Temat: "Organista z Żółkwi - Kazimierz Cisek"*
Witam,
Brat mojego dziadka jako młodzieniec znalazł pracę w Żółkwi (niedaleko Lwowa), gdzie był organistą. Było to prawdopodobnie w latach 20-tych. Nazywał się Kazimierz Cisek, syn Wojciecha i Julii z domu Chorzępa i pochodził z Kamienia (Podkarpacie). Zmarł na skutek nietypowych okoliczności. Podobno założył się z kimś, że szybciej obiegnie jakąś górę, niż tamten objedzie ją konno. Zakład wygrał, niestety jego płuca tego nie wytrzymały. Zachorował i zmarł. Czy ktoś ma pomysł jak i gdzie mogłabym znaleźć jego datę śmierci i miejsce pochówku?
Pozdrawiam!
Ula
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Cisek Kazimierz - organista z Żółkwi
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dziękuję Robercie. Rodziców Kazimierza tam nie znajdę. Oni pochowani są w Kamieniu i już znalazłam ich grób. Kazimierz tego swojego wyczynu dokonał jako młody mężczyzna, kawaler, więc w Żółkwi nie zostawił po sobie żadnej rodziny.
Niestety pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma Kresów. Żółkiew to Ukraina, okolice Lwowa...
Pozdrawiam
U.
Niestety pod podanym przez Ciebie linkiem nie ma Kresów. Żółkiew to Ukraina, okolice Lwowa...
Pozdrawiam
U.
Ula,
przepraszam, nie podawalem linka, tu na forum slowo "metryki" pojawiaja sie jako link
Jezeli zmarl mlodo, nie mial rodziny a pracowal jako organista w Zolkwi, to powinien byc tam tez pochowany - przegladalas metryki tej parafii?
Tutaj sa metryki z Zolkwi ale koncza sie w 1905: https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozniejsze musza byc w USC na Ukrainie, musiala bys tam sie zglosic.
przepraszam, nie podawalem linka, tu na forum slowo "metryki" pojawiaja sie jako link
Jezeli zmarl mlodo, nie mial rodziny a pracowal jako organista w Zolkwi, to powinien byc tam tez pochowany - przegladalas metryki tej parafii?
Tutaj sa metryki z Zolkwi ale koncza sie w 1905: https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozniejsze musza byc w USC na Ukrainie, musiala bys tam sie zglosic.
Pozdrawiam
Robert
Robert
Rodzeństwo Kazimierza rodziło się w latach 1893-1903, jego daty urodzenia nie znam, ale wydaje mi się, że mało realne jest, by zmarł przed 1905. Obstawiam lata 20-ste.
Ale przeszukam jeszcze to źródło które podajesz, choć mam kiepskie doświadczenia. Zaprzyjaźniony forumowicz znalazł mi kiedyś w nich znacznie więcej, niż sama potrafiłam
U.
Ale przeszukam jeszcze to źródło które podajesz, choć mam kiepskie doświadczenia. Zaprzyjaźniony forumowicz znalazł mi kiedyś w nich znacznie więcej, niż sama potrafiłam
U.
Pozdrawiam
Ula
Ula