Dzień dobry. Mam taki akt ślubu nr 39:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Mowa w nim o Pękcinie jako miejscu zamieszkania pana mlodego i Augustowie (?) jako miasto urodzenia owego (miejscu zamieszkania pewnie też jego rodziców, Józefa i Marianny). Problem? Co to ten Pękcin, bo nie mogę znaleźć. Obecny Pęchcin? Jeżeli tak,to trochę daleko zeń do tego Augustowa, bo ponad 3h drogi, OBECNIE. Daleko szukal żony, czy coś mylę?
Ada z Wiśniewskich
Pękcino
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Janina_Tomczyk

Pękcino
Witaj Ado,
Jest w SGKP wymieniona wieś i folwark Pękawka w gminie Sońsk i parafii Ciemniewko niedaleko Ciechanowa i może o tę wieś chodzi?
W parafiach bardzo często zmieniano pisownię wsi, albo nazwa ta uległa zmianie w następnych latach więc nie ma jej w słownikach. Jeśli chodzi o pochodzenie pana młodego z Augustowa to jest całkowicie realne. Panny Kaczyńskie urodzone w okolicach Łomży ślub brały w Warszawie i parafii Łomna więc te odległości wcale nie były tak wielkim problemem. Co prawda ojciec panny Zofii Kaczyńskiej nie przybył na ślub córki z Florianem Galskim " z powodu odległości", ale zastąpił go mąż jej siostry. Tu rodzice Joachima Wiśniewskiego już nie żyli, a wcześniej " za życia" jak napisano mieszkali w mieście Augustowie więc to informacja wiarygodna.
Poszukaj aktu zgonu jego pierwszej żony to może odszukasz miejscowość w jakiej mieszkali.
Jest w SGKP wymieniona wieś i folwark Pękawka w gminie Sońsk i parafii Ciemniewko niedaleko Ciechanowa i może o tę wieś chodzi?
W parafiach bardzo często zmieniano pisownię wsi, albo nazwa ta uległa zmianie w następnych latach więc nie ma jej w słownikach. Jeśli chodzi o pochodzenie pana młodego z Augustowa to jest całkowicie realne. Panny Kaczyńskie urodzone w okolicach Łomży ślub brały w Warszawie i parafii Łomna więc te odległości wcale nie były tak wielkim problemem. Co prawda ojciec panny Zofii Kaczyńskiej nie przybył na ślub córki z Florianem Galskim " z powodu odległości", ale zastąpił go mąż jej siostry. Tu rodzice Joachima Wiśniewskiego już nie żyli, a wcześniej " za życia" jak napisano mieszkali w mieście Augustowie więc to informacja wiarygodna.
Poszukaj aktu zgonu jego pierwszej żony to może odszukasz miejscowość w jakiej mieszkali.
Pękcino
Będę musiala się rozejrzeć. Sprawa o tyle mnie ciekawi, że Joachhim to prawdopodobnie brat mojego pra... dziadka, Wawrzyńca (zmarl w Ciechanowie w 1829, ur. +/- 1779r.), którego rodzice to też Józef i Marianna malżeństwo Wiśniewskich. Może to zbieg okoliczności, a może nie. Pragne to sprawdzić, ewentualnie poszukać aktów zagonu owych rodziców. Kwestia gdzie ich szukać:(