Dziadek zapisany do jakiejs gminy?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Dzien dobry☺
Moj pradziadek Edward Karwalski zgodnie z aktem małżeństwa urodzil sie i mieszkal w.Dabrowie Gorniczej, ale zapisany byl do gminy Jedrzejow? Co to oznacza? Ze byl tam zameldowany?? Czy mozna przypuszczac, ze tam byli rowniez zameldowani jego rodzice i tam zyli? Wiec tam nalezy isc za tropem?

Pozdrawiam
Justyna
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Spotkałam się z takim zapisem, może oznaczać że urodził się (pochodził) w gminie Jędrzejów.

Pozdrawiam. Beata
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Wlasnie w akcie stoi, ze urodzil sie i mieszkal w Dabrowie Gorniczej. Niestety nie moge wstawić tu aktu, bo wyciagniety on zostal z USC.

Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

@ przynależność do gminy
poszukaj na forum wątków dot. ksiąg ludności

@"Niestety nie moge wstawić tu aktu, bo wyciagniety on zostal z USC. "

nie rozumiem sugerowanego związku pomiędzy możliwością wstawienia a "wyciągnięciem" z USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Dzień dobry,

Justynko, podaj rok urodzenia pra...Edwarda i koniecznie jego rodziców.

Pozdrawiam
Bożenna
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Włodzimierzu, nie jestem pewna czy mogę udostępniać aktu, który wyciągnęłam z USC. Jeśli uważasz, ze nie ma związku, to moze i masz rację !

https://zapodaj.net/70760df02416a.jpg.html

Bożenno, Edward Karwalski z Józefa Karwalskiego i Marcjanny Moskur. Małżeństwo zostało zawarte w 1935 roku. Obydwoje Edward Karwalski i jego żona Jadwiga Wiórkowska mieli 22 lata. Więc Edward urodził się około 1913. Masz Bożenno jakieś wieści o nich?

Justyna
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Dzień dobry,

Potrzebowałabym pomocy przy poszukiwaniach Józefa i Marcjanny.
Jedyną informacją jaką posiadam to to, że pradziadek Edward Karwalski choć urodził się w Dąbrowie Górniczej, zapisany był do gminy Jędrzejów. Pragnę właśnie w tej gminie szukać jego rodziców, ale niestety nie wiem jakie parafie należą do tej gminy. Proszę o podpowiedz ;)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Masz akt urodzenia Edwarda? Ile lat mieli jego rodzice ?

Myślę, ze należy szukać w Dąbrowie Górniczej aktu zgonu jego ojca.

Popytać w urzędzie miasta o księgi meldunkowe. Możliwe, ze mieszkał z matką.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Justynko, sprawa wygląda najprawdopodobniej tak, że rodzice Edwarda Karwalskiego wyprowadzili się z Dąbrowy Górniczej do gminy Jędrzejów i tam był Edward zapisany do ksiąg ludności stałej i to właśnie jest odnotowane w jego akcie ślubu.

Miałam podobny przypadek w rodzinie małżonka. Jego dziadek Juliusz Surmacki urodzony w 1892 roku w Proszowicach pod Krakowem przeprowadził się wraz z rodzicami i rodzeństwem w 1900 roku do Warszawy. W 1914 roku zmarł w Radomsku wprowadziwszy się do nowo wybudowanego domu ojciec Juliusza i jest zapisany jako zamieszkały w Radomsku choć mieszkał raptem 1.5 miesiąca w Radomsku. Po śmierci ojca Juliusz jakiś czas jeszcze uczył się w Warszawie by w 1919 roku podjąć pracę właśnie w Radomsku. W 1928 roku bierze ślub i mimo, że conajmniej od 9 lat mieszka w Radomsku w akcie ślubu jest odnotowane, że jest zapisany jako stały mieszkaniec Warszawy.
Alicja
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Nie mam aktu urodzenia Edwarda niestety i niestety nie wiem ile lat mieli jego rodzice. Nie wiem nic niestety wiecej niż to co napisałam wyżej :(

Alicjo, dziękuję za informację :) Będę szukać :)

Pozdrawiam i dziękuję
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Zarówno Dąbrowa Górnicza jak i Jędrzejów należały do dawnego zaboru rosyjskiego. Radziłbym spróbować uzyskać akt zgonu ojca Edwarda- Józefa Karwalskiego, który jak wynika z aktu małżeństwa już nie żył w 1935 roku, zatem zmarł pomiędzy 1913-1935 . Jeśli Edward urodził się i mieszkał w Dąbrowie Górniczej to ojciec mógł właśnie tam umrzeć, czyli zapytanie do USC Dąbrowa Górnicza o akt urodzenia Edwarda i akt zgonu jego ojca. Zapisany do Gminy Jędrzejów może oznaczać iż było to jego prawne miejsce zamieszkania. Może właśnie stamtąd pochodził i rodzina za pracą przyjechała do Dąbrowy Górniczej ale to są spekulacje a ich potwierdzenia trzeba szukać np. w metrykach.

W akcie małżeństwa podano, że Edward mieszkał w Dąbrowie Górniczenj przy ulicy Batorego 40.
W linku masz przebieg tej ulicy pod koniec lat 50-tych XX-wieku.
http://mapy.orsip.pl/imap/?locale=pl&g. ... onID=45124
Bardzo blisko tej ulicy mieściła się Huta Staszic więc może rodzina była zatrudniona w hutnictwie?

Pozdrawiam
Łukasz
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Odnośnie tego, że rodzina Karwalskich pochodziła z okolic Jędrzejowa to jest to niemal w 100 procentach pewne, ponieważ stamtąd pochodzi duża część rodziny o nazwisku Karwalski i właśnie szukam wspólnego przodka z pewną Beata. Spróbuję się skontaktować z USC Dąbrowa Górnicza.

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”