Dwie Agaty?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Dwie Agaty?

Post autor: Jakub_Rokita »

Witam!

Ostatnio natrafiłem na bardzo ciekawą rzecz. W 1883 roku w Stopnicy Agata Olechówna, c. Walentego i Marianny z Rokitów zawiera związek małżeński w Stopnicy (Odnośnik do geneteka.genealodzy.pl)

umiera w 1896 roku:

Odnoścnik do geneteka.genealodzy.pl

z aktu urodzenia wynika, że urodzona została w Wierzbicy, par. Tuczępy, ojciec nie żyje w momencie ślubu, a matka żyje (faktycznie - Marianna umiera w 1902 roku w Wierzbicy - Odnośnik do geneteka.genealodzy.pl)

tymczasem w Tuczępach jest akt ślubu Michała Jarosa z... Agatą Olech, c. Walentego i Marianny z Rokitów (Odnośnik do geneteka.genealodzy.pl)

ostatnie dziecko ten pary rodzi się w 1903 roku. (Odnośnik do geneteka.genealodzy.pl)

Moje pytanie brzmi - czy to możliwe żeby Walenty i Marianna mieli dwie Agaty?
Pozdrawiam - Jakub Rokita
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dwie Agaty?

Post autor: Kostkowski »

Jakub_Rokita pisze:...czy to możliwe żeby Walenty i Marianna mieli dwie Agaty?
Witam
Nie analizując tego konkretnego przypadku i nie zaglądając do aktów (których linki załączasz) odpowiadam, że przypadki rodzeństwa o tych samych imionach spotkałem wielokrotnie, co najmniej kilkanaście razy.
Dość często gdy dziecko zmarło to następne otrzymało takie samo imię. Jednakże pisze o przypadkach gdy żyło jednocześnie dwoje dzieci o tym samym imieniu tych samych rodziców.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”