Górski Stanisław

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KatarzynaSuchoripa

Górski Stanisław

Post autor: KatarzynaSuchoripa »

Temat: "Stanisław Górski"*

Witam ,,Nazywam się Katarzyna Suchoripa jestem córką Krystyny Suchoripa po mężu z domu Górska ur.09.04.`1951,Pieszyce jej mama nazywała się Zofia Halicka a tata Stanisław Górski miał 2 braci..Mieszkali za fabryką na ul.Rokosowej 7.W Pieszycach..Szukam własnie dziadka Stanisław Górski tylko tyle wiem na temat dziadka .
Ja mam rodzeństwo Piotra Michała Małgorzata i Magdalena Suchoripa . My pochodzimy z Białego Boru woj.zachodniopomorskie .każdy z nas ma profil na Facebooku..
Jeśli ktoś coś wie na temat mojego dziadka Stanisława Górskiego proszę o wiadomośc tu lub na fb..mój profil...Katarzyna Kasia ..jest to bardzo ważne dla mnie ponieważ chcę odnależć dziadka ktorego nie znam a wiem że go miałam nie stety moja babcia Zofia Halicka nie zyje ale chcę sie dowiedzieć czy nasz dziadek a tata mojej mamy żyje..Chciałabym go poznać...proszę o wiadomość ewentualnie na kom...504559767..

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony sob 01 kwie 2017, 10:12 przez KatarzynaSuchoripa, łącznie zmieniany 2 razy.
przemko20161

Sympatyk

Stanisław Górski

Post autor: przemko20161 »

Powiedz a gdzie ostatnio mieszkał twój dziadek Stanisław i w którym roku to było ?

Przemek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Jeśli nadal mieszkali w Pieszycach,to :
Cmentarz parafialny Pieszyce:
Stanisław Górski ur.03.08.1936 r.-zm.30.08.2006 r.
http://www.polskie-cmentarze.com/pieszy ... ki&x=0&y=0
Pozdrawiam
Ela
przemko20161

Sympatyk

Proponowałbym zaszwonić do pobliskiego USC i zapytać o Stanisława i Zofię Górskich polecam jeszcze to
https://nekropole.info/pl/search?q=Górska+Zofia

A nie ma innej rodziny by zapytać o Stanisława i Zofię Górskich może inna rodzina będzie wiedzieć

Przemek
KatarzynaSuchoripa

oni nie byli małżeństwem....babcia mieszkała w Białym Borze zach-pomorskim..
przemko20161

Sympatyk

A czy twój dziadek miał rodzeństwo ? może rodzeństwo twojego dziadka llub ich dzieci będą coś wiedzieć

Przemek
KatarzynaSuchoripa

Wiem tylko tyle co napisałama mama nie pamieta nic bo jak sie wyprowadzali to była mała.TZN babcia i mama wyprowadziły sie z Pieszyc albo zostały wysiedlone nie wiem bo babcia juz 26 lat nie żyje a mama nie pamieta..
przemko20161

Sympatyk

To te Pieszyce w woj dolnośląskim ? Może zacznij szukać aktu ur dziadka i może w ten sposób znajdziesz rodzeństwo dziadka i ich potomków . Jedynym wyjściem jest zamówienie metryk z AP w Wrocławiu lub zadzwonić do zarządcy cmentarza by odnalazł metryki w Pieszycach . Ciężka sprawa jest jeszcze możliwość pytać osoby na fb o nazwisku Górski i przedstawić sytuację najlepiej napisz post publicznie na fb może akurat ktoś sie odezwie

Przemek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Jak rozumiem Twoi dziadkowie nie byli małżeństwem ale Twoja Mama nosiła nazwisko ojca - Górska. Nie wiem kiedy i gdzie się urodziła, wnioskuję, że w Pieszycach. Nie wiem jak wyglądały przepisy o uznaniu dziecka w tamtych czasach (tzn. Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy) ale wydaje mi się, że przy rejestracji urodzenia Twojej Mamy, jej Ojciec był zobowiązany do złożenia jakiegoś oświadczenia, może w USC miejsca urodzenia Twojej Mamy trzeba o to zapytać i poprosić o odpis zupełny aktu urodzenia. Trzeba zapytać czy nie ma dodatkowej dokumentacji w sprawie.
KatarzynaSuchoripa

tak te Pieszyce
przemko20161

Sympatyk

Więc jest jedyna możliwość to zamów mikrofilmy parafii Pieszyce do twojego USC i przejrzysz na miejscu lub jak mówiłem napisz na fb publiczny post i opisz sytuację może akurat ktoś odpisze ODWAGI

Przemek
KatarzynaSuchoripa

Moja mama ur..09-04-1951 Pieszyce. dziadek miał 19 lat jak ona sie urodziła.miał 1 lub 2 braci..to wszystko..
przemko20161

Sympatyk

To już coś a imiona i nazwisko braci gdzie mieszkają lub mieszkali czy oni coś wiedzą

Przemek
KatarzynaSuchoripa

tego ona nie wie....
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

To była państwowa rejestracja a nie kościelna (to rok 1951), owszem może i akt chrztu w miejscowej parafii będzie ale to Cię nie przybliży. Kontakt z Urzędem Stanu Cywilnego w Pieszycach, akt zupełny urodzenia Mamy (możesz to zrobić pocztą lub za pośrednictwem najbliższego Ci USC (a najlepiej najpierw zadzwoń, może i przez telefon uzyskasz jakieś informacje). Będzie tam podany (w akcie) ich adres zamieszkania a może jakieś informacje o uznaniu ojcostwa. W miejscowym urzędzie miasta i gminy być może uzyskasz informację o zameldowaniu pod tym adresem konkretnych osób i jakieś ich dane. Musisz mieć coś więcej niż imię i nazwisko, bo Stanisławów Górskich będzie wielu. Księgi meldunkowe pewnie są więc czegoś nowego się dowiesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”