Akt urodzenia. Pomocy.. bede wdzięczna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zielińska_Agnieszka

Post autor: Zielińska_Agnieszka »

Witam, odnalazlam na stronie info o urodzeniu mojej "ciocio-babci" natomiast nie jestem w stanie odczytac skanu. Powiem szczerze ze nawet nie wiem czy jest po polsku,najbardziej interesuje mnie mąż ciotki, potrzebuje jego aktu zgonu, a niestety nie wiem nawet jak mial na imie i skad byl. W skanie dopatrzylam sie nazwiska po mężu wiec może.... niestety kiedy sie urodzilam ciotka byla juz wdowa i dobiegala 80. Moglby mi ktos pomóc .
Liwska leokadia urodzona 30 .01.1911 urodzona józefowo parafia lubiel córka józefa liwskiego i marianny z domu rurka.nic wiecej nie wiem. Meza nikt nie pamieta i nie wiem gdzie szukac. Ciotka zmarla w 2004 rokuhttp://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 762&y=1349
urluch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: urluch »

Dzień dobry.
Jedyny znany mi sposób, w jaki to zrobić w przeciągu najbliższych co najmniej kilkunastu lat:
Trzeba znaleźć żyjącego potomka cioci i wujka (dziecko, wnuk , prawnuk). Może wystąpić on do Urzędu Stanu Cywilnego o odpis z aktu zgonu Leokadii Liwskiej. Tam powinno pisać o jej mężu. Jeżeli nie będzie pisało, to trzeba poprosić urząd o znalezienie aktu ich ślubu lub akt urodzeń ich dzieci.
Trzeba w tej sprawie zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego, w którym wystawiany był akt. Jeżeli jest daleko, to można poprosić o wstawienie do bazy ogólnopolskiej, po czym można oglądać ten akt już z każdego Urzędu Stanu Cywilnego.
Jak już wspominałem, może o te dane ubiegać się jedynie potomek cioci i wujka.
Z mojego doświadczenia: najlepiej prosić mailem lub tradycyjnym listem (ale mailem szybciej).
Napisałem w przeciągu najbliższych kilkunastu lat: za ileś lat każdy będzie miał wgląd w te akta, ale nie warto tak długo czekać.

Pozdrawiam,
Michał Skrzypecki
eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: eshabe »

Akt jest spisany w cyrylicy. Nie znajdziesz w nim danych jej męża, bo w momencie urodzenia przecież nie wiadomo było, za kogo wyjdzie za mąż.
Ostatnio zmieniony wt 18 kwie 2017, 20:39 przez eshabe, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Krzysztof
Zielińska_Agnieszka

Post autor: Zielińska_Agnieszka »

Właśnie nie wiem gdzie był brany ślub, czy moze to być USC w ktorym figuruje akt urodzenia bądź akt zgonu. Ciotka nie miala dzieci. Mam jej skrócony akt zgonu jwst tam info ze jest wdową, ale o mężu ani słowa. Męża miala na 100%. Z domu była liwska jak moja babka, pamieram że za młodu jeździłam z nia do józefowa na jakis grób, ale zabijcie mnie nie pamietamwPrzepraszam za głupie pytania, jest mozliwe ze w pelnym akcie zgonu bedzie taka informacja? Nie wiem jak to ugryźć. Nurtuje mnie jeszcze jedno, z boku strony jest informacja ze zmarła, jest możliwość.ze maja gdzieś jej akt malzenstwa skoro wiedzieli ze napiórkowska a liwska to ta sama osoba?
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Można spróbować zajrzeć do koperty dowodowej. Można też, jeśli wiesz gdzie mieszkała przed i po wojnie, sprawdzić w księgach meldunkowych dla tej miejscowości. Można też spróbować poprosić w USC o sprawdzenie czy nie ma informacji o mężu bazie PESEL.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”