Nie traćcie nadziei

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Jak już dyskusja zeszła na temat Różana i okolic to pozwolę sobie przypomnieć o książce Wspomnienia z ziemi różańskiej. Saga rodu Mroczkowskich; autorstwa Edwarda Mroczkowskiego. Oprócz Mroczkowskich są tam między innymi Ponikiewscy, Świętochowscy, Ślascy, Napiórkowscy. Książkę mam i jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę w niej trochę poszukać osób z Rzewnia i okolic o tych nazwiskach z XX i XIX wieku. Przy czym książka nie ma indeksu, więc nie można robić tego na szybko. No i książka jest praktycznie nieosiągalna.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Obidka »

Też mam tę książkę - była rozprowadzana w rodzinie, zresztą cała rodzina, a zwłaszcza starsze "przedwojenne" pokolenie przekazywało informacje i zdjęcia do niej. Praca imponująca, i jako opracowanie dziejów okolic, i rodziny, aczkolwiek trochę błędów się w niej znalazło, choć bardziej dotyczyły one "prywatnych" spraw i osób.
Pozdrawiam
Basia
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

To jesteśmy jakoś skoligaceni: ze wspomnień Eugenii Świętochowskiej wynika, że jej dziadek Symoen Ponikiewski z Chrzczonowa mówił do mojej 3xprababki Marianny Zaruskiej ze Szczepkowskich: ciociu.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Pewnie tak. W aktach notarialnych, które Pan mi wskazał jest wymieniony Antoni Szczepkowski, a Wojciech i Jan to zdaje się jego bracia. Antoni jest moim 3xpradziadkiem, jego wnuczka Franciszka wyszła za mąż za Stanisława Ponikiewskiego mojego pradziadka. Ale skoligacenie musiało nastąpić już wcześniej, bo Symeon to ojciec Stanisława. A czy ten Michał (? piszę z pamięci) Zaruski wymieniony jako opiekun małoletnich Szczepkowskich, to późniejszy właściciel Rzewnia?

Basia
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Innego Michała Zaruskiego w okolicy nie wynalazłem. Michał Zaruski mój 3 x Pradziadek jest opisywany jako właściciel Rzewnia. Wszedł w jego posiadanie najprawdopodobniej przez małżeństwo z Marianną Szczepkowską, córka Jana, czyli rodzice Jana to nasi wspólni przodkowie. Czyli jesteśmy kuzynostwem :).

Syn Michała Zaruskiego urodził się w Rzewniu, tez Michał. Ale potem musieli to wszystko sprzedać. Wspomnienia w książce z okresu bycia Zaruskich w Rzewniu są mocno nieścisłe i prawdopodobnie mieszają historie rożnych właścicieli.

Całego dokumentu i wniosków z niego płynących jeszcze nie przetrawiłem, jak obrobię pilne rzeczy to się w niego zagłębię i opisze na blogu.
Pozdrawiam
Maciej

Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Drogi Kuzynie :wink:
Te akty są dość zawiłe, więc pozostały mi w pamięci tylko wybiórczo i też muszę je poczytać na spokojnie. Coś tam było o Lubomirskich (?), że chyba dobra Rzewnie kiedyś do nich należały. Zresztą czytanie o godz. 23 nie sprzyja zrozumieniu, brak czasu to największy wróg domorosłego genealoga.
Chętnie poczytam bloga.
Pozdrawiam
Basia
Sobczyńska_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Sobczyńska_Katarzyna »

Markowski_Maciej pisze:Jak już dyskusja zeszła na temat Różana i okolic to pozwolę sobie przypomnieć o książce Wspomnienia z ziemi różańskiej. Saga rodu Mroczkowskich; autorstwa Edwarda Mroczkowskiego. Oprócz Mroczkowskich są tam między innymi Ponikiewscy, Świętochowscy, Ślascy, Napiórkowscy. Książkę mam i jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę w niej trochę poszukać osób z Rzewnia i okolic o tych nazwiskach z XX i XIX wieku. Przy czym książka nie ma indeksu, więc nie można robić tego na szybko. No i książka jest praktycznie nieosiągalna.

Pozdrawiam
Maciej
Witam! Ja miałabym prośbę o sprawdzenie informacji o Napiórkowskich. W 1909r w Różanie Aleksander Napiórkowski, syn Feliksa ożenił się z Antoniną Pielach, bratanicą mojej praprababci Marianny. Może i przy okazji o Pielachach coś by się znalazło?
Pozdrawiam Kasia S.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Niestety, nie znalazłem ani Aleksandra ani Feliksa Napiórkowskich ani nic o Pielachach. Sprawdzałem w tablicach genealogicznych i opisach głównych osób. Jak napisałem, w książce brak jest indeksu.
Pozdrawiam
Maciej

Sobczyńska_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Sobczyńska_Katarzyna »

No trudno. Dziękuję za sprawdzenie i pozdrawiam. Kasia
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Piórkowscy i Napiórkowscy występowali licznie w pobliskiej Ostrowi Mazowieckiej

pozdr MW
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Witaj Maćku, Zaintrygowana jestem Świętochowskimi. Czy dotarli tam z ziemi liwskiej, par. Pniewnik? Wiesz o nich coś więcej?
Pozdrawiam Jola
Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Pachliński_Paweł »

Niestety, poszukiwania genealogiczne dla tych okolic są bardzo ograniczone. Właśnie ze względu na stan zachowania ksiąg metrykalnych.
W moim przypadku, a raczej przy odtwarzaniu wywodu genealogicznego mojej Żony mam duże braki.
Dotyczą one Przodków Prababci Żony:Konstancji Brzuzy, córki Antoniego i Walerii z domu Brzuzy z miejscowości Brzuzy Szlacheckie, właśnie Parafia Różan.

Ponadto:Jana Chełchowskiego, syna Józefa i Rozalii z Głazewskich, ur. ok. roku 1868 w Młynarzach, Parafia Sieluń.

oraz: Marianny Młodzianowskiej, córki Franciszka i Franciszki z (?) Młodzianowskich, ur. ok.roku 1834 w m. Białobrzeg, Parafia Ostrołęka.

Ale, nie tracę nadziei, że kiedyś............ :).
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

do Joli:
To może ja odpowiem w zastępstwie Maćka, jako że Świętochowscy z tej książki to moja rodzina poprzez ożenek. Są (a właściwie jest) to Jan Świętochowski, który ożenił się z Eugenią Ponikiewską. Jego rodzina miała gospodarstwo w Chylinach, ale przybyli tam ze wsi Zastaw w pow. Łukowskim i tam też urodził się Jan. Historii jego rodziny nie znam, nie była też omawiana w tej książce.
Basia
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Basiu, bardzo dziękuję za odpowiedż. Na razie nie mogę więc połączyć ich z moimi Świętochowskimi pochodzącymi z par. Pniewnik.
:) Jola
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Wpis na blogu o Szczepkowskich i Zaruskich na podstawie omawianych powyżej dokumentów.

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”