsi Janowice (gm. Waśniów), jako drugie z kolei dziecko Jana i Zofii Piwników.
Pozdrawiam,
Roman
PS. Dane Wikipedii pochodzą ze strony janpiwnik.pl
- Kostkowski

Re: Rodzice Jana Piwnika "Ponurego"
Tyle to wiem, bo znałem jego brata pseudonim "Topola", byłem na jego pogrzebie i tam na stypie siedziałem obok jego siostrzenicy Barbary, z którą nawet było mi dane trochę pogadać. Ale dziękuję za odpowiedź i podpowiedź.RoRo500 pisze:Zagadkowo, w kwestii rodziców anglojęzyczna Wikipedia ma więcej informacji niż polska. Podaje, że Jan Piwnik był synem Jana i Zofii z Kłoniców.
Pozdrawiam,
Roman
"Ostatniego dnia sierpnia 1912 roku o godzinie 3 w nocy w niewielkiej chacie we wsi Janowice około 15 kilometrów na południowy zachód od Ostrowca Świętokrzyskiego, przyszedł na świat Jan Piwnik. Następnego dnia ojciec nowo narodzonego w towarzystwie dwóch mieszkańców Janowic: Jana Ślusarza – lat 50 oraz Marcina Kłonicy – lat 33, udali się do kościoła pw. św. Wojciecha Biskupa i Męczennika w Mominie, gdzie ksiądz Józef Czernikiewicz sporządził akt urodzenia. W tym samym kościele odbył się również chrzest, przy którym obecni byli rodzice chrzestni w osobach Pawła Ślusarza oraz Marianny Haraźnej.
Ojciec Piwnika, również Jan, rocznik 1877, pochodził z oddalonych od Janowic o około 10 km Mirkowic, natomiast matka Zofia z domu Kłonica, rocznik 1888, była rodowitą Janowiczanką."
To z moich prywatnych zapisków, ale jest to prawdopodobnie z książki "Droga "Ponurego"" Wojciecha Konigsberga.
Pozdrawiam,
Łukasz
Ojciec Piwnika, również Jan, rocznik 1877, pochodził z oddalonych od Janowic o około 10 km Mirkowic, natomiast matka Zofia z domu Kłonica, rocznik 1888, była rodowitą Janowiczanką."
To z moich prywatnych zapisków, ale jest to prawdopodobnie z książki "Droga "Ponurego"" Wojciecha Konigsberga.
Pozdrawiam,
Łukasz
- Kostkowski

Dziękuję wszystkim za dobre chęci. Nie mogąc znaleźć gotowego drzewa Jan "Ponurego Piwnika sam je tworzę przeglądając akta Mominy i Szewny, a w przyszłości będzie trzeba przejrzeć akta Kunowa:
Jan "Ponury" (1912-1944) i Józef "Topola" (1921-1999);
rodzice: Jan Piwnik (1777-?) i Zofia Kłonica (1788-1972);
dziadkowie: Józef Piwnik (1851-?) i Agnieszka Podgajna (1853-?), Wawrzyniec Kłonica (1863-?) i Katarzyna Kot (1867);
pradziadkowie: Antoni Piwnik (1822-?), Zofia Wójtowicz 1827-?), ? Podgajny (?-? ) i ? ? (?-?), Jakub Kłonica (1819-?) i Agnieszka Stańczak (1821-?), Ignacy Kot (1829-?) i Barbara Podgajna (1829);
prapradziadkowie: Wawrzyniec Piwnik i Katarzyna Kacała, Grzegorz Wójtowicz i Małgorzata ...
Do tego jeszcze co nieco na boki i nadal szukam.
Szczególnie interesują mnie powiązania Piwników z Gąbrowiczami. Więc jeśli coś wiecie to proszę o podpowiedź.
Jan "Ponury" (1912-1944) i Józef "Topola" (1921-1999);
rodzice: Jan Piwnik (1777-?) i Zofia Kłonica (1788-1972);
dziadkowie: Józef Piwnik (1851-?) i Agnieszka Podgajna (1853-?), Wawrzyniec Kłonica (1863-?) i Katarzyna Kot (1867);
pradziadkowie: Antoni Piwnik (1822-?), Zofia Wójtowicz 1827-?), ? Podgajny (?-? ) i ? ? (?-?), Jakub Kłonica (1819-?) i Agnieszka Stańczak (1821-?), Ignacy Kot (1829-?) i Barbara Podgajna (1829);
prapradziadkowie: Wawrzyniec Piwnik i Katarzyna Kacała, Grzegorz Wójtowicz i Małgorzata ...
Do tego jeszcze co nieco na boki i nadal szukam.
Szczególnie interesują mnie powiązania Piwników z Gąbrowiczami. Więc jeśli coś wiecie to proszę o podpowiedź.
Witam
znalazłem akt ślubu Jana Piwnika i Zofii Kłonica, mam nadzieje że się przyda.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/LNO ... AmU5C08TPk
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- Kostkowski

