proszęo podpowiedź, co jeszcze można zrobić?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam,

Szukam urodzenia Szymona Zagajewskiego, jego rodziców itd. Szymon urodził się około 1825 o czym świadczą akta urodzeń jego dzieci.

W 1854 r w Studziankach parafia Czerniewice rodzi się ich pierwszy syn Tomasz Zagajewski, syn Szymona Zagajewskiego i Elżbiety ze Skonecznych (ur. 1829 c. Michała i Marianny Wysnieskiej, Marianna Wysnieskaur w Chorzęcińskiej parafii). W 1857 tamże rodzi się Marianna Zagajewska, kolejne już dzieci rodzą się w Bukowców parafia Żelechlinek.

W parafii skąd pochodzi Elżbieta Skoneczna (Czerniewice) aktu ślubu Szymona i Elżbiety nie ma, w ogóle nigdzie nie ma..

Gdzie szukać Szymona? proszę o jakieś naprowadzenie mnie na trop.

Dziękuję
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
bsodziak

Sympatyk

Post autor: bsodziak »

Ja w takich wypadkach:

1) Upewniam się, że jest komplet aktów w przeszukiwanych rocznikach - zgadza się numeracja i treść z indeksem, ilość, nie urywają się np. w sierpniu;
2) Sprawdzam śluby wszystkich Elżbiet Skonecznych;
3) Sprawdzam alegaty, zdarza się trafić zapowiedź ślubu w innej parafii;
4) Robię listę rodziców chrzestnych dzieci Szymona Zagajewskiego, szukając innych Zagajewskich i Skonecznych;
5) Szukam innych ślubów Zagajewskich w tej parafii w zakresie +-20 lat w nadziei na trafienie na ślub brata/kuzyna Szymona;
6) Ryję okoliczne parafie, zwracając uwagę na występowanie nazwiska;
7) Modlę się, żeby nie był kolonistą.
Szymon
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Najprawdopodobniej jednak Szymon Zagajewski był kolonistą :-)

Poszukałbym pierwszych aktów ślubu z kolonii Bukowiec i przejrzał skąd pochodzili młodzi oraz czy nie są to Zagajewscy (Skoneczny to raczej autochtoni) lub ktoś kto się potem przewija w aktach chrztu dzieci Szymona i Elżbiety.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Szymonie i Tomaszu - dziękuje za podpowiedzi

niestety ani w aktach chrztu dzieci Szymona i Elżbiety nie wstępują inne osoby o tym nazwisku, zatem nie mogę ich powiązać z kim innym.podobnie co aktów małżeństwa 1877 Tomasza s. Szymona i Elżbiety i ich córki Marianny w 1878 - nie ma innych informacji.

To co jeszcze wygrzebałem, to są jeszcze Zagajewscy w Czerniewicach Stanisław zmarły w 1862 s. Tomasza i Maryanny, mąż Ewy i ojciec Kazimierza zmarłego w 1826 w Annosłąwiu w 1826 (parafia Regnów) w wieku 2lat.ni więcej nic - ze StanisAłwem nie wiem jak powiązać, może to syn? samo może..

Nos podpowiada mi, że mój Szymon Zagajewski jest synem Stanisłąwa i Ewy z Ostrowskich (ich dzieci rodziły się w parafii Sierzchowy, Krzemienica on był wtedy karczmarzem), jeśli tak to w 1822 roku w Sierzchowach jest slub Stanisawa (s. Antoniego i Moniki Zadziarskiej) i Ewy Ostrowskiej (c. Franciszka i Małgorzaty) idąc dalej tym tropem trafie na rodziców Stanisława - młynarz z parafii Piatek Antoniego Moniki Zdziarskiej który jest również ojcem Twojego, Tomaszu, Tomasza Zagajewskiego (ślub 1809 w Lubani z Urszulą Szadkowską)

TYLKO JAK TO POWIĄZAĆ?

Dziękuje ślicznie
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”