Nazwisko: Umiński
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Nie wiem. Tworzy się jakaś "mapa", coś widać (jeszcze nie naniosłam tego na mapę), tworzy się jakiś obraz. Umińscy są pewnie jednym rodem (że wspólny przodek), ale przez stulecia już mocno rozproszonym, a Regestr nie pokazuje całego obrazu, tylko jakiś, znaczący jednak, wycinek. Uchwycony jest moment ostatnich lat I RP. Potem już tylko "winda w dół", "wysadzeni z siodła", itd. Wiele osób poszukujących Umińskich (ale wiele osób szuka) ma kłopoty w XIX wieku i nie sięga już niżej. I teraz jest zagadnienie - gdzie niżej, w której z tych parafii i majątków mieszkali przodkowie tych których znamy, ich dziadkowie?
Przejrzałam to co wypisałam tak pracowicie i .. nie wiem!
Parafia Ligowo mi się wydaje, Ziemia Dobrzyńska, bo tam zostali jacyś Umińscy "złapani" w latach 30-tych XIX wieku. Ale przecież oni ze sobą się komunikowali, odwiedzali, związki małżeńskie dość szeroko zapewne: Mazowsze, Kujawy, Wielkopolska. W książce o generale Umińskim było napisane, że odwiedzał swoją rodzinę na Kujawach, a był z Wielkopolski. To wszystko z czasem się poskłada (teraz jak Erazm znaleziony), ale taka "rozpiska" może komuś pomoże się "umieścić"? A i mi pomoże różnych Umińskich w odpowiednich przegródkach poukladać. Chociaż Regestr to tylko mapa na ten moment, a z każdym pokoleniem te majątki się zmieniały, małżeństwa, sprzedaże, itd. Regestr jest cenną pomocą, ale dopiero to poukładanie coś pokazuje (i chyba jeszcze kilka nazwisk tak zrobię).
Pozdrawiam
Łucja
Przejrzałam to co wypisałam tak pracowicie i .. nie wiem!
Parafia Ligowo mi się wydaje, Ziemia Dobrzyńska, bo tam zostali jacyś Umińscy "złapani" w latach 30-tych XIX wieku. Ale przecież oni ze sobą się komunikowali, odwiedzali, związki małżeńskie dość szeroko zapewne: Mazowsze, Kujawy, Wielkopolska. W książce o generale Umińskim było napisane, że odwiedzał swoją rodzinę na Kujawach, a był z Wielkopolski. To wszystko z czasem się poskłada (teraz jak Erazm znaleziony), ale taka "rozpiska" może komuś pomoże się "umieścić"? A i mi pomoże różnych Umińskich w odpowiednich przegródkach poukladać. Chociaż Regestr to tylko mapa na ten moment, a z każdym pokoleniem te majątki się zmieniały, małżeństwa, sprzedaże, itd. Regestr jest cenną pomocą, ale dopiero to poukładanie coś pokazuje (i chyba jeszcze kilka nazwisk tak zrobię).
Pozdrawiam
Łucja
Wygląda na to, że przemieszczali się w różnych okresach z różnych zapewne przyczyn na co wskazuje choćby taka informacja /niestety spisana przezemnie tylko jako Słońscy w książce o zajmowanych stanowiskach i urzędach /
Umiński Stanisław, Łowczy Wschowski mianowany 17.XII.1722 roku /Sign.20, f.68/ zmarł 1729
Umiński Jędrzej, Skarbnik Brześc Kujawski mianowany 14.07.1737 /Sign.20,f.59/ zmarł 1744
Zofia
Umiński Stanisław, Łowczy Wschowski mianowany 17.XII.1722 roku /Sign.20, f.68/ zmarł 1729
Umiński Jędrzej, Skarbnik Brześc Kujawski mianowany 14.07.1737 /Sign.20,f.59/ zmarł 1744
Zofia
- Leszek_Uminski
- Kontakt:
Diękuję bardzo, zostało mi "tylko" powiązać resztę.Zofia pisze:Znalazłam w sumariuszu z Proboszczewic kilku Umińskich o imieniu Antoni, którzy może zainteresują Pana Leszka Umińskiego
Antoni Umiński syn Antoniego i Ewy ur.31.05.1767r wpis nr 93
Antoni Umiński syn Jana i Marianny ur.06.01.1774r. wpis 143
Antoni Umiński syn Jana i Agnieszki ur.24.06.1798r. wpis 356
Pozdrawiam
Zofia
Przy okazji gdzie szukać szczegółów danych z sumariusza?