Re: Piwnik "Ponury" i "Topola" -gdzie sz
Będę wdzięczny za info gdzie ta księga jest?Toni1989 pisze:Witam
Pozdrawiam Tomek
Czy w AP czy u księdza?
Który to rok? Czy 1905?
A może komuś uda się odczytać dopisek na dole księgi:
300 rubli a konto wiana przyjęła .......... .......... ..........
Ja odczytuję: Katarzyna z Kotów Kłonica. Ale bardziej domyślam się niż odczytuję. Może ktoś coś wie na ten temat?
Matka panny młodej przyjęła? To ojciec już by nie żył?
A od kogo przyjęła? Od rodziców pana młodego? Może od samego pana młodego?
Witam
Ta księga znajduję w parafii Momina.
Będę w Momine w drugim tygodniu grudnia to ustalę dokładnie który to rok.
Ja także widzę tam
300 rubli a conto wiana przyjęła
Katarzyna z Kotów Kłonica
Ta księga znajduję w parafii Momina.
Będę w Momine w drugim tygodniu grudnia to ustalę dokładnie który to rok.
Ja także widzę tam
300 rubli a conto wiana przyjęła
Katarzyna z Kotów Kłonica
Sprawdziłem, to wydarzyło się w 1905 roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Kostkowski

Imię żony Topoli, brata Ponurego
Witam wszystkich serdecznie
Żona Jana Piwnika "Ponurego" (1912-1944) to Emilia z domu Izdebska (ur. 26.02.1909 w Rostowie nad Donem w południowej Rosji, zm. 5.06.1945).
Żona jego brata Józefa Piwnika "Topoli" (1921-1999) to Halina z d. Preobrażeńska (1922-2016), c. Sergiusza i Wandy Teresy z Kotkowskich.
Rodzice Jana i Józefa braci Piwników (Ponurego i Topoli) to: Jan Piwnik (1877-1971, s. Józefa i Agnieszki z Podgajnych) i Zofia z d. Kłonica (1877-1972, c. Wawrzyńca i Katarzyny z Kotów).
Rodzice żony Ponurego: Władysław Izdebski i Marianna z Krukowskich.
Rodzice żony Topoli: Sergiusz Preobrażeński (1892-1988) i Wanda Teresa z Kotkowskich (1891-1973), c. Marcelego (inżyniera kolei) i Wandy z Harajewiczów.
Pisałem z prośbą o uzupełnienie danych, teraz sam uzupełniłem co z Waszą pomocą odnajduję. Może przyda się także innym poszukującym. Więcej na stronie https://www.myheritage.pl/site-family-t ... zejewskiej
Żona Jana Piwnika "Ponurego" (1912-1944) to Emilia z domu Izdebska (ur. 26.02.1909 w Rostowie nad Donem w południowej Rosji, zm. 5.06.1945).
Żona jego brata Józefa Piwnika "Topoli" (1921-1999) to Halina z d. Preobrażeńska (1922-2016), c. Sergiusza i Wandy Teresy z Kotkowskich.
Rodzice Jana i Józefa braci Piwników (Ponurego i Topoli) to: Jan Piwnik (1877-1971, s. Józefa i Agnieszki z Podgajnych) i Zofia z d. Kłonica (1877-1972, c. Wawrzyńca i Katarzyny z Kotów).
Rodzice żony Ponurego: Władysław Izdebski i Marianna z Krukowskich.
Rodzice żony Topoli: Sergiusz Preobrażeński (1892-1988) i Wanda Teresa z Kotkowskich (1891-1973), c. Marcelego (inżyniera kolei) i Wandy z Harajewiczów.
Pisałem z prośbą o uzupełnienie danych, teraz sam uzupełniłem co z Waszą pomocą odnajduję. Może przyda się także innym poszukującym. Więcej na stronie https://www.myheritage.pl/site-family-t ... zejewskiej
Ostatnio zmieniony pt 02 lip 2021, 08:49 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 3 razy.
- Krzysztof_Wasyluk

imię matki Ponurego i Topoli
Jan Piwnik "Ponury" urodził się 31 sierpnia 1912 r. we wsi Janowice, parafia pw. św. Wojciecha i Męczennika w Mominie.
Źródło: Wojciech Königsberg - Droga "Ponurego" Rys biograficzny majora Jana Piwnika - Oficyna Wydawnicza RYTM Sp. z o.o. (2011)
PS. Wszystkie prezentowane w tej książce dokumenty, o ile podają stan cywilny, stwierdzają: kawaler. Łącznie z odpisem metryki zgonu.
Źródło: Wojciech Königsberg - Droga "Ponurego" Rys biograficzny majora Jana Piwnika - Oficyna Wydawnicza RYTM Sp. z o.o. (2011)
PS. Wszystkie prezentowane w tej książce dokumenty, o ile podają stan cywilny, stwierdzają: kawaler. Łącznie z odpisem metryki zgonu.
Krzysztof Wasyluk
AKt urodzenia Jana mozna znalezc na genpol.
A dodatkowo co moze tez pana zainteresuje:
Jan Piwnik w 1932 roku ukonczyl gimnazjum Chreptowicza w Ostrowcu. Mial dosc ciekawych kolegow z klasy.
np. Bogusław Dybiec ur. Denków 1911 syn Stanisława i Macjanny Korpikiewicz, pozniejszy kapitan WP, zamordowany w Katyniu.
Piotr
A dodatkowo co moze tez pana zainteresuje:
Jan Piwnik w 1932 roku ukonczyl gimnazjum Chreptowicza w Ostrowcu. Mial dosc ciekawych kolegow z klasy.
np. Bogusław Dybiec ur. Denków 1911 syn Stanisława i Macjanny Korpikiewicz, pozniejszy kapitan WP, zamordowany w Katyniu.
Piotr
Już był jeden wątek na ten temat
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ury#458628
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- Kostkowski

Re: imię matki Ponurego i Topoli
Dziękuję za chęć pomocy jednakże nie interesuje mnie "Ponury". Interesuje mnie żona jego brata "Topoli" - Preobrażeńska.Krzysztof_Wasyluk pisze:Jan Piwnik "Ponury" urodził się 31 sierpnia 1912 r. we wsi Janowice, parafia pw. św. Wojciecha i Męczennika w Mominie.
Tym razem zwracam się do tych, którzy znają imię żony "Topoli" i daty jej urodzenia, ślubu, zgonu, lub wiedzą gdzie szukać tych danych.
Jeśli popełniłem gafę to przepraszam, ale ten wątek miał być w innym kierunku i nie dotyczy "Ponurego". To odpowiedzi nie na temat sprawiły, że teraz połączenie obu wątków może być słuszne, ale tego nie umiem. Jeśli ktoś je połączy to z góry dziękuję, jednakże wtedy tytuł będzie mylący, więc też należałoby go zmienić, ale na jaki?MonikaNJ pisze:Już był jeden wątek na ten temat
- Kostkowski

Re: Rodzice Jana Piwnika "Ponurego"
Kostkowski pisze:Informacja: "jako drugie dziecko" wymusiła pytanie: "a kto był pierwszym dzieckiem Jana i Zofii z Kłoniców, małżonków Piwników?RoRo500 pisze:...Strona szkoły im Jana Piwnika podaje: Jan Piwnik urodził się 31 sierpnia 1912 r. we wsi Janowice (gm. Waśniów), jako drugie z kolei dziecko Jana i Zofii Piwników...
Roman
Wiedziałem, że mieli dwóch synów i dwie córki. Postanowiłem więc uzupełnić i uściślić:
1. Agnieszka Sokołowska (z d. Piwnik) ur. 29.05.1909 w Janowicach, zm. 1997 w ?.
2. Jan Piwnik "Ponury" ur. 31.08.1912 w Janowicach, zm. 15.06.1944 (daty powszechnie znane);
3. Katarzyna 1v Borkowska, 2v Kulczykowska (z d. Piwnik) ur. 16.09.1917 w Janowicach, zm. ? w ?;
Józef Wawrzyniec Piwnik, "Topola" 13.08.1921 w Janowicach, zm. 26 lip 1999 w Janowicach (byłem na jego pogrzebie i stypie).
Księgi z aktami urodzeń:
do roku 1913 są już w AP w Kielcach.
od roku 1914 są jeszcze w USC w Waśniowie.
Czy komuś przydało się moje uzupełnienie i uściślenie?
Jeśli ktoś może uzupełnić brakujące dane zaznaczone pytajnikami to bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony wt 22 cze 2021, 11:01 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.