Rola rzemieślników miejskich w XIX wieku

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Patrykmatal10

Sympatyk

Rola rzemieślników miejskich w XIX wieku

Post autor: Patrykmatal10 »

Witam.Szukajac informacji na temat moich przodków napotkalem sie na niejakiego Jana, który wykonywal zawod szewca w pierszej połowie 19 wieku na Mazowszu (miasto Raciaż).Chciałbym zapytac czy informacja ta oznacza to ze owy Jan prowadzil zaklad szewski czy raczej był tylko pracownikiem w takim zakładzie ? Interesuje mnie tez jaki był stastus społeczny rzemieślnikow w tym okresie.Z tego co czytałem rzemieślnicy byli bardzo ceniana warsta spoleczna ale w sredniowieczu, w pozniejszeym okresie ich rola malala. Z góry dziękuje za odpowiedz :D
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Rola rzemieślników miejskich w 19 Wieku

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Polecam książkę "Z dziejów rzemiosła warszawskiego" pod redakcją Barbary Grochulskiej i Witolda Prussa. Autorzy bardzo szeroko omawiają problematykę i to zarówno jeśli chodzi o ramy czasowe jak i terytorium.
Jan mógł być pracownikiem lub też prowadzić własny warsztat, musiał byś dotrzeć do dokumentów cechowych.

Regulamin forum wymaga podpisywania postów choćby imieniem - możesz ustawić sobie podpis w profilu.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Grazyno,

gdzie takie dokumenty cechowe mozna znalezc?

Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
Patrykmatal10

Sympatyk

Post autor: Patrykmatal10 »

Bardzo dziękuje za poleconą książkę. Z dalszych dokumentów wynika za Jan prowadził warsztat. Twierdzę tak na podstawie określenia "sławetny" który oznacza średnio zamożnego rzemieślnika. Jak pani myli gdzie należy szukać dokumentów cechowych i jaka jest szansa że znajdę tam informacje o Janie ?

Patryk
Patryk
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Dokumenty cechowe są w archiwach państwowych ale też w cechach. Nie szukałam szewców więc nie wiem co się zachowało - mnie interesowali krawcy i ślusarze. Na naszym forum jest odrębny temat poświęcony szewcom przedwojennej Warszawy - może tam będą jakieś podpowiedzi. Warto też sprawdzać księgi meldunkowe i adresowe.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”