Dyspensa, jak odnaleźć ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kamil_360

Nieaktywny
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Dyspensa

Post autor: kamil_360 »

niedomnie pisze:Czy ktos wie cokolwiek o dokumentach dot. dyspens. Głównie chodzi mi o Kielce.

Czy gdzies te dokumenty sa przechowywane?
Ktos z sukcesem z nich skorzystał?
Jakie tam byly zawarte informacje?

Artur
Zależy czego ta dyspensa ma dotyczyć, bo może np. stopnia pokrewieństwa, a może zwolnienia z 2. czy 2 zapowiedzi...
Jeśli chodzi ściśle o Kielce, to najprawdopodobniej w AD Kielce będą przechowywane (analogicznie do AD Sandomierz).
Z tych kieleckich niestety nie korzystałem, więc nie wiem jak jest z dostępem.
Na podst. tych, którymi dysponuję, informacji jest raczej niewiele, przynajmniej niewiele więcej niż w akcie małżeństwa.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 29 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Ciekawsze są oczywiście wnioski o dyspensę, a te bywają przechowywane w bardzo różnych zespołach. Jak jest w AD Kielce, nie mam pojęcia.
Bartek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Artur, tak jak pisze Kamil, dyspensa od zapowiedzi jest wpisana od razu w metryce ślubu, np. w ostatnią niedzielę przed wielkim postem ma być ślub, a wyszła tylko jedna zapowiedź. Co do dyspensy z pokrewieństwa np. w trzecim stopniu, bo w drugim to byłyby już sobie wnuczki, albo brat i siostra cioteczni, wtedy jest pisany list chyba do biskupa, a ten pisze do papieża jak bliskie pokrewieństwo, lub ponowny ślub kościelny po rozwodzie, tak samo dyspensa. To są listy i do metryki mogą być dołączone, lub wpisane dane, data i zezwolenie na ślub z podpisem przez kogo wydane, pozdrawiam - Julian
Ps - Artur jaki ten świat mały, bardzo dobrze znam Życiny koło Rakowa i tam przez kilka lat pod rząd przyszło mi naprawiać piaskowe kolejny w drodze do wjazdu nad wodę we wsi i w lesie.
niedomnie

Sympatyk

Post autor: niedomnie »

Chodzi o dyspense z pokrewieństwa 4 st. z obu stron.

PS. Julian - hmm nawet nie wiem gdzie to padalem. Chyba ze patrzysz na tlumaczenia aktów. Ja za to Życiny znam jedynie z przejazdu. Ale mój pradziadek i jego ojciec pochodzą stamtąd.

Dzieki za info.
Dowiedzialem sie w miedzyczasie, ze szukac nalezy prosby a nie samej dyspensy.
Nawet odpowiedzialo mi AD (po 3 dniach) :D, niestety z informacja ze pod ta data nie ma "mojej" dyspensy.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Może gwoli uzupełnienia - sama dyspensa powinna byc w allegatach.

Ale faktycznie tam nie spodziewałbym sie czegoś specjalnego.
pozdrawiam
Piotr
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Wykorzystując ten temat chciałabym dowiedzieć się czegoś odnośnie udzielania dyspens w I poł. XIX w.

Otóż spotkałam się w trakcie poszukiwań z takim przypadkiem:

Wdowiec X poślubia w lipcu 1834 wdowę Y, której nazwisko panieńskie było takie same jak zmarłej żony X. W księdze parafialnej przy akcie ślubu był dopisek o dyspensie z Rzymu. Według zebranych informacji pierwsza żona X zmarła w 1831, zaś mąż Y w czerwcu 1833 - czyli tzw. okres rocznej żałoby został zachowany.

Zastanawiam się czy do poślubienia siostry zmarłej żony była potrzebna dyspensa (nazwisko i wiek sugeruje, że mogły być to siostry), bo nie mogę wymyślić innej przyczyny udzielenia dyspensy.
Słyszałam, że potrzebna była ona w przypadku gdy para młoda miała tego samego rodzica chrzestnego, nie wiem czy to prawda. Tej sytuacji w tym przypadku na razie nie potrafię zweryfikować ze względu na brak aktów chrztu .
Pozdrawiam
Masia
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 29 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Była potrzebna, to przeszkoda powinowactwa I stopnia (impedimentum affinitatis).
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Dziękuję za szybką odpowiedź, jest to ważny trop w moich poszukiwaniach, zwłaszcza, że mam trudności w odnalezieniu aktów urodzenia. Pozdrawiam. :)
Masia
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dobry wieczór,
piszę z zapytaniem o stopień pokrewieństwa/dyspensę.
Moi pradziadkowie (Adolf i Karolina) mieli wspólnego przodka Andrzeja.
Andrzej był dziadkiem Adolfa i równocześnie pradziadkiem Karoliny.
Dokładnie
Adolf syn Stefana i Anny c. Andrzeja i Ludwiki (2 żona)
Karolina córka Józefa i Ewy c. Wojciecha s. Andrzeja i Katarzyny (1 żona
).
1. Czy jest to pokrewieństwo stopnia trzeciego z czwartym?
2. Czy potrzebowali zgody biskupa/papieża? Ślub zawarli w 1921 roku.

Pozdrawiam,
Paulina
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Re: Dyspensa od zapowiedzi przedślubnych

Post autor: marcinzabo »

Witajcie,
wczoraj znalazłem akt ślubu moich przodków http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-45247.phtml i mam pewien problem gdzie powinienem kierować wniosek o dyspensę? Do Archiwum Państwowego w Siedlcach bo tam są księgi kościelne czy Archiwum Diecezjalnego w Lublinie bo ten biskup wydał dyspensę o numerze 317/76 z 12 lutego 1897 r?
Trzeci na czwarty stopień pokrewieństwa to należy tłumaczyć, że dziadek i pradziadek byli braćmi? Bo w wątku było, że były różne sposoby określenia stopnia w różnych latach. Więc proszę o pomoc.

PS. 10.03.2016 r.
Po paru tygodniach oczekiwania otrzymałem dokumenty i wrzuciłem je z prośbą o tłumaczenie http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48089.phtml
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rafael »

Właśnie znalazłem akt krewnej, w którym jest napisane, że była dyspensa w związku z 3. stopniem powinowactwa. Znalazłem tą dyspensę:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1722&y=306
Zastanawiam się, co to oznacza w praktyce. Jakie koligacje ich mogły łączyć.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Ja mam z kolei problem w drugą stronę.

Wielokrotnie w parafiach wiejskich w I połowie XIXw. spotykam się z małżeństwami, które miały wspólnego dziadka/babkę lub pradziadka/prababkę i żadnych adnotacji o dyspensie znaleźć nie mogę. Większość to małżeństwa chłopskie, ale mam też małżeństwo Heryngów Wodanowskich: Walentego i Elżbiety (ślub w 1816 w Mniszewie obecnie Mazowieckie, zapowiedź także w Lubani obecnie Łódzkie), na których ślubie był świadkiem ich wspólny dziadek.
I śladu zapisu o dyspensie nie widzę (inna sprawa, że szlachectwo kupili, to i dyspensę spokojnie mogli dostać).

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

W akcie ślubu powinna być mowa o dyspensie.
Może Wam pomogą te wątki:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-3076.phtml
I mój wątek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48089.phtml
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

spotkałam się ostatnio z zapisem dotyczącym dyspensy w akcie ślubu mojej antenatki o następującym brzmieniu:
"Tamowanie małżeństwa zaszło, lecz takowe usunięte zostało przez Dyspensę Rzymską od Stolicy Świętej Apostolskiej". Ślub został zawarty 9 lipca 1862 r., a dyspensy udzielono 3 grudnia 1861 r.

Nie mam pojęcia co było przeszkodą w zawarciu tego ślubu - być może inne wyznanie. Moja antenatka nosiła panieńskie nazwisko Rybner (zapewne pisownia została spolszczona), ale z drugiej strony był to jej drugi ślub. Jako wdowa poślubiła młodszego brata mojego przodka, po trzech latach od jego śmierci.

Jeśli chodzi o samą dyspensę - czy taki zapis oznaczał, że dyspensa została przesłana przez Watykan? Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zapisem?
Od razu dodam, że akt ślubu został pozyskany z kościoła parafialnego - jedynego źródła zachowanych ksiąg z tego okresu. Alegaty nie zachowały się.

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

co było przeszkodą? bliskie powinowactwo
czy fizycznie z Watykanu, czy przez pełnomocnika W. w Polsce...może arch. kurii wyjaśnić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”