w Archiwum Archidiecezjalnym w Płocku?
pozdrawiam
Leszek
Witam!
Cieszę sie, że choć trochę udało mi się pomóc
co do sumariuszy to posiadane przezemnie na 2 płytach CD dane przesłałam w tym tygodniu Pani Eli M. która obiecała skopiować je i wysłać Panu.
W sumariuszach zawarte są dane osób o innych nazwiskach tak więc gdyby ktoś był zainteresowany którąś z parafii /pisałam jakie to parafie we wcześniejszym poście/ to chętnie je prześlę a raczej poproszę o przesłanie osobę, która otrzymala ją odemnie lub następnej osoby. Działa to trochę jak łańcuszek ludzi dobrej woli ,ale jest bezpłatne i jak do tej pory sie sprawdza
Zastanawiam się czy i wogóle Pana gałąź rodziny Umińskich spotka się z naprzykład z moją i Łucji? niby to samo nazwisko a okazuje się, że byli bardzo rozgałezioną rodziną.
pozdrawiam
Zofia
Cieszę sie, że choć trochę udało mi się pomóc
W sumariuszach zawarte są dane osób o innych nazwiskach tak więc gdyby ktoś był zainteresowany którąś z parafii /pisałam jakie to parafie we wcześniejszym poście/ to chętnie je prześlę a raczej poproszę o przesłanie osobę, która otrzymala ją odemnie lub następnej osoby. Działa to trochę jak łańcuszek ludzi dobrej woli ,ale jest bezpłatne i jak do tej pory sie sprawdza
Zastanawiam się czy i wogóle Pana gałąź rodziny Umińskich spotka się z naprzykład z moją i Łucji? niby to samo nazwisko a okazuje się, że byli bardzo rozgałezioną rodziną.
pozdrawiam
Zofia
-
bartosz_kowalski

Witam,
Po lekturze kolejnych mikrofilmów - uzupełniam dane.
Michał Umiński żeni się 22 listopada 1859r w Jastrzębiu (dawniej zapis Jastrzembie)z wdową Anną Prusińska (z domu Skuza). Podany jest wiek: Michał 37 lat Anna 36 lat. W akrach chchrztów nie znalazlem jednak w tej parafii w latach 1820-1825 urodzenia nikogo o nazwisku Umiński. Musieli się tu sprowadzić później. Matka Michała Katarzyna (Catharina) musiała sie tam z nim przeprowadzić też jako wdowa. Nie znalazłem aktu zgonu szukając wstecz aż do 1820 r.
pozdrawiam
Bartosz Kowalski
Po lekturze kolejnych mikrofilmów - uzupełniam dane.
Michał Umiński żeni się 22 listopada 1859r w Jastrzębiu (dawniej zapis Jastrzembie)z wdową Anną Prusińska (z domu Skuza). Podany jest wiek: Michał 37 lat Anna 36 lat. W akrach chchrztów nie znalazlem jednak w tej parafii w latach 1820-1825 urodzenia nikogo o nazwisku Umiński. Musieli się tu sprowadzić później. Matka Michała Katarzyna (Catharina) musiała sie tam z nim przeprowadzić też jako wdowa. Nie znalazłem aktu zgonu szukając wstecz aż do 1820 r.
pozdrawiam
Bartosz Kowalski
W nawiązaniu do wcześniejszego postu Łucji w 1853 roku przy okazji chrztu Bolesława, Ludwika Umińskiego odnajdujemy jako chrzestnych
Cypriana i Franciszkę Umińskich z Grzywna rodzice Antoni i Paulinę Umińscy z Kruszyn.
