Sztejmiec przybyli z Niemiec

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wsiatkowska

Sztejmiec przybyli z Niemiec

Post autor: wsiatkowska »

"Rodzina Sztejmieców w Niemczech"

Dzień dobry,

poszukuję informacji na temat prapradziadka, który pochodził z Niemiec. Znam imię żony i dzieci - oni przyjechali do Polski i tu zostali, natomiast nie wiem, skąd przyjechali i w którym roku. Imienia prapradziadka też nie znam.

Nazwisko spolszczone to Sztejmiec, ale podejrzewam, że inaczej wyglądało - może Steinmetz, może zupełnie inaczej.

Zastanawiam się, od czego mogłabym zacząć - wyszukiwarka internetowa nie prowadzi na żadne konkretne strony, gdy wyszukuję hasło "Albina Sztejmiec" (praprababcia), a języka niemieckiego nie znam.

Będę wdzięczna za porady.

Pozdrawiam,
Weronika
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Rodzina Sztejmieców w Niemczech

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Weroniko - po lewej stronie jest zakładka - Od czego zacząć - poczytaj a poszukiwania staną się możliwe. Musisz zgromadzić więcej informacji a przede wszystkim muszą one być konkretne - daty, miejscowości, imiona i nazwiska panieńskie kobiet. W akcie urodzenia / ślubu/ zgonu babci będą - powinny być - dane jej rodziców czyli pradziadków. Najstarsze z rodzeństwa babci mogło się urodzić jeszcze przed przyjazdem na ziemie polskie - będzie kolejna wskazówka czyli miejsce urodzenia.
I tak krok po kroku, czasami w linii prostej a czasami z "objazdami".
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Tak jak pisze Grażyna prapradziadka szukaj przez dokumenty dotyczące dziadka.
Gdzie przyjechali? Czy nazwiska sąsiadów sugerują, że była to większa grupa kolonistów?
Mój Szarlip/Scharlipp "przyjechał" do Żnina chyba z pierwszym zaborem.
W poznańskiej wyszukiwarce występują nazwiska: Sztaymec, Staymec, Steimec
http://poznan-project.psnc.pl/
Ale musisz mieć jakiś punkt zaczepienia w dokumentach swojej rodziny
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”