Archiwum Państwowe w Suwałkach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Archiwum Państwowe w Suwałkach

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,
Czy ktoś może bywa w AP Suwałki i przegląda księgi z lat 1844 lub 1868-1872?

Jeśli tak to bardzo prosiłabym o pomoc!

Mój pradziadek Piotr Kulwieć urodził się w 1844 w guberni suwalskiej (ale gdzie nie wiem). Wiem tylko, że w 1851r mieszkał w Suwałkach.
Ślub brał ok.1868-1870 z Rozalią z d. Gleba (też z suwalszczyzny), Może przypadkiem coś w księgach się znajdzie?

Gdyby komuś przypadkiem wpadł w oko to bardzo proszę o info.
Z góry dziekuję.
Pozdrawiam
Małgorzata
stajama

Sympatyk

Post autor: stajama »

Witam

Proszę też zwrócić uwagę w AP w Suwałkach na nazwisko Kulwiński.

Serdecznie pozdrawiam

Anna
Razor

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Razor »

Witam, mam prośbę do osób, które przeszukują metryki w AP w Suwałkach. W systemie PRADZIAD pojawiła się informacja, że posiadają akty zgonu z 1920 roku. W tym właśnie roku zmarł mój przodek. W USC w Augustowie nie uzyskałem, żadnych informacji gdyż pracują tam mało życzliwe Panie. Myślałem, że będę musiał czekać do 2020, żeby się czegoś dowiedzieć. Mam prośbę o sprawdzenie metryki zgonu Jana Kondrackiego zmarłego w 1920 roku, grób w Augustowie, żona Paulina Kondracka z domu Czerobska, pozostawił również dzieci Władysława, Franciszka, Jana, Antoniego, Zygmunta, Zofie, Stanisława, Anne, Józefa, Stefanie
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Tak nieśmiało zapytam, a nie wygodniej by było zamówić w AP skan tego aktu, skoro daty znasz ? Koszt około 6 zł o ile pamietam
Razor

Sympatyk
Kontakt:

Problem polega na tym, że nie wiem czy w AP jest cały rok 1920 gdyż podany jest ten rok jako skrajny. Ale dziękuję za podpowiedź.
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Będę chyba w AP w Suwałkach w najbliższy wtorek i mogę tę księgę przejrzeć. Jest ona prawdopodobnie niekompletna, tj., nie obejmuje roku 1920 do końca. Przeglądałem ją styczniu - mam kilka fotografii wybranych aktów, ale nie mam fotografii indeksu, którego zatem w niej nie było. Reszta roku 1920 powinna być ciągle USC. Wg spisu ksiąg parafii augustowskiej, który mają w kancelarii parafialnej, w USC są zgony do roku 1928 i następnie z lat 1933-1939, natomiast w samej parafii NSJ rok 1920 jest; z międzywojnia brak tam pojedynczych roczników m.in. 1921, 1925. W parafii w Augustowie też planuję być w tym roku.
Pozdrawiam,
Marek
Razor

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo dziękuję za chęć pomocy.
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

mjasion pisze:Będę chyba w AP w Suwałkach w najbliższy wtorek i mogę tę księgę przejrzeć. Jest ona prawdopodobnie niekompletna, tj., nie obejmuje roku 1920 do końca. Przeglądałem ją styczniu - mam kilka fotografii wybranych aktów, ale nie mam fotografii indeksu, którego zatem w niej nie było. Reszta roku 1920 powinna być ciągle USC. Wg spisu ksiąg parafii augustowskiej, który mają w kancelarii parafialnej, w USC są zgony do roku 1928 i następnie z lat 1933-1939, natomiast w samej parafii NSJ rok 1920 jest; z międzywojnia brak tam pojedynczych roczników m.in. 1921, 1925. W parafii w Augustowie też planuję być w tym roku.
Pozdrawiam,
Marek
Witam,
W archiwum parafialnym w Augustowie z lat międzywojennych jest tylko po kilkanaście kartek z poszczególnych roczników. Z 1920 roku dosłownie 5 % księgi. W zeszłym roku w czercu zrobiliśmy kompletną digitalizację wszystkich ksiąg metrykalnych dostępnych w tym parafialnym archiwum. My, tzn. Jamiński Zespół Indeksacyjny. Mamy również zdigitalizowane dwie księgi z przełomu XVIII i XIX wieku z AD Łomża. Proszę odwiedzić naszą stronę, właśnie jestesmy w trakcie indeksacji augustowskich ksiąg których jeszcze nie ma w genetece. Księgi z AP Suwałki, to znaczy te których nie ma jeszcze na SzwA, będziemy digitalizować w czerwcu. Mamy taką niepisana umowę z archiwum. Link do naszej strony na fb: https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny/
Pozdrawiam
Rysiek
mjasion

Sympatyk

grabkk pisze: Witam,
W archiwum parafialnym w Augustowie z lat międzywojennych jest tylko po kilkanaście kartek z poszczególnych roczników. Z 1920 roku dosłownie 5 % księgi. W zeszłym roku w czercu zrobiliśmy kompletną digitalizację wszystkich ksiąg metrykalnych dostępnych w tym parafialnym archiwum. My, tzn. Jamiński Zespół Indeksacyjny. Mamy również zdigitalizowane dwie księgi z przełomu XVIII i XIX wieku z AD Łomża. Proszę odwiedzić naszą stronę, właśnie jestesmy w trakcie indeksacji augustowskich ksiąg których jeszcze nie ma w genetece. Księgi z AP Suwałki, to znaczy te których nie ma jeszcze na SzwA, będziemy digitalizować w czerwcu. Mamy taką niepisana umowę z archiwum. Link do naszej strony na fb: https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny/
Pozdrawiam
Rysiek
Dziękuję za te informacje. W augustowskiej parafii byłem jesienią zeszłego roku i wtedy dostałem od Pani R. spis augustowskich zasobów metrykalnych, na który powołuję się w poście powyżej. Interesowały mnie księgi z końca XIX/początku XX wieku - wiem w jak żałosnym są stanie. Poszukuję dla dalekiego kuzyna z USA informacji o Nowakowskich i Dobrowolskich, w szczególności aktów urodzenia Kazimierza Dobrowolskiego (ur. 4. 01. 1892, s. Andrzeja i Bronisławy z Rydzewskich) i Leokadii Dobrowolskiej (ur. 5.12.1895 c. Kazimierza i Katarzyny Dobzeniejc [może ?Dobrzyniewicz = Dobrzynieic mówiąc po suwalsku]), którzy mieli się urodzić w Augustowie. Młodszych ksiąg nie przeglądałem - miałem zamiar latem tego roku, ale z tego co Pan napisał wynika, że wiele nie znajdę. Państwa stronę oczywiście znam i cenię, choć dla mnie samego wielkiego znaczenia nie ma - interesuje mnie głównie zachodnia i północna Suwalszczyzna.
Czy będzie też dygitalizowana księga zgonów z lat 1920-1928, która chyba jest ciągle w USC, a mogłaby już być przekazana do AP w Suwałkach.
Pozdrawiam,
Marek
mjasion

Sympatyk

Razor pisze:Bardzo dziękuję za chęć pomocy.
Niestety nie znalazłem aktu zgonu Jana Kondrackiego. Tak jak przypuszczałem nie ma całego roku 1920. Ostatni zapis ma datę 1 sierpnia, więc zapewne Jan umarł później.
Znalazłem zgony innych osób o nazwisku Kondracki - mogę przesłać.
Pozdrawiam,
Marek
Razor

Sympatyk
Kontakt:

Serdecznie dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Bardzo potrzebuje pomocy w Suwalkach czy bylaby szansa sprawdzenie kilku rocznikow 1886-1887-1888.
Poszukuje aktu urodzenia nastepujacych osob:

1.Akt urodzenia Osewskiego Wiktora – Gliniski k/ Augustowa przybliżony rok urodzenia 1886 lub 1887, lub 1888,
2.Akt urodzenia Obiedzińskiej Bronisławy – Netta , przybliżony rok urodzenia 1887 lub 1888

Bardzo prosze moze ktos bedzie w archiwum.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Nie wiem gdzie zamieścić informację więc pisze tutaj.

BŁĘDNIE opisana księga repetoriów.

Zespół: 255 / Kancelaria Teofila Wierusz-Kowalskiego notariusza w Suwałkach
28 Repertorium hipoteczne 1853

Księga ta zawiera lata od 1853 do 1859

I Księga ta nie obejmuje dokumentów zamieszczonych w księdze akt notariusza Wierusz-Kowalskiego, która jest w Archiwum. Są w niej umieszczone adnotacje o wpisach np. do Ksiąg Wieczystych.

Zostało to zgłoszone i sprawdzone z Archiwum w Suwałkach.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”