Zofia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26e ... c7007.html
Cypriana i Franciszkę Umińskich z Grzywna rodzice Antoni i Paulinę Umińscy z Kruszyn.
Zofia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26e ... c7007.html
Ostatnio zmieniony sob 12 mar 2011, 18:50 przez Zofia, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ten Cyprian jest ciekawy, takie coś dostałam via nasza-klasa:
"Cyprian syn Franciszka, Franciszek syn Marcina , Marcin brat Władysława , Antoni (proboszcz kaliski, dziedzic Żydowa k. Kalisza) syn Władysława."
Przyznam, że mi się kręci z głowie, z tych imion już, ale pewnie można by coś dopasować, Cyprian miał brata Józefa.
Kim Cyprian i Józef mogli być dla Antoniego?
Sama napisałam, że "Franciszek Umiński ma w 1834 r. 48 lat" (chrzest Gustawa Rościszewskiego, parafia Ligowo, z Mysłakówka jest Franciszek wtedy).
Ok. 1786 urodzony zatem Franciszek, jakby to on był ojcem Cypriana (wiadomość z nasza-klasa), to byłby mniej więcej z pokolenia Antoniego, czyli może Antoni i Franciszek byli braćmi?
Jeżeli to ten sam Cyprian, dzisiaj to niepopularne imię, ale kiedyś?
A jednak to będzie ten Cyprian.
Na nasza-klasa jest taki wpis:
"Jestem z rodu Cypriana Umińskiego z Dziembakowa... Mam przed soba drzewo genealogiczne zaczynające się od Mikołaja "Stanczyka", zmarłego w 1548 roku, ojca Mikołaja, Stanisława i Jerzego. "
Jak pisałam wcześniej, w herbarzu Jerzego Łempickiego jest informacja, że Cyprian (i na pewno ten) w 1862 r. nabył dobra w Rokiciu, razem z bratem Józefem.
Czyli wyprowadził się z okolic Brodnicy (Grzywno) i wrócił (?) w okolice mazowieckie. Pozostawił syna Zygmunta, dziedzica w Dziembakowie.
A Antoni Umiński z Kruszyn? No wiem tyle, że mieszkał w Kruszynach, a Cyprian w Grzywnie, obok.
No tak, ale żona Cypriana się nie zgadza, ten z Dziembakowa miał żonę Józefę, a ten z Grzywna - Franciszkę...
Łucja
"Cyprian syn Franciszka, Franciszek syn Marcina , Marcin brat Władysława , Antoni (proboszcz kaliski, dziedzic Żydowa k. Kalisza) syn Władysława."
Przyznam, że mi się kręci z głowie, z tych imion już, ale pewnie można by coś dopasować, Cyprian miał brata Józefa.
Kim Cyprian i Józef mogli być dla Antoniego?
Sama napisałam, że "Franciszek Umiński ma w 1834 r. 48 lat" (chrzest Gustawa Rościszewskiego, parafia Ligowo, z Mysłakówka jest Franciszek wtedy).
Ok. 1786 urodzony zatem Franciszek, jakby to on był ojcem Cypriana (wiadomość z nasza-klasa), to byłby mniej więcej z pokolenia Antoniego, czyli może Antoni i Franciszek byli braćmi?
Jeżeli to ten sam Cyprian, dzisiaj to niepopularne imię, ale kiedyś?
A jednak to będzie ten Cyprian.
Na nasza-klasa jest taki wpis:
"Jestem z rodu Cypriana Umińskiego z Dziembakowa... Mam przed soba drzewo genealogiczne zaczynające się od Mikołaja "Stanczyka", zmarłego w 1548 roku, ojca Mikołaja, Stanisława i Jerzego. "
Jak pisałam wcześniej, w herbarzu Jerzego Łempickiego jest informacja, że Cyprian (i na pewno ten) w 1862 r. nabył dobra w Rokiciu, razem z bratem Józefem.
Czyli wyprowadził się z okolic Brodnicy (Grzywno) i wrócił (?) w okolice mazowieckie. Pozostawił syna Zygmunta, dziedzica w Dziembakowie.
A Antoni Umiński z Kruszyn? No wiem tyle, że mieszkał w Kruszynach, a Cyprian w Grzywnie, obok.
No tak, ale żona Cypriana się nie zgadza, ten z Dziembakowa miał żonę Józefę, a ten z Grzywna - Franciszkę...
Łucja
- Leszek_Uminski
- Kontakt:
Sumariusze, które dotarły do mnie od Zofii (bardzo dziękuję) zawierają alfabetyczne spisy z parafii Diecezji Płockiej.
Spisane parafie naniosłem na mapę, która jest pod adresem: http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... d7fee&z=10
pozdrawiam
Leszek
Spisane parafie naniosłem na mapę, która jest pod adresem: http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... d7fee&z=10
pozdrawiam
Leszek
wędrówki Umińskich
Jak wynika z poniższego zapisu Umińscy przemieszczali się w różnych kierunkach z emigracją włacznie. Znalazłam listę pasażerów udających się poprzez Bremę do USA a na niej dwóch Umińskich.
Wygląda z tego, że jest to któraś gałąź tej rodziny wywodząca się z Wielkopolski chociaż zapis na liście mówi o narodowości rosyjskiej?
Wieś Malanowo leży w województwie wielkopolskim pow.turecki a miały tam miejsce walki powstańcze oraz przemarsz wojsk napoleońskich więc może z powodu udziału w powstaniu ta emigracja?
Umiński Antoni urodził się prawdopodobnie w 1867r. a Umiński Konstanty
w 1889 roku.
Collection: New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island) 1892-1924
Given names: Uminski
Surnames: Antoni
Residence: Malanowo
Ship arrival date: 16 Feb 1905
Arrival age: 16
Nationality: Russian
Departure port name: Bremen
Ship arrival port: New York
Marital status: S
Ship name: Barbarossa
Surnames: Konstanty
Arrival age: 38
Marital status: M
pozdrawiam
Zofia
Wygląda z tego, że jest to któraś gałąź tej rodziny wywodząca się z Wielkopolski chociaż zapis na liście mówi o narodowości rosyjskiej?
Wieś Malanowo leży w województwie wielkopolskim pow.turecki a miały tam miejsce walki powstańcze oraz przemarsz wojsk napoleońskich więc może z powodu udziału w powstaniu ta emigracja?
Umiński Antoni urodził się prawdopodobnie w 1867r. a Umiński Konstanty
w 1889 roku.
Collection: New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island) 1892-1924
Surnames: Antoni
Arrival age: 16
Marital status: S
Surnames: Konstanty
Arrival age: 38
Marital status: M
pozdrawiam
Zofia
wędrówki Umińskich
To będzie Malanowo koło Sierpca, dość blisko Mysłakowa zresztą. Zapomniałam dopisać, że w AP Płock znalazłam dwa akty Umińskich dotyczące Malanowa, zostały nawet zakupione, ale nie zostały odebrane jeszcze (nie zanotowałam też szczegółów, ostatnie "zdobycze" przed zamknięciem. Parafia Ligowo.
Te akty to, z Malanowa właśnie:
- Umiński Jan, 1853 r. (akt nr 15);
- Umiński (Stanisław), 1855 (at nr 31)
Łucja
Te akty to, z Malanowa właśnie:
- Umiński Jan, 1853 r. (akt nr 15);
- Umiński (Stanisław), 1855 (at nr 31)
Łucja
-
bartosz_kowalski

Kolejne dwie mejscowości pojawiły się u moich Umińskich. Ciocia Małgorzata Umińska (kuzynka babci Leokadii Umińskiej) pochodziła z miejscowości Kowaliki (parafia prawdopodobnie Boleszyn - w każdym razie w Boleszynie na cmentarzu leżą Umińscy). A inna część rodziny mieszkała w miejscowości Sugajno koło Brodnicy. Będę starał się w następnej kolejności przeglądać mikrofilmy z tych miejscowości jak tylko się uporam z Jastrzębiem.
pozdrawiam
Bartek
pozdrawiam
Bartek
Mam ogromną prośbę do osób poszukujących Umińskich o zerkanie przy okazji swoich poszukiwań czy gdzieś nie pojawi się akt ślubu mojego pradziadka Bolesława Umińskiego z Zofią Łukomską / również zerkam na wszystkie osoby tutaj występujące/.
Problem polega na tym, że nie bardzo wiem gdzie zawierali ślub? liczę już teraz tylko na szczęśliwy przypadek.
pozdrawiam
Zofia
Problem polega na tym, że nie bardzo wiem gdzie zawierali ślub? liczę już teraz tylko na szczęśliwy przypadek.
pozdrawiam
Zofia
-
SkarbekHenryk
Marianna Skarbek zpar. Izbica Kujawska zamężna za Marcina Umińskiego ich syn to Kajetan Umiński. Pozdrawiam
Mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów, zwłaszcza z Umińskimi w drzewie genealogicznym, nie napotkał się z osobą:
Władysława Umińskiego - 1865 - 1954
pisarz s-f
syn Juliana, małżeństwo jego rodziców jest już do odszukania w genetece:
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/ ... 65/004.jpg
Zostało zawarte w Warszawie w 1865 r., ojcem Juliana był Onufry.Julian wg tego dokumentu ur. w miejscowości Ruszki.
W Słowniku daje się odnaleźć nawet:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/38
I pojawiają się tam kolejne informacje, jak się wydaje mogące dotyczyć tej rodziny.
Ruszki, parafia Kościelna Wieś, niedaleko Nieszawy.
W 1743 r. funduje tam kaplicę Kazimierz Umiński.
Słownik podaje, że w skład majątku Ruszki wchodziły dawniej:
Pocierzyn i Krotoszyn,
a to jest już łącznik z "Regestr diecezjów", z 1784 r., dane spisane na początku tego wątku, że Umińscy w owym czasie faktycznie te majątki posiadali:
"- parafia Kościelna, dekanat brzeski kujawski, diecezja włocławska
Dunay karczma
Krotoszyn
Pocierzyn"
Władysław Umiński wg Wikipedia ur. w miejscowości Przedecz.
Tak mnie zaciekawiło, jaka jest genealogia tego pisarza, NASZEGO pisarza, mamy nie tylko NASZEGO generała, ale i pisarza, całkiem chyba zapomnianego.
Łucja
Władysława Umińskiego - 1865 - 1954
pisarz s-f
syn Juliana, małżeństwo jego rodziców jest już do odszukania w genetece:
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/ ... 65/004.jpg
Zostało zawarte w Warszawie w 1865 r., ojcem Juliana był Onufry.Julian wg tego dokumentu ur. w miejscowości Ruszki.
W Słowniku daje się odnaleźć nawet:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/38
I pojawiają się tam kolejne informacje, jak się wydaje mogące dotyczyć tej rodziny.
Ruszki, parafia Kościelna Wieś, niedaleko Nieszawy.
W 1743 r. funduje tam kaplicę Kazimierz Umiński.
Słownik podaje, że w skład majątku Ruszki wchodziły dawniej:
Pocierzyn i Krotoszyn,
a to jest już łącznik z "Regestr diecezjów", z 1784 r., dane spisane na początku tego wątku, że Umińscy w owym czasie faktycznie te majątki posiadali:
"- parafia Kościelna, dekanat brzeski kujawski, diecezja włocławska
Dunay karczma
Krotoszyn
Pocierzyn"
Władysław Umiński wg Wikipedia ur. w miejscowości Przedecz.
Tak mnie zaciekawiło, jaka jest genealogia tego pisarza, NASZEGO pisarza, mamy nie tylko NASZEGO generała, ale i pisarza, całkiem chyba zapomnianego.
Łucja