Zastanawia mnie jaki może być konkretny przykład interesu prawnego, którym mógłby posłużyć się genealog i nie tylko żeby uzyskać dostęp do teczki dowodowej.Heropolitanska_Izabela pisze: Natomiast na str. 26 w podtytule „Udostępnianie dokumentacji zgromadzonej w kopertach dowodowych” napisałam „Do uzyskania dostępu do dokumentacji związanej z dowodami osobistymi są uprawnione:
1) podmioty, o których mowa w art. 66 ust. 3 pkt 1-12 tj., te dla których jest to niezbędne do realizacji zadań określonych w ustawach szczególnych;
2) sądy;
3) inne podmioty - jeżeli wykażą interes prawny.
Genealodzy będą zaliczeni do „innych podmiotów”. Muszą więc wykazać interes prawny uzasadniający takie żądanie. Nie jest wystarczającym uzasadnieniem do uzyskania dostępu do dokumentacji wykazanie interesu faktycznego, jak to ma miejsce w przypadku udostępniania danych z Rejestru Dowodów Osobistych.”.
Na str. 27 podkreśliłam ponownie „Nie można mówić o interesie prawnym osoby ubiegającej się o udostępnienie dokumentacji z koperty dowodowej ze względu na prowadzone poszukiwania genealogiczne. Jej interes będzie tylko interesem faktycznym bowiem nie może poprzeć swojego wniosku przepisami prawa a wskutek uzyskania dostępu do koperty dowodowej odniesie jedynie bezpośrednią korzyść.”
Izabela Heropolitańska
Przykładowo informacja ze strony Wydziału Spraw Obywatelskich UM Stargard Szczeciński:
„Wniosek o wydanie poświadczonej kserokopii dokumentu z koperty dowodowej składa się w organie, który wydał ostatni dowód osobisty. Wniosek o wydanie poświadczonej kserokopii dokumentu winien być - zgodnie z art. 73 § 2 kpa uzasadniony wykazanym interesem prawnym. Przy składaniu wniosku należy zatem przedłożyć dokument uzasadniający wniosek, np. pismo Fundacji Polsko-Niemieckie Pojednanie, ZUS, Urzędu Wojewódzkiego, itp. - zawierające żądanie przedłożenia wymaganego dokumentu w przypadku złożenia wniosku drogą korespondencyjną lub faksem należy załączyć kserokopie w/wskazanych pism” „
Wnioskując z powyższej informacji sądzę, że trzeba mieć interes prawny żeby otrzymać kopie dokumentów nawet z własnej teczki dowodowej.
Pozdrawiam
Łukasz