Akr zgonu-Cichowska Rozalia-1828-nr 9-par.Sulerzyż

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Serdecznie prosze o pomoc w odczytaniu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1448&y=578

Rozalia Cichowska, akt zgonu nr 9, Rydzewo z 1828 roku.

Najbardziej zależy mi na imieniu jej ojca i jego nazwisku, bo ona sama ma 50 lat (?) i jest żoną Piotra Cichowskiego. Cos jeszcze warto wiedzieć?

Ada z Wiśniewskich
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Jej rodzice Franciszek i Marianna, żona Piotra Cichowskiego "z tejże woli na kopczyźnie zamieszkałego ".
Niestety nie mogę odczytać jaka to Wola i nazwiska rodziców?
Przy zmarłej jest napisane kopaczka(?), również przy świadkach kopacz(?). Sama jestem ciekawa czy to od miejsca zamieszkania czy wiąże się z pracami wykonywanymi przez nich?

Pozdrawiam. Beata
.
Awatar użytkownika
Marsylka

Sympatyk

Post autor: Marsylka »

Wola powiadasz? Hm... Trzeba będzie rozejrzeć się po mapie okolicy.

Kopaczka to coś chyba jakby zawód. Większosć moich przodków to albo wyrobnicy, albo kopacze (może wykopki ziemniaków? Ale to chyba nie era ziemniaków w Polsce za bardzo;P).

Kurcze, na nazwisku rodziców bardzo mi zależy, o ile to nazwisko;P Może ktoś inny odczyta.
Dzięki w każdym razie:)
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Rozalia Cichowska, kopcarka, lat 50, we wsi Rydzewie w domu pod numerem 15 zamieszkała, córka Franciszka i Marianny małżonków Burlewiczów [?] we wsi Rydzewie, żona Piotra Cichowskiego w tejże we wsi na kopczyźnie zamieszkałego.

W internecie można znaleźć, że kopcarz (także kopiarz) to włościanin opłacający kopiznę; część z kopy zboża oddawana za możliwość uprawy pola; inaczej mówiono "siedzący na kopiźnie".

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”