Nazwisko: Sikora

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=24207&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Urlich_Tomasz

Sympatyk
Adept

Post autor: Urlich_Tomasz »

Mój przodek był Wawrzyniec Sikora, który poślubił Marianna Gołębiowska. Mieli syna Jan Sikora, 1822-1883 w Zalesie Gorzyckich. Ożenił się z Franciszka zd. Dul (1831-1893) i mieli co najmniej pięcioro dzieci urodzonych w obu Gorzyce i Zalesie Gorzyckie:

Teresa (1855-1928) poślubiła Michała Foltarz (1835-1904). Rodziny jej ośmioro dzieci są dobrze udokumentowane.

Józef (1876-?) Poślubił Marię Olearz (1883-?) w 1901 roku w Gorzyce, i myślę że miał córkę Bronisława.

Adam (1860-?) Poślubił Marianna Kozioł (?-?) W 1885 roku w Gorzycach

Nieznana córka poślubiła Czerwiński, który był organistą w Gorzyce. Kontakt był urwany w 1929 roku. Mieli syna Antoniego, który został księdzem.

Konstanty (1863-?) ożenił się z Antoniną Świrgul (1865-1944) W 1888 roku w Gorzycach.

Tu na Geneteka to są księgi urodzen i małżenstw z Gorzycach na kilka tych osób wyjaśniętych podwyżej, ale są dodatkowe członki który nie wiem gdzie się wmieszają do rodziny.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł dodawać jakichkolwiek informacji!
Ostatnio zmieniony czw 14 sty 2016, 21:01 przez Urlich_Tomasz, łącznie zmieniany 3 razy.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

U mnie jest prapradziadek Władysław Sikora, ur. w 1905r. w Białobokach, syn Wojciecha i Karoliny Majcher, w 1927r. poślubił Mariannę Owsiak. Niestety, nie znam dalszych przodków, ponieważ poszukiwania na Podkarpaciu są trudne :(
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

W moim drzewie występuje 4xprababcia Marianna Sikora urodzona około 1813 - 15 r. w Rychwałdzie, córka Jakuba Sikory i Katarzyny Heleny Kurczab. Wyszła za mąż w roku 1833, za Kajetana Kozika vel Iwańca z Lichwina. Rodzina Sikora w wsi Rychwałd ma swoje korzenie na pewno już końcem XVIII wieku.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Anna_Barbara

Post autor: Anna_Barbara »

matix123 pisze:W moim drzewie występuje 4xprababcia Marianna Sikora urodzona około 1813 - 15 r. w Rychwałdzie, córka Jakuba Sikory i Katarzyny Heleny Kurczab. Wyszła za mąż w roku 1833, za Kajetana Kozika vel Iwańca z Lichwina. Rodzina Sikora w wsi Rychwałd ma swoje korzenie na pewno już końcem XVIII wieku.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Witam!
moze niezbyt na temat, ale
od dluzszego czasu szukam mojego dziadka, Wladyslawa Sikora, alias Sikorsky, - nie posiadam zadnych dokumentów stwierdzajacych jego date urodzenia czy date zawarcia malzenstwa z Babcia moja Stanislawa z domu Kün, alias Kin, alias Kunz, alalias Kinz), z tego malzenstwa w 1912 w Minsku Mazowieckim urodzil sie mój ojciec Wiktor Sikora.
(dane mojej babci sa dosc dobrze udokumentowane), ale data urodzenia, malzenstwa i miejsca smierci dziedka szukam od dobrych paru lat w róznych archiwach.
(Znalazlam adnotacje, ze Wladyslaw Sikora zmarl w wojnie bolszewickiej "na chorobe" w Stryju 1920 r.- niestety nic ponadto.)

Posiadam 3 listy dziadka do babci z obozi jenieckiego na Wegrzech w Papa w roku np. 25/2/1917 ?, date trudno odczytac.
Z archiwum w Lublinie otrzymalam przpuszczalne dane dot. Wladyslawa Sikory, ur. w 1895 r, ale róznica 12 lat miedzy malzonkami w tamtych czasach, nie jest bardzo jest prawdopodobna, jak równiez stwierdzila archiwistka.
Bede bardzo wdzieczna za wiadomosc.
Anna_Barbara :)
siewierska.alicja

Post autor: siewierska.alicja »

Nazwisko Sikora:
moja babcia Marianna Sikora ur.1909 r w Zakrzewie k/Radomia córka Wawrzyńca Sikory /ur.1868 Zakrzów/ i Franciszki z Baćmagów.
Wawrzyniec Sikora syn Jana Sikory i Wiktorii z Lipców
Rodzina z okolic Radomia.
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nowakowska_Katarzyna »

...witam...

Sikora Antoni i Kołsut Wiktoria < ślub 1885 rok / Ostrowiec Śwt.

Zainteresowanych potomkami proszę o kontakt.

pozdrawia Katarzyna N.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Józef Sikora i Anna Borowa.
ok. 1846 rodzi się im syn Andrzej, który zm. przed 1923.

dzieci Andrzeja Sikory i Julii Pauliny Samet:
1882 Helena - Pawłuszewska
ok. 1887 Maria - Oliwa
1888 Józef
1891 Aniela
ok. 1905 Jadwiga - Broczkowska
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”