Szczypiorno -Mazowsze

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

andrzej_lenart

Szczypiorno -Mazowsze

Post autor: andrzej_lenart »

Dzień dobry.
Poszukuję informacji o mazowieckiej wsi Szczypiorno i o jej właścicielach:
Szczypiorski , Łuszczewski, Konarzewski , Maruszewski,może są inni -zaznaczam mazowieckiej wsi ( nie tej która jest częścią Kalisza ).
Interesuje mnie każda informacja .
Andrzej
andrzej_lenart

Gdyby ktoś potrzebował danych genealogicznych o mieszkańcach Szczypiorna (mazowieckiego ) to służę.
Andrzej
aktawres

Sympatyk
Adept

Post autor: aktawres »

Standardowo zaproponuję "Słownik Geograficzny...", w którym zawsze coś się znajdzie.... poza tym polecam książkę Piotra Oleńczaka o terenach Pomiechówka (jest krótki rozdział o Szczypiornie) - to tak na wszelki wypadek, jeśli Pan nie zajrzał do tych materiałów.
W moim drzewie dużo rodzin pochodzi z tych terenów - a o Szczypiorno "zahaczyły" (właściwe słowo w moim przypadku) nazwiska Strzelczak i Adamczewski.

pozdrawiam
Michał
andrzej_lenart

Dziękuje za post.Panie Michale
Słownik ...-"przećwiczony" , pozycja "XVIII w dolinie Wkry"p Piotra znana.
Rodzina Adamczewskich -linia szczypiorska -prawie rozpracowana,służę danymi.
Nick-coś jak z gm.Zakroczym.
Każda informacja o wsi lub ludziach ,szczególnie byłych właścicielach,mile widziana
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A czy zaglądał pan do opracowania ks. prof. Michała Mariana Grzybowskiego: "Materiały do dziejów ziemi płockiej. Z archiwaliów diecezjalnych płockich XVIII wieku. Tom 9. Ziemia Zakroczymska" ?
Wymieniony jest tam Jmość xiądz Jakub Szczypiorski, pleban winnicki i dziedzic dóbr Szczypiorna, który w 1556 r. wystawił kaplicę w kościele parafialnym w Pomiechowie, na znak wdzięczności.
Dużo informacji tam nie ma, ale... ;-) w sumie trudno powiedzieć co się przyda w dalszych poszukiwaniach. Książkę można nabyć tu:
http://www.tnp.org.pl/ksiegarnia.html za całe 6,30zł + koszty wysyłki.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
aktawres

Sympatyk
Adept

Post autor: aktawres »

Chętnie zobaczyłbym linie Twoich Adamczewskich... ja mogę podesłać swoje ustalenia (jeśli będziesz zainteresowany) - dotarłem do Tarchomina ok 1815r.
Dodam tylko, że w drzewie z terenów Pomiechówka mam jeszcze m.in. Bieńkowskich, Bochenek, Drzazgowskich, Pierzchała.
A nick? - zgadza się :) aczkolwiek obecnie już Warszawa.
Michał
KalinowskaK

Post autor: KalinowskaK »

aktawres pisze:Chętnie zobaczyłbym linie Twoich Adamczewskich... ja mogę podesłać swoje ustalenia (jeśli będziesz zainteresowany) - dotarłem do Tarchomina ok 1815r.
Dodam tylko, że w drzewie z terenów Pomiechówka mam jeszcze m.in. Bieńkowskich, Bochenek, Drzazgowskich, Pierzchała.
A nick? - zgadza się :) aczkolwiek obecnie już Warszawa.
Michał
CZy coś nowego pan ustalił w sprawie Tarchomina? Jestem prawnuczką Stefanii Maciątek z domu Adamczewskiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”