Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

W ostatniej partii przesłanych przeze mnie aktów małżeństw par. Przysiersk (kuj-pom) lata 1871 - 1899 brakuje dokładnej daty zawarcia małżeństwa. Pozostałe chyba są ok. Pozdrawiam Alina Dąbkowska
Czarkowski_Jarosław

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czarkowski_Jarosław »

Witam,

Chyba w dalszym ciągu (od wiosny) są braki w Genetece. W zgonach par. Kostrzyn, woj. wielkopolskie nie ma żadnej pozycji w latach 1871-1891. Były na pewno w latach 1883, 1885-86 i 1890, gdyż spisywałem dane dotyczące jednego nazwiska.

Z pozdrowieniami
Jarosław Czarkowski
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj Jarku,

Już poprawiłam wpisy w tabeli zgonów w par. Kostrzyn.

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Zmartwiła mnie informacja o awarii systemu i mozliwej utracie danych. Chciałabym wiedzieć, czy dane te sa w jakiś sposób chronione np: kopiowane na wypadek innych awarii np: w przypadku ataków hakerskich itp. Baza przeciez cały czas się rozrasta i w przyszlości nie sposób bedzie przegladać wszystkiego i wyłapywać ewentualne luki.

Pozdrawiam,
Ola
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj,

Oczywiście, że są robione kopie. Na dodatek wszystko jest zapisywane w dwóch oddzielnych bazach. Z tej drugiej bazy zniknęła część danych więc przepisuję z pierwszej do drugiej. Niestety muszę się domyślać gdzie są ewentualne braki. Nie ma żadnej reguły dlaczego zniknęły rekordy z tego pliku, a z innego nie. Tak samo ilościowo. Z jednej parafii umknęło 2 tys., z drugiej 200, a z jeszcze innej wszystko (ze 10 tys.) Według Jacka szkody są w części urodzeń z województwa mazowieckiego oraz z Rosji. Mazowsze wydaje mi się, że już poprawiłam. Jednak proszę o sprawdzenie indeksujących, czy z innych województw nie ma jakichś braków w rekordach.

Pozdrawiam,
Marta
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Witam,
W jednym z wątków Pan Młochowski stwierdza, że księgi zakupione parę lat temu podczas akcji "ratujemy księgi metryklane" nie znalazły zainteresowania wśród indeksujących i w związku z tym nie są zindeksowane i umieszczone w genetece.
Ponieważ nie dołożyłam swojej cegiełki do wykupu ksiąg, chciałabym pomóc w inny sposób i poświęcić się indeksowaniu tego jakże ciekawego zasobu archiwalnego z terenów byłej Galicji.
Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
W związku z tym jakie są szanse na dodaniu tychże do listy parafii zgłoszonych do indeksacji?

Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Smolska - Kwinta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Olewnik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Małgorzata_Olewnik »

Witam!
Proszę o poprawkę w par.Fajsławice tzw,ARG,przy 3 pozycjach.
Nie wiem,co to znaczy,ani kto tak wpisał.
W 1878/127.
W 1877/87.
W 1877/96.
Pozdrawiam serdecznie.
Gośka.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj Magdo!

Odpowiedzi na Twoje pytanie udzieli Jacek bądź Leszek.

Pozdrawiam,
Marta
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Witaj Gosiu!

AGR to błąd zapisu w Excelu. Napisz do mnie na PW jak powinny wyglądac te pozycje poprawnie, a ja postaram isę coś z tym zrobic.

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Olewnik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Małgorzata_Olewnik »

Witaj Marto!
Teraz już to rozumiem.
Teraz robię indeksację w Wordzie,to chyba lepsza opcja :>)))
Tak ,sprawdzę wszystkie te pozycje i je prześle na PW.
Dziękuję i pozdrawiam.
Gośka.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Magdalena_Smolska pisze: Ponieważ nie dołożyłam swojej cegiełki do wykupu ksiąg, chciałabym pomóc w inny sposób i poświęcić się indeksowaniu tego jakże ciekawego zasobu archiwalnego z terenów byłej Galicji.
Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
W związku z tym jakie są szanse na dodaniu tychże do listy parafii zgłoszonych do indeksacji?

Pozdrawiam serdecznie
Szanse na umeszczenie tych ksiag w planach moze i sa.
W chwili obecnej tylko Kornelia Major udostepnila nam wykopiona przez Swietokrzyskie TG ksiege z Suszycy Gornej (Ukraina) i jest ona w planach.
Fotokopie ksiag wykupionych przez Pomorskie TG nie zostaly nam udostepnione do GENETEKI. Prosze sie wiec zwrocic bezposrednio do p. Kaminskich.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Magdalena Smólska-Kwinta napisała / pisze: […] Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
Również jestem żywotnie zainteresowana losem oraz możliwością oglądania za życia jeszcze uratowanych ksiąg parafialnych z powiatu rudeckiego.
Do tego stopnia, iż jeśli Magdalena mnie poduczy (a uczę się szybko), gotowa jestem wziąć się za ich indeksację.

Łączę serdeczne pozdrowienia -
Lidia M. Nowicka
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Leszek Ćwikliński pisze:Fotokopie ksiag wykupionych przez Pomorskie TG nie zostaly nam udostepnione do GENETEKI […]
A czemuż to Pomorskie TG nie chce iść za przykładem Świętokrzyskiego TG i bojkotuje Genetykę – nasze wspólne dzieło, publicznie zapytuję się?

Lidia M. Nowicka
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Virg@ pisze: A czemuż to Pomorskie TG nie chce iść za przykładem Świętokrzyskiego TG i bojkotuje Genetykę – nasze wspólne dzieło, publicznie zapytuję się?

Lidia M. Nowicka
Nie ma tu mowy o żadnym "bojkocie". Fotokopie ksiąg są w posiadaniu p. Kamińskich i do nich można się zwracać o ich udostępnienie do indeksacji.
Indeksujący sam decyduje w jakiej Bazie będą te indeksy dostępne.

pozdrowienia

Leszek
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Panie Leszku!
Z Pana postów wnioskuję zatem, że fotokopie są własnością p. Kamińskich?
Oczywiście skontaktuję się z tymi osobami.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”