Podwojne datowanie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Magda_Kijewska

Sympatyk

Podwojne datowanie

Post autor: Magda_Kijewska »

Witam,

ktora date przyjmujecie za wiazaca jako urodzenia w przypadku podwojnego datowania (czyli gdy ksiadz w aktach wpisywal date z kalendarza julianskiego i gregorianskiego)? Ja staram sie uzywac gregorianskiego, jako ze go uzywamy terazi wydajemi sie to bardziej adekwatne.

Co robicie gdy w akcie np urodzenia jest wpisane np. ''dzialo sie we wsi...dnia dwudziestego osmego kwietnia/dziesiatego maja'', a potem dalej, ze ktos sie urodzil ''dnia osmego miesiaca biezacego''? Czyli ktorego? Maja czy kwietnia?Niezawsze jest to jasne :)

Dziekuje,

Magda
eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Podwojne datowanie

Post autor: eshabe »

Ja za wiążącą przyjmuję oczywiście datę w kalendarzu gregoriańskim. Tak samo jak imiona i nazwiska przodków zapisuje za pomocą polskiego alfabetu, a nie cyrylicy, która na jakiś czas również zagościła w metrykach. To, że na jakiś czas (przynajmniej w moim obszarze poszukiwań) do metryk wprowadzono pod wpływem zaborcy kalendarz juliański (jak i cyrylicę), nie zmienia tego, że przed tymi zmianami i po ich ustąpieniu daty były zapisywane tylko w kalendarzu gregoriańskim, a juliański tylko na jakiś czas stał się kalendarzem dodatkowym w spisywaniu metryk, więc dla mnie w żadnym stopniu nie jest wiążący i nawet mnie nie interesuje.
Magda_Kijewska pisze:Co robicie gdy w akcie np urodzenia jest wpisane np. ''dzialo sie we wsi...dnia dwudziestego osmego kwietnia/dziesiatego maja'', a potem dalej, ze ktos sie urodzil ''dnia osmego miesiaca biezacego''? Czyli ktorego? Maja czy kwietnia?Niezawsze jest to jasne :)
Najczęściej będzie to kalendarz gregoriański, czyli w tym wypadku chodzi o 8 maja.
Ostatnio zmieniony pn 03 kwie 2017, 19:37 przez eshabe, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
amordal

Sympatyk

Podwojne datowanie

Post autor: amordal »

Pierwsza jest data kalendarza gregoriańskiego a druga juliańskiego. Ja zawsze wpisuję datę wg kalendarza gregoriańskiego. wg podanego prze Ciebie wpisu "''dnia osmego miesiaca biezacego'' chodzi tu o miesiąc maj ( kalendarz juliański) a wg kalendarza gregoriańskiego będzie to dwudziesty szósty kwietnia. Pozdrawiam Andrzej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Podwojne datowanie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Odwrotnie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
amordal

Sympatyk

Podwojne datowanie

Post autor: amordal »

Faktycznie, źle wpisałem
Awatar użytkownika
Jabłonowski_Marek

Członek PTG
Mistrz

Podwojne datowanie

Post autor: Jabłonowski_Marek »

Witam,
moja babcia urodziła się 23 lipca/5 sierpnia. W dowodzie osobistym ma datę urodzenia 5 sierpnia. I taką datę przyjmuję jako prawidłową.
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jacekp »

Działo się 10 maja, czyli chrzest odbył się 10 maja. Dalej jest napisane kiedy się urodził, tutaj 8 maja czyli dwa dni wcześniej.

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”