jak dowiedziec sie imion wszystkich dzieci moich pradziadkow

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

aleksisis

Sympatyk

Post autor: aleksisis »

Hej wszystkim! Szukalam odpowiedzi na moje pytanie na internecie, ale nic nie moge znalezc- moze zle zformuowalam to pytanie :?: Znalazlam jednak to forum i mam nadzieje, ze ktos mi pomoze!

Moj pra-pra dziadek i pra-pra babcia mieszkali na dzisiejszym terenie Ukrainy i mieli razem 12 dzieci. Jedno z nich to moj pradziadek i znam imiona dwoch jego siostr- czyli 3 z 12 dzieci. Nikt w mojej rodzinie nie ma pojecia jak nazywala sie reszta rodzenstwa mojego pradziadka. Nie wiadomo tez gdzie sie znajduja bo po wysiedleniu z Ukrainy musieli przez pewne powody zamieszkac w roznych miastach Polski. Moj pradziadek nie mial bardzo duzo kontaktu ze swoim rodzenstwem. Zastanawialam sie czy moze na akcie zgonu badz jakim kolwiek innym akcie moze pisac imiona dzieci moich pra-pra dziadkow? Probowalam pisac na facebooku do ludzi z tym samym nazwiskiem ktorzy pochodzili z miasta gdzie moj pradziadek zamieszkal po wysiedleniu z Ukrainy, ale od jednej dziewczyny otrzymalam wiadomosc, ze to na 100% nie ona, a druga kobieta jeszcze mi nie odpisala :roll: Chcialabym bardzo sie dowiedziec gdzie podzialo sie 9 braci i siostr mojego pradziadka po wysiedleniu z Ukrainy! Czy jest jaki kolwiek sposob? Da sie otrzymac jakiekolwiek dokumenty na ktorych bedzie ta informacja?

Z gory przepraszam za bledy, ale odkad bylam mala mieszkam za granica.
Ostatnio zmieniony pn 27 mar 2017, 22:01 przez aleksisis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Szukasz dzieci pradziadków, czy rodzeństwa pradziadka? Tam gdzie urodził się Twój przodek mogło urodzić się jego rodzeństwo. Miejsce, parafia, wyznanie, czas (kiedy) i tam możesz poszukać aktów urodzenia rodzeństwa. Ważne gdzie i kiedy to było, jak głęboko także, bo starsze akty są dostępne w archiwach, a młodsze nie tak łatwo.
To najlepsza droga jak parafia jest dostępna. Zacznij od aktu urodzenia swojego przodka (pradziadka).

Łucja
aleksisis

Sympatyk

Re: jak dowiedziec sie imion wszystkich dzieci moich pradzia

Łucja pisze:Szukasz dzieci pradziadków, czy rodzeństwa pradziadka? Tam gdzie urodził się Twój przodek mogło urodzić się jego rodzeństwo. Miejsce, parafia, wyznanie, czas (kiedy) i tam możesz poszukać aktów urodzenia rodzeństwa. Ważne gdzie i kiedy to było, jak głęboko także, bo starsze akty są dostępne w archiwach, a młodsze nie tak łatwo.
To najlepsza droga jak parafia jest dostępna. Zacznij od aktu urodzenia swojego przodka (pradziadka).

Łucja
jestem pewna tego, ze rodzenstwo mojego pradziadka nie zyje, ale szukam informacji na ich temat- jak sie nazywali, co sie z nimi stalo, gdzie zamieszkali po wysiedleniu z Ukrainy. Urodzili sie oni miedzy 1800 a 1900 w Horodenka Ukraine. Tak jak napisalam w poscie nie wiem jak mieli oni na imie, wiec czy w parafii moga mi poprostu tak dac akta urodzenia kazdego z nazwiskiem ktore podam?
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

A jak miał nazwisko twój pradziadek ?
przemek
aleksisis

Sympatyk

:D :D :D :D
Ostatnio zmieniony czw 03 mar 2022, 20:24 przez aleksisis, łącznie zmieniany 1 raz.
przemko20161

Sympatyk

W parafii Trembowla jest sporo osób o tym nazwisku czyli Maślanka
Zobacz sama na geneszukaczu
Przemek
aleksisis

Sympatyk

przemko20161 pisze:W parafii Trembowla jest sporo osób o tym nazwisku czyli Maślanka
Zobacz sama na geneszukaczu
Przemek
dziekuje za pomoc!
przemko20161

Sympatyk

Jak odnajdziesz imiona bliskich daj znać
Mam Tel do osoby która mogłaby tobie pomóc jeśli chcesz zajrzyj jeszcze na szukajwarchiwach.pl
Przemek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

aleksisis pisze:
Łucja pisze:Szukasz dzieci pradziadków, czy rodzeństwa pradziadka? Tam gdzie urodził się Twój przodek mogło urodzić się jego rodzeństwo. Miejsce, parafia, wyznanie, czas (kiedy) i tam możesz poszukać aktów urodzenia rodzeństwa. Ważne gdzie i kiedy to było, jak głęboko także, bo starsze akty są dostępne w archiwach, a młodsze nie tak łatwo.

Łucja
jestem pewna tego, ze rodzenstwo mojego pradziadka nie zyje, ale szukam informacji na ich temat- jak sie nazywali, co sie z nimi stalo, gdzie zamieszkali po wysiedleniu z Ukrainy. Urodzili sie oni miedzy 1800 a 1900 w Horodenka Ukraine. Tak jak napisalam w poscie nie wiem jak mieli oni na imie, wiec czy w parafii moga mi poprostu tak dac akta urodzenia kazdego z nazwiskiem ktore podam?

Odszukaj na początek urodzenie swojego pradziadka i załóż, że rodzeństwo jest ciut starsze i młodsze, bo 1800-1900 to za szeroki przedział do szukania, a datę urodzenia pradziadka może znasz, a jak nie, to możesz się dowiedzieć, np. z aktu zgonu.

Zajrzyj do AGAD - Horodenka.

http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml

Łucja
aleksisis

Sympatyk

przemko20161 pisze:Jak odnajdziesz imiona bliskich daj znać
Mam Tel do osoby która mogłaby tobie pomóc jeśli chcesz zajrzyj jeszcze na szukajwarchiwach.pl
Przemek
Dziękuje za pomoc jednak nie znalazłam żadnej informacji ani danych które mogłyby się zgadzać z tym co wiem o swojej rodzinie...
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Hej,
Sugeruje sprawdzic listy repatriantow.
Zakladam ze wyjechali po II Wojnie bo dawkujesz informacje.
Panstwowy Urzad Repatriacyjny takie w sporzadzal. Czesc jest online np lista z Bialegostoku.

Ps
Zgodnie z regulaminem posty powinnas podpisywac choc imieniem.
pozdrawiam
Piotr
przemko20161

Sympatyk

Aleksis powiedz w jakim przedziale czasu szukasz swoich Maślanków w którym roku ur się i zmarł twój pradziadek ile miał lat jak zmarł i gdzie zmarł ? jak miał na Imię ? jak podasz mi takie informacje to pomogę szukać

Aleksis Jedyna możliwa Horodenka to jest w obwodzie Iwano - Frankońskim i to jest 99 km od Trembowli więc twoi musieli się z Trembowli przed Horodenką wywodzić spójrz na mapkę poniżej
https://www.google.pl/maps/dir/Horodenk ... 49.3047733

alternatywną parafią jest jeszcze Baworów też blisko Trembowli więc twoją pierwotmą parafia jest Trembowla

Przemek
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Przemko a skad to wiesz??

Z moich doswiadczen wynika ze przecietny poszukiwacz nie wie jakiego wyznania byli jego ukrainscy przodkowie.
A masz do wyboru co najmniej 3 wersje.
To ze ktos sie repatriowal bynajmniej niczego nie dowodzi.
pozdrawiam
Piotr
przemko20161

Sympatyk

na tym terenie przeważały parafie rzymskokatolickie w XIX w po analizie parafii a Trembowla jest rzymsko katolicka to zostaje jedynie Trenbowla bo tylko jedna parafia w pobliżu Trebowli to Horodenka i jest najbliżej jej
Co innego w XVIII w
Przemek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

To jeszcze może tak:
http://nomerorg.info/allukraina/lastNam ... er_16.html

Na Ukrainie 512 notowań nazwiska współcześnie, wśród nich mogą być też potomkowie rodzeństwa pradziadka, skąd wiesz, że wszyscy przyjechali do Polski?
Ale zacząć musisz od pradziadka - imię, nazwisko, data urodzenia, miejsce urodzenia, rodzice. Jak nie znasz to od jego aktu zgonu gdzie będą informacje, które pozwolą cofnąć się do tyłu. W genetece jest akurat Trembowla, ale też w innych okolicach mogli mieszkać, jak widać na ukraińskiej stronie.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”