Cisek Kazimierz - organista z Żółkwi

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sidor

Sympatyk
Ekspert

Cisek Kazimierz - organista z Żółkwi

Post autor: Sidor »

Temat: "Organista z Żółkwi - Kazimierz Cisek"*

Witam,

Brat mojego dziadka jako młodzieniec znalazł pracę w Żółkwi (niedaleko Lwowa), gdzie był organistą. Było to prawdopodobnie w latach 20-tych. Nazywał się Kazimierz Cisek, syn Wojciecha i Julii z domu Chorzępa i pochodził z Kamienia (Podkarpacie). Zmarł na skutek nietypowych okoliczności. Podobno założył się z kimś, że szybciej obiegnie jakąś górę, niż tamten objedzie ją konno. Zakład wygrał, niestety jego płuca tego nie wytrzymały. Zachorował i zmarł. Czy ktoś ma pomysł jak i gdzie mogłabym znaleźć jego datę śmierci i miejsce pochówku?

Pozdrawiam!
Ula

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Ula,

jezeli pracowal w Zolkwi, to przeszukaj wpierw metryki tej parafii - nastepnie okolicznych. Czasami mozesz znalezc rodzicow w miejscu gdzie zyly ich dzieci (przeprowadzka do dzieci na starosc).
Pozdrawiam
Robert
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję Robercie. Rodziców Kazimierza tam nie znajdę. Oni pochowani są w Kamieniu i już znalazłam ich grób. Kazimierz tego swojego wyczynu dokonał jako młody mężczyzna, kawaler, więc w Żółkwi nie zostawił po sobie żadnej rodziny.
Niestety pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma Kresów. Żółkiew to Ukraina, okolice Lwowa...
Pozdrawiam
U.
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Ula,

przepraszam, nie podawalem linka, tu na forum slowo "metryki" pojawiaja sie jako link :-)

Jezeli zmarl mlodo, nie mial rodziny a pracowal jako organista w Zolkwi, to powinien byc tam tez pochowany - przegladalas metryki tej parafii?

Tutaj sa metryki z Zolkwi ale koncza sie w 1905: https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Pozniejsze musza byc w USC na Ukrainie, musiala bys tam sie zglosic.
Pozdrawiam
Robert
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Rodzeństwo Kazimierza rodziło się w latach 1893-1903, jego daty urodzenia nie znam, ale wydaje mi się, że mało realne jest, by zmarł przed 1905. Obstawiam lata 20-ste.
Ale przeszukam jeszcze to źródło które podajesz, choć mam kiepskie doświadczenia. Zaprzyjaźniony forumowicz znalazł mi kiedyś w nich znacznie więcej, niż sama potrafiłam :)
U.
Pozdrawiam
Ula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”