Senat Rządzący, czy przetrwały dokumenty.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marek755 »

Witam
Czy ma ktoś informacje , jak jest szansa ,że przetrwały dokumenty z Senatu Rządzącego w Warszawie . Mam konkretne dane dot. sprawy z 1857 i złożonego w związku z tą sprawą testamentu, nie wiem czy ocalał.
Złożyłem zapytanie do AGAD i czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Witam Serdecznie!

Sprawa spadkowa w ostatniej instancji, więc jak rozumiem interesuje Cię Departament IX Senatu Rządzącego :). Niezbyt dużo ocalało z pożogi II wojny światowej, ale są zachowane szczątki zespołu archiwalnego w postaci 53 jednostek archiwalnych zajmujących 2 metry bieżące spuścizny aktowej:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... oly_id=187

Sprawa ta mogła też zostać naświetlona w dziele:

Jurysprudencja senatu z lat dwudziestu sześciu (1842-1867) opatrzona skorowidzem wyrazowym / zebrał i wydał z up. Komisji Rządowej Sprawiedliwości Piotr Kapuściński, Warszawa 1869.

Powyższe dzieło zostało zdigitalizowane i opublikowane przez Podlaską Bibliotekę Cyfrową:

http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=13075

Ponadto (dostępna np. w Bibliotece Narodowej):

Jurysprudencya cywilna w streszczeniu 1842 - 1895 r. / systematycznie ułożona przez Dyonizego Skurzalskiego, Warszawa 1895.

Pozdrawiam!

Marek
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Witam

Tak , sprawa spadkowa w 1857r , II Wydział IX Departamentu zarządał dostarczenia oryginalnego testamentu z 1848r.
Testament od notariusza z Rawy wyszedł, ale już nie powrócił, pozostały dokumenty poświadczające zdarzenie i oryginalna koperta w której testament był złożony u notariusza. Z tego co widać niewielka szansa na przetrwanie testamentu do chwili obecnej.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Trzeba byłoby przejrzeć księgi notarialne notariusza Piotra Grotowskiego (najszybciej po repertorium lub skorowidzu) z 1848 r. i nieco późniejsze. Może się coś gdzieś jednak zachowało :).

Pozdrawiam!

Marek
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

To był testament złożony u notariusza Piotra Grotowskiego właśnie. Księgi przejrzane. Oprócz tego co napisałem wyżej zachował się protokół otwarcia testamentu, ale to tylko ogólny opis dokumentu .
Pozdrawiam
Marek

Sympatyk

Post autor: Ewka1234 »

Witaj, Gdzie można zapoznać się z dokumentami notariuszy Grotowskich z XIX wieku?
Pozdrawiam
Ewka
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj
W AP Grodzisk Mazowiecki.
Napisałem do AP podając daty i osoby wystepujące w zdarzeniach ,odpowiedź wyczerpująca przyszła co prawda po miesiącu, ale po opłacie ,kopie cyfrowe miałem po kilku dniach. Jestem bardzo zadowolony z obsługi.
Pozdrawiam
Marek

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”