Łukin, Obermuller, Gejger, Gajger

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dorma351971

Sympatyk

Post autor: Dorma351971 »

Witam. Poszukuję jakiejkolwiek informacji na temat Łukinów i Obermullerów . Obermullerowie byli najprawdopodobniej kolonistami z Niemiec i ich tereny to Piaseczno, Stara Iwiczna i Warszawa .Mam w drzewie praprapaababkę Krystynę Obermuller (1836-1917) - żonę Filipa Gajgera (1831-1890) a nie mogę znaleźć jej rodziców a wierzcie mi, że szukałam i szukałam :) Grzegorz Łukin(ur. 1898) to mój pradziadek.Wiem tylko, że urodził się w Warszawie, jego ojciec miał na imię Aleksander i wziął ślub w parafii Jozafata (Powązki) w Warszawie. Szukam właśnie tego Aleksandra i czegokolwiek na jego temat. Może coś się komuś obiło o uszy ....
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pewnie jednak wiesz coś więcej:)
Grzegorz Łukin - skąd data i miejsce urodzenia?
Jeśli wziął ślub w par. Jozefata to najwcześniej w 1922, a "od dołu" - rok urodzenia najstarszego dziecka, a minimum to rok urodzenia dziadka (jego dane pewnie masz, skoro zajmujesz się poszukiwaniem historii rodziny) - pozostawiając na razie na boku inne hipotezy, "standardowo idąc ścieżką" - masz / możesz mieć /powinnaś mieć

a. akt urodzenia dziadka (syna Grzegorza), tam też panieńskiej matki
b. określenie dat (1922-..._) zawarcia zw. małżeńskiego przez Grzegorza syna Aleksandra, miejsca znasz (lub uważasz, że znasz - tak czy inaczej od tego trzeba zacząć) -stąd mały krok do c (który musisz pewnie zrobić samodzielnie)
c. akt małżeństwa Grzegorza z warszawskiej par. Jozafata na Powązkach z... (pewnie znaną Ci , lub do poznania patrz pkt a)..z okresu 1922-.... wraz z aneksami - z archiwum USC Warszawa, stąd mały krok do d
d - bezpośrednio z treści aktu bądź z aneksu /odpisu aktu urodzenia/chrztu - informacje zarówno o tym, czy ojciec Grzegorza - Aleksander żył gdy syn się żenił, gdzie dokładnie i kiedy Aleksander (lub kto) zgłosił urodzenia Grzegorza
etc
plus "wyjście" na księgi meldunkowe - dokładne adresy zamieszkania (ulica, numer domu)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.myślę że na ten temat coś wiem.łukini mieszkali we wsi powązki.
parafia jozafata powstała na murach kościoła prawosławnego.nie wiem jaki to był koścól i parafia prawosławna.pewno akta z tej parafi są w archiwum akt dawnych.chcę też powiedzieć że te tereny gdzie teraz są ZRiKD podlegały pod wojsko carskie. a powązki były cmentarzem rosyjskim.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

taadku:
Mylisz się.
Dorma351971

Sympatyk

Post autor: Dorma351971 »

W drodze sprostowania i w odpowiedzi na posty informuję, iż ponieważ :) pierwszy mój post zamieszczony był w 2015 roku - od tego czasu troszkę wiadomości pozyskałam. Moi Łukinowie byli wyznania prawosławnego - przejrzałam 75% aktów urodzeń, ślubów i zgonów w Warszawie z tamtego okresu i drogą dedukcji oraz łutem szczęścia natrafiłam na nich w parafii Zaśnięcia NMP. Muszę tylko poprosić o pomoc w tłumaczeniu ,,otczestwa'' ponieważ troszkę pogubiłam się w Aleksach Aleksejewiczach itp. Niestety, zakres lat to tylko 1898-1912, przed tymi latami na razie nie mam tropu :)Pozwolę sobie więc wkleić link z prośbą o tłumaczenie - może ktoś się zlituje ... (akt 57z 1 maja Jan Łukin) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =861&y=686
Dorota Iwańska
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

oki, ale do działu tłumaczeń